AVERTISMENTELE ONU PRIVIND EVOLUȚIILE DIN SUDAN

Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a avertizat că situația legată de foamete și de strămutarea populației în Sudana „scăpat de sub control” .

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat că peste 6 milioane de persoane sunt la „un pas” de a muri de foame din cauza conflictului actual dintre armată și forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF) din Sudan.

Farhan Haq, purtătorul de cuvânt adjunct al secretarului general al ONU, a răspuns la întrebările jurnaliștilor în cadrul unei conferințe de presă zilnice.

Haq a transmis avertismentul Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, potrivit căruia situația legată de foamete și de strămutarea populației în Sudan a „scăpat de sub control” din cauza confruntărilor în curs de desfășurare între armată și RSF începând cu 15 aprilie.

„Mai mult de 6 milioane de persoane din Sudan, aproximativ 13% din populație, sunt acum la un pas de foamete”, a declarat Haq, adăugând că peste 20 de milioane de persoane din întreaga țară „se confruntă cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută”, cauzate de conflict, declin economic și strămutări în masă.

Oficialul a anunțat că peste 334 de mii de persoane au fost strămutate în doar o săptămână din cauza violențelor din Sudan.

El a precizat că peste 855 000 de sudanezi au fugit în țările vecine din cauza violențelor din țară.

Armata sudaneză a cerut integrarea completă în armată, în termen de 2 ani, a RSF, pe care a susținut-o cândva, dar pe care o considera drept o amenințare din cauza faptului că aceste forțe se manifestă ca o armată independentă și paralelă.

Războiul cuvintelor și tensiunile, care au început cu declarația RSF că ar putea accepta acest lucru într-un proces care se va întinde pe o perioadă de aproximativ 10 ani după instaurarea unui guvern civil, s-au transformat în ciocniri armate între părți la Khartoum și în diferite orașe în dimineața zilei de 15 aprilie.

Peste 3 mii de persoane, majoritatea civili, și-au pierdut viața și zeci de mii de persoane au fost rănite în confruntări.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/lume/2023/08/03/avertismentele-onu-privind-evolutiile-din-sudan-2019750?fbclid=IwAR0qz4LgGz-Ic2FrKciaz4xid2d_JcZZoAQx9tcAm-a1PeajVYHfBOt1zK8

Lasă un răspuns