Buget pentru culturile agricole: 2.000 lei/ha la păioase și 1.500 lei/ha la prășitoare în ferma lui Eugen Neacșu

Eugen Neacșu, fermier din Bogdana, județul Teleorman, încearcă să gestioneze eficient un buget pentru culturile agricole după ce a preluat recent afacerea familiei, în urma pierderii neașteptate a tatălui său. Într-un context agricol dificil, acesta caută soluții pentru a asigura sustenabilitatea fermei sale de 43 de hectare. Revista Ferma scrisese luna trecută despre necazul prin care a trecut Gigi Mitrică Neacșu, cel care a livrat grâu de peste 20.000 de euro unui achizitor local și nu i s-a făcut plata.
„Așteptăm să primim banii care ni se cuvin, noroc că am avut o rezervă din anii anteriori de am putut lucra terenul pentru că subvențiile și despăgubirile au intrat prea târziu. Problema în litigiu nici acum nu este rezolvată”, ne-a declarat fermierul. „Am mers pe densități mai mari la semănat” Eugen Neacșu cultivă 43 ha de teren. „Am semănat pe 20 octombrie 8 ha cu grâu Glosa și cam tot atâta orzoaică de toamnă.
Nu pun rapiță că nu am utilajele necesare. Am mers pe densități mai mari, încorporând în sol 270 kg/ha de sămânță de grâu și 235 la orzoaică. Câmpul s-a lucrat bine, în condițiile unui teren nu foarte uscat, cu 25-30 litri de precipitații căzute”, aflăm de la cultivatorul teleormănean. Anul acesta nu a fertilizat, considerând că solul neavând suficientă apă, se mărginește să aplice pe vegetație uree și azot. Buget pentru culturile agricole „Am avut un an anterior prost și trebuie să resetez costurile de producție. Bugetul pentru culturile agricole este de cel mult 2.000 de lei pe hectar pentru păioase, iar pentru cele de prășitoare 1.500 de lei”, susține Eugen Neacșu. Recoltă dezamăgitoare Eugen Neacșu este absolvent al Facultății de Agricultură, cu master în agricultură durabilă.
Lucrează teren în arendă pentru care plătește proprietarilor între 1.000 și 1.200 lei pe hectar. Recolta de grâu a fost de 4.800 kg/ha, „aș spune un pic dezamăgitor, că am avut o parcelă unde am avut ovăz sălbatic în urma unui schimb de teren m-a tras în jos. Eu speram la 5.500 kg/ha, atât cu cât m-am închis la orz. Culturile de primăvară au fost dezastruoase: la porumb și sorg nu am recoltat un bob, iar la floarea soarelui 570 kg”, explică Eugen Neacșu. Pentru el grâul este cultura cea mai profitabilă, recolta a vândut-o la 80 de bani, dar se străduie să obțină undeva la 5.500 – 6.000 kg/ha ca să se bucure de un ușor câștig. Însă pentru asta știe că va fi foarte greu în condițiile în care nu există umiditate în sol.
Cel mai bun an agricol a fost 2017 când la Glosa a obținut 6.900 kg/ha, iar anul trecut cu PG102 a realizat 5.800 kg. În primăvară pentru rotație va cultiva hibrizi timpurii de porumb (FAO 270). „Floarea soarelui o voi semăna în prima decadă a lunii martie, să prind o perioadă de vegetație mai scurtă. De asemenea, voi încerca sistemul minim till, prelucrarea solului în disc, fără arătură”, susține inginerul Eugen Neacșu. Seceta face ravagii în Teleorman De câțiva ani, agricultorilor teleormăneni le este tot mai dificil să facă față schimbărilor climatice, secetei, arșiței, prețurilor în creștere la inputuri și în cădere liberă la produsele agricole.
De aceea, mulți dintre aceștia au ales să cultive cea mai mare suprafață a terenurilor cu semănături de toamnă. Gigi Mitrică Neacșu este unul dintre fermierii afectați de seceta excesivă din ultimii 3-4 ani, care s-a instalat în sudul județului și al țării. „E ținutul blestemat și uitat de timp. Din 10 mai nu a plouat decât atât cât să se înmoaie un pic praful; umezeala în pământ este până la adâncimea de 8-10 cm”, ne-a declarat cultivatorul. Gigi Mitrică Neacșu: „Nu am datorii, dar am pățit-o! Am fost țepuit de un miliard de lei vechi”
sursahttps://revista-ferma.ro/buget-pentru-culturile-agricole-2-000-lei-ha-la-paioase-si-1-500-lei-ha-la-prasitoare-in-ferma-lui-eugen-neacsu/