BORELL DESPRE LIVRAREA AJUTORULUI UMANITAR ÎN GAZA

Borell: „Cred că o încetare a ostilităților pentru a facilita intrarea ajutorului umanitar și o pauză care să permită, de asemenea, persoanelor strămutate să găsească adăpost este un lucru pe care liderii l-ar susține.”

Așteptările legate de un apel din partea țărilor Uniunii Europene (UE) la o pauză în conflictul israeliano-palestinian care să permită intrarea ajutorului umanitar în Gaza au rămas pentru summitul liderilor UE din această săptămână.

Apelul la încetarea ostilităților a fost discutat în cadrul reuniunii miniștrilor de externe din UE de la Luxemburg.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a răspuns la întrebările jurnaliștilor la finalul reuniunii. Întrebat dacă există un consens în ceea ce privește apelul la încetarea ostilităților pentru a permite intrarea ajutorului umanitar în Gaza, bombardată de Israel, el a declarat că există o diferență între încetarea focului și armistițiu (întreruperea ostilităților0.

Borrell a susținut că o pauză ar putea fi realizată mai rapid și mai ușor decât o încetare a focului, adăugând: „Din câte am înțeles, miniștrii de externe consideră că o astfel de pauză este necesară. Aceasta include intrarea ajutorului umanitar în Gaza. Pentru ca ajutorul umanitar să intre, luptele trebuie să înceteze. În caz contrar, resursele de ajutor umanitar ar putea fi distruse.”

Înaltul reprezentant a declarat că probleme precum întreruperea ostilităților și apelul la încetarea focului vor fi discutate la summitul liderilor UE din 26-27 octombrie și a adăugat: „Cred că o încetare a ostilităților pentru a facilita intrarea ajutorului umanitar și o pauză care să permită, de asemenea, persoanelor strămutate să găsească adăpost este un lucru pe care liderii l-ar susține.”

El a reamintit că miniștrii au pus accentul pe dreptul Israelului de a se apăra după atacurile Hamas și au reiterat că acest lucru trebuie făcut în contextul dreptului internațional.

„Conform dreptului internațional, un popor aflat sub blocadă nu poate fi privat de apă și electricitate”, a mai spus oficialul.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/lume/2023/10/24/borell-despre-livrarea-ajutorului-umanitar-in-gaza-2055090?fbclid=IwAR0exbo3u_PYZfyNvXLjulSd_TWr2XOizi_kpaD4c8Y2CufmnSE4DUW4tW4

Lasă un răspuns