Care este noua modă de restructurare a băncilor locale? Mai puţine sucursale bancare, dar mai mulţi angajaţi, cu salarii mai mari

Autor: Claudia Medrega

Restructurarea sistemului bancar a continuat în primele nouă luni din acest an pe componenta reţelei teritoriale, însă băncile au continuat să facă recrutări. Numărul sucursalelor a scăzut într-un an cu 108, în timp ce numărul bancherilor a crescut cu 297.

Băncile care activează pe piaţa locală aveau la sfârşitul lunii septembrie 4.474 de sucursale şi agenţii, în timp ce numărul salariaţilor a urcat până la 55.254, după cum reiese din datele transmise de Banca Naţională.

Băncile au în continuare cheltuieli de funcţionare mari, în ciuda procesului de restructurare a unităţilor teri­to­riale, în condiţiile în care numărul salariaţilor a crescut faţă de anul trecut, iar salariile au fost majorate.

Ajustarea reţelei teritoriale a băncilor din ultimii ani a venit nu doar în urma tăierii costurilor, ci şi pe fondul con­solidării sectorului bancar, în urma fuziunilor şi achi­zi­ţiilor, precum şi a tranzacţiilor cu portofolii din ultimii ani.

De la izbucnirea crizei economice se constată că 16.368 de salariaţi au plecat din sistem, scăderea fiind de 22,8%. Totodată, 2.078 de unităţi bancare s-au închis în această perioadă, adică 31,7%. După un deceniu, aproximativ o treime din numărul de unităţi bancare a dispărut şi aproape un sfert din numărul de angajaţi a ieşit din sistemul bancar românesc, criza financiară afectând şi acest sector.

În ceea ce priveşte cheltuielile de per­sonal din bănci, după scăderile din anii de criză, salariile bancherilor au intrat pe un trend ascendent în ultimii ani. Salariul mediu din bănci se apropie de 5.000 de lei net/lună. Pe ansamblul întregului an 2017, salariul mediu din bănci era de 4.568 de lei net/lună. Com­pa­rativ cu anul 2008, salariul mediu net al bancherilor este mai mare cu circa 1.000 de lei. Câştigul mediu net al ban­che­rilor este aproape dublu faţă de sala­riul mediu net pe economie. Însă, ritmul de creştere al salariilor din bănci ră­mâne însă sub evoluţia salariului mediu net de la nivelul întregii economii.

Sursa: ZF

Lasă un răspuns