Cancelarul da asigurari privind sustinerea Germaniei pe mandatul Presedintiei romane a Consiliului UE

Potrivit Administratiei Prezidentiale, Klaus Iohannis a avut, joi, o intrevedere cu cancelarul Republicii Federale Germania, Angela Merkel, in marja reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, scrie Agerpres.

„In cadrul intalnirii au fost abordate tematici de actualitate ale agendei europene, cu accent pe reflectia privind viitorul Europei, viitorul Cadru Financiar Multianual, problematica Brexit si gestionarea migratiei la nivel european. Discutiile au evidentiat specificitatea contextului european actual, marcat de procesul Brexit si perspectiva alegerilor europene, precum si complexitatea dosarelor aflate pe agenda europeana si necesitatea de asigura o gestiune cat mai eficienta a acestora”, informeaza Administratia Prezidentiala.

Seful statului roman si cancelarul german au discutat si despre Summitul informal privind viitorul Europei de la Sibiu, din 9 mai 2019, „care va avea un rol important in conturarea viitoarei Agende strategice a Uniunii, menite sa ghideze actiunea UE pentru perioada 2020-2024, sa consolideze unitatea intre statele membre si sa asigure sprijinul cetatenilor pentru proiectul european”, arata Administratia Prezidentiala.

Totodata, ambii lideri au evidentiat necesitatea transmiterii cu aceasta ocazie a unei viziuni clare asupra viitorului Uniunii, pe baza consolidarii unitatii intre statele membre.

In ceea ce priveste negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, a fost subliniata importanta obtinerii in timp util a unui acord pentru a transmite un mesaj pozitiv cetatenilor europeni cu privire la capacitatea Uniunii de a consolida proiectul european, precizeaza Administratia Prezidentiala.

„Presedintele Romaniei si Cancelarul german au exprimat dorinta comuna de a incheia intr-o maniera ordonata procesul de retragere a Marii Britanii din UE. Cei doi inalti oficiali au apreciat ca Acordul de retragere agreat la nivel politic de catre Uniunea Europeana si Marea Britanie ramane cel mai eficient instrument pentru limitarea consecintelor negative ale Brexit pentru ambele parti si pentru asigurarea certitudinii juridice pentru cetateni si mediul de afaceri. Totodata, a fost subliniat faptul ca ratificarea Acordului de retragere va permite construirea unui viitor parteneriat ambitios intre UE si Marea Britanie”, spune Administratia Prezidentiala.

De asemenea, presedintele Iohannis a evidentiat angajamentul si implicarea Romaniei, ca viitoare Presedintie a Consiliului UE, in avansarea agendei europene in perioada urmatoare, precum si necesitatea de a avea o cooperare foarte stransa cu toti partenerii europeni, in acest sens.

„La randul sau, Cancelarul Angela Merkel a asigurat de deplina sustinere pe care Germania o va oferi Romaniei pe perioada exercitarii Presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, in contextul bunei cooperari intre Romania si Germania in domeniul afacerilor europene”, subliniaza Administratia Prezidentiala.

Sursa: wall-street.ro

Lasă un răspuns