Warren Buffett nu este îngrijorat de retrogradarea de către agenţia de rating Fitch a ratingul de ţară al Statelor Unite, de la categoria AAA la AA+, scrie Business Insider.

„Există lucruri pentru care oamenii nu ar trebui să-şi facă griji”, a spus faimosul investitor la CNBC, adăugând: „Acesta este unul”.

Miliardarul a anunţat că Berkshire Hathaway, compania sa de investiţii, a cumpărat luni titluri de trezorerie americane de zece miliarde de dolari, la fel ca lunea trecută. Buffett a spus că singura întrebare este dacă Berkshire va mai cumpăra titluri de trezorerie de zece miliarde de dolari pe trei sau şase luni şi săptămâna viitoare.

Berkshire se numără printre cei mai mari deţinători de datorie guvernamentale americană din lume, având la finele lunii martie investiţii de 104 miliarde de dolari în titluri de trezorerie americane pe termen scurt. Recent, Buffett a atras atenţia asupra valorii mari a deţinerii de titluri de datorie a SUA de către Berkshire, în condiţiile în care creşterea ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală a ridicat randamentele obligaţiunilor. În aprilie, Buffett estima că titlurile de trezorerie deţinute de Berkshire aveau un randament de cinci miliarde de dolari sau aproape 5% anual, iar de atunci Fed a mai majorat dobânzile.

Acum, miliardarul a spus la CNBC că nu este de acord cu toate acţiunile guvernului Statelor Unite, dar rămâne pe deplin încrezător în Trezorerie şi dolarul american.

„Dolarul este moneda de rezervă a lumii şi toată lumea ştie asta”, a spus el.

Scăderea ratingului Fitch a speriat investitorii săptămâna aceasta, deoarece a semnalat scăderea încrederii în titlurile de datorie guvernamentală a SUA. Agenţia de rating şi-a justificat mişcarea prin nivelul în creştere al datoriei Statelor Unite, a slăbirii guvernării ţării şi a „deteriorării fiscale aşteptate în următorii trei ani”.

Dar, Buffett este cunoscut pentru optimismul său de neclintit când vine vorba de perspectivele SUA. De altfel, în ultimele luni el a respins îngrijorările legate de dedolarizare şi de intrarea în incapacitate de plată a guvernului Statelor Unite, conform Business Insider.

SURSA:https://www.bursa.ro/business-insider-buffett-nu-este-deloc-ingrijorat-de-retrogradarea-rating-ului-sua-86193054