București, orașul extremelor. Un apartament cu 4 camere, mai ieftin decât unul cu două camere. Cum este posibil

Din 2014 și până în prezent, piața imobiliară se află pe un trend ascendent, însă creșterea este una lină. În ultimul an, prețul apartamentelor a crescut, în medie, cu 5%.

București este un oraș al extremelor iar acest lucru se resimte și în piața imobiliară unde, un apartament cu 4 camere ajunge să fie chiar mai ieftin decât unul cu 2 camere, asta din cazua diferențelor majore de dezvoltare dintre diferitele zone ale orașului.

Astfel, potrivit imobiliare.net, un apartament de 4 camere din sectorul 6 poate fi achiziționat cu 79.000 euro, în vreme ce un apartament de 2 camere din sectorul 1 poate fi vândut chiar și cu 82.000 euro.

La apartamentele de 3 camere creșterea este de 20% în ultimii 5 ani și de 5.4% în ultimele 12 luni. În sectorul 1 prețul mediu solicitat pentru 3 camere este de aproximativ 130.000E și de aproximativ 70.000E în sectorul 6.

Nu în ultimul rând, pentru garsoniere, prețul mediu solicitat a crescut în ultimii cinci ani cu 25% și cu 4% în ultimele 12 luni. Prețul mediu al garsonierelor în decembrie 2018 variază între 38.000E în sectorul 6 și 54.000E în sectorul 1, diferența de preț în funcție de zonă fiind extrem de accentuată.

Pentru vânzarile de case-vile situația este similară ca la apartamente, prețul acestora fiind pe

creștere moderată. Prețul mediu pe metru pătrat construit solicitat pentru case/vile în București și Ilfov este de 700E/mp în decembrie 2018, în crestere cu 5% față de 2017. În ultimii cinci ani prețul mediu solicitat pentru case/vile a crescut cu 14%.

Specialiștii imobiliare.net consideră că 2019 va fi un an destul de complicat pentru piața imobiliară, cu o cerere redusă din cauza condițiilor dure de creditare ipotecară, dar și cu oferta în scădere accentuată, din cauza scumpirilor în avalanșă din piața materialelor de construcții și din cauza crizei forței de muncă. Totuși, nevoia de a locui în condiții civilizate este mult mai mare decât puterea de construire a clădirilor rezidențiale noi și de viteza de înlocuire a clădirilor vechi și de aceea presiunea cumpărătorilor pentru locuințe noi, moderne, bine amplasate, va fi determinantă. Locuințele noi se vor scumpi accentuat, locuințele vechi bine amplasate vor avea scumpiri moderate, iar locuințele vechi din zone mai puțin solicitate posibil să aibă mici ajustări de preț.

 

Sursa:capital.ro

Lasă un răspuns