Au furat 1 milion de lei de la bănci. Ce metodă foloseau escrocii

Un grup de escroci au păgubit mai multe bănci. Ei au reușit să îi convingă de sute de ori pe reprezentanţii băncilor să le dea bani, suma totală fiind de 1 milion de lei.

29 de escroci care se dădeau directori de companii ori şefi de departamente au reuşit performanţa să ia sute de credite mici în valoare totală de 1 milion de lei, susține Protv. Toţi făceau parte din aceeasi grupare şi au reuşit să păgubească în felul acesta mai multe bănci. Pe baza unor adeverinţe false de venit angajaţii bancari le-au virau banii fără să îşi pună prea multe întrebări.

După ce le-au fost percheziţionate locuinţele din Bucureşti, Giurgiu şi Prahova, 29 de suspecţi au fost duşi la audieri. Sunt acuzaţi că între 2016 şi 2017, au reuşit să împrumute de la mai multe bănci un milion de lei.

Surse din anchetă spun că oamenii mergeau la bancă cu adeverinţe false, pe care scria că sunt angajaţi la firme fictive cu funcţii de conducere şi implicit salarii mari. Aşa ar fi reuşit să îi convingă de sute de ori pe reprezentanţii băncilor să le ofere credite de nevoi personale.

Cum nimeni nu a plătit ratele, reprezentanţii băncilor au făcut plângeri penale şi astfel autorităţile şi-au dat seama că au de-a face cu acelaşi mod de operare. Escrocii nu cereau împrumuturi mai mari de câteva mii de lei, însă şi-au încercat norocul în multe locuri. Ar fi luat câteva sute de credite, spun anchetatorii.

Curios este că angajaţii băncilor nu şi-au dat seama că adeverinţele de venit sunt false şi au virat banii fără să cerceteze prea mult.

Liviu Andrei, broker credite a spus că “cel mai probabil s-a întâmplat înainte că băncile să implementeze verificarea situaţiei financiare la ANAF’. În prezent, aproape toate băncile lucrează cu această verificare la ANAF, nu mai solicită adeverinţe de venit.

În ultimii ani, piaţa creditelor de nevoi personale a crescut foarte mult, spun specialiştii.

 

Sursa: Capital.ro

Lasă un răspuns

Stirile momentului