Banca Mondială reduce creşterea economică a României pentru 2019

Banca Mondială (BM) a redus previziunile de creştere economică a României de la 5,1% la 4,1% pentru 2018 şi de la 4,5% la 3,5% pentru 2019, comparativ cu estimările din vara trecută.

Acum nu mai există nicio instituţie importantă care să vadă pentru acest an o creştere de peste 4% a PIB-ului României. O astfel de realitate s-ar dovedi problematică  pentru guvern, care intenţionează să-şi construiască bugetul pe 2019 pe o creştere economică de 5,5%. O creştere de doar 3,5% – faţă de 5,5% cât a anunţat guvernul – ar însemna pierderi la buget de 1,2 mld. euro pentru că Finanţele captează  venituri doar 30% din PIB, la un PIB estimat de 217 mld. euro. Guvernul a dat economia peste cap impunând noi taxe companiilor pentru „doar” 10 miliarde de lei.

Au trecut deja 10 zile din ianuarie, iar guvernul nu a anunţat nici acum un proiect de buget pentru 2019, pentru simplul fapt că nu se închide pe un deficit de sub 3% din PIB, maximul permis. Finanţele nu recunosc nici în ruptul capului că sunt la înghesuială, iar tonul împotriva băncilor „lacome” şi a multinaţionalelor care-şi „expatriază” profitul, lăsându-i pe români săraci, creşte zilnic în intensitate.

Sursa: ziarulfinanciar

Lasă un răspuns