Deţinerea lui Warren Buffett în Apple arată mai bine ca niciodată, după ce preţul acţiunilor gigantului tehnologic a urcat cu aproape 50% în acest an, scrie Business Insider.

Berkshire Hathaway, compania de investiţii a legendarului investitor, are aproximativ 916 milioane de acţiuni ale producătorului de iPhone, echivalentul unui pachet de 5,8% din Apple, ce valorează astăzi aproape 180 miliarde de dolari. Berkshire a achiziţionat cea mai mare parte a acestor acţiuni cu aproape 31 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă o creştere de şase ori, presupunând că Buffett nu a redus poziţia în ultimul trimestru.

Acţiunile Apple au urcat la maxime istorice în acest an, parţial pe fondul entuziasmului investitorilor faţă de inteligenţa artificială (AI), care promite să sporească productivitatea şi să crească profiturile companiilor. De asemenea, sentimentul general al pieţei s-a îmbunătăţit, în condiţiile în care inflaţia a coborât de la peste 9% la 3%, în ultimele douăsprezece luni. Decelerarea creşterii preţurilor a alimentat speranţa că Rezerva Federală va începe să reducă ratele dobânzilor în curând, pentru a evita o recesiune, ceea ce are impact benefic asupra preţurilor acţiunilor.

Apple este, de departe, cea mai valoroasă deţinere din portofoliul de acţiuni al Berkshire, compania de investiţii a lui Buffett fiind totodată şi cel mai mare acţionar unic al gigantului tehnologic. Analistul Brian Meredith de la UBS a estimat, într-un raport de cercetare publicat săptămâna trecută că, între 1 aprilie şi 16 iulie a acestui an, portofoliul Berkshire s-a apreciat cu 10,1%, 75% din acest câştig datorându-se poziţiei în Apple.

Mai mult decât atât, Meredith a sugerat că, în urma evoluţiei din ultima vreme a acţiunilor Berkshire, valoarea lor intrinsecă a crescut cu 5%, ceea ce înseamnă că titlurile au ajuns să se tranzacţioneze cu un discount de 15% faţă de valoarea companie.

Desigur că Buffett îşi propune să investească pe termen lung în afaceri de înaltă calitate şi puţin îi pasă de fluctuaţiile pe termen scurt ale preţurilor acţiunilor. Cu toate acestea, la începutul anului investitorul a apărat dimensiunea masivă a pariului său pe Apple – ce în prezent reprezintă un sfert din capitalizarea de piaţă a Berkshire, de 750 de miliarde de dolari – spunând că este „o afacere mai bună decât oricare alta pe care o deţinem”.

De asemenea, şeful Berkshire a lăudat străduinţele Apple de a face lucrurile bine, l-a caracterizat pe CEO-ul Tim Cook drept un lider excepţional şi a subliniat că produse precum iPhone şi MacBook sunt indispensabile pentru utilizatorii lor, conform Business Insider.

SURSA:https://www.bursa.ro/business-insider-detinerea-lui-buffett-in-apple-arata-mai-bine-ca-niciodata-83182059