ARE NEVOIE SAU NU BRAȘOVUL DE UN NOU ÎMPRUMUT DE 150 DE MILIOANE DE LEI? ARGUMENTELE OFERITE DE CĂTRE UN OFICIAL AL BĂNCII MONDIALE AU ÎNCLINAT BALANȚA ÎN CONSILIUL LOCAL

Un subiect fierbinte în ședința Consiliului Local de astăzi a fost contractarea unui nou împrumut de 150 de milioane de lei în vederea finanțării investițiilor aflate în derulare sau a celor ce urmează să demareze în acest an.

În vederea susținerii contractării acestui împrumut, primarul Allen Coliban a venit cu câteva argumente, respectiv de la gradul bun de îndatorare al Brașovului, comparativ cu alte municipii de talia sa, la modul în care a fost utilizat excedentul bugetar în ultimii ani. „Nu este nimic ieșit din comun pentru un oraș de talia Brașovului să apeleze la astfel de împrumuturi. Brașovul se dezvoltă și avem nevoie de aceste resurse. În perioada 2008 – 2009, municipiul a avut un împrumut de 50 de milioane de euro. Nu este prima dată când municipiul se împrumută pentru proiecte de dezvoltare, deci nu este ne la locul ei o astfel de propunere. Avem 71 de proiecte de investiții în derulare, cu o valoare totală de 500 de milioane de lei”, a subliniat primarul.

În vederea susținerii contractării acestui împrumut, la ședință a participat și un reprezentant al Băncii Mondiale, Marcel Ionescu Heroiu, care a făcut o analiză a utilizării resurselor financiare ale municipalității. Acesta a subliniat faptul că și alte mari municipii au utilizat și utilizează împrumuturi pentru realizarea proiectelor de dezvoltare. „Având în vedere că gradul de îndatorare e de până în 2% și legal este de până la 30%, este oportună contractarea unui împrumut, mai ales dacă există o planificare de capital pe anii următori. Recomandarea noastră în raportul de sustenabilitate financiară a fost folosirea strategică de împrumuturi și emiterea de obligațiuni pentru o planificare riguroasă și predictibilă în investițiile de capital. Sunt mai multe primării care s-au împrumut până la deschiderea liniilor de finanțare pe noul Program Operațional Regional, în ideea că trec retroactiv peste niște etape. Va fi o competiție foarte mare pe fonduri limitate și recomandarea mea este accesarea unui astfel de împrumut”, a explicat oficialul Băncii Mondiale. Acesta a mai adăugat faptul că nu există o predictibilitate bună a sumelor alocate de la nivel central, respectiv cote pe venit sau transferuri din TVA. „Pentru a contracara o astfel de fluctuație este optim ori un împrumut, ori obligațiuni pentru a derula investiții pe termen lung. De exemplu, Clujul are 450 de milioane de euro buget de investiții și au linie de împrumut pe care o tot prelungesc, la fel și Consiliul Județean Cluj”, a precizat oficialul Băncii Mondiale.

Consilierii liberali au fost circumspecți cu privire la accesarea unui astfel de împrumut, arătând că parte din investițiile care au nevoie de finanțare, fie că vorbim de cofinanțări, fie că vorbim de finanțări integrale, sunt vechi de mai mulți ani și nu se știe exact ce sume vin de fapt din diverse fonduri nerambursabile sau câte au nevoie de bani de la zero.

Pe „vremuri” peste o treime din excedent rămânea necheltuit

Totodată, primarul Allen Coliban a prezentat un raport pentru perioada 2016 – 2020 în ceea ce privește raportul dintre excedentul rămas și bugetul de cheltuieli, respectiv cât la sută din banii disponibili au rămas necheltuiți. „ În perioada 2016 – 2019, media era 33,31% adică o treime din fonduri au rămas necheltuite. Din 2020 până în prezent, procentul mediu este 13,59%, deci performanța pe execuție mai bună de trei ori. Practic, începând cu 2021 am redus sumele din excedent, excepție făcând anul 2023, când a fost acea ordonanță care ne-a blocat cheltuielile, ceea ce înseamnă că am cheltuit pe partea de investiții mai mult decât alocarea bugetară din fonduri proprii.”, a punctat Coliban.

Are nevoie sau nu Brașovul de un nou împrumut de 150 de milioane de lei? Argumentele oferite de către un oficial al Băncii Mondiale au înclinat balanța în Consiliul Local

Avem un grad de îndatorare bun în comparație cu alte mari municipii

În ceea ce privește gradul de îndatorare, primarul a făcut o comparație cu alte municipii. „Municipiile cu care ne aflăm într-o competiție în ceea ce privește dezvoltarea au o politică mai agresivă de contracta împrumuturi. Gradul nostru de îndatorare actual este de doar 1,56% și a crescut puțin, deoarece, anul trecut în luna decembrie, pe fondul excedentului bugetar, am decis să rambursăm anticipat o parte din banii de împrumut, astfel încât să avem o presiune mai mică. Putem avea un plafon de împrumut de până la 30% din venituri, care sunt de 250 de milioane de lei, iar din acesta, rambursările, dobânzile și comisioanele se ridică la până 10 milioane de lei. Dacă luăm acest împrumut de 150 de milioane, ajungem până la 20 de milioane de lei pe an, sub 10% din plafon, sub 3% grad de îndatorare. Tot am fi cu mult în urma unor municipii care folosesc aceste instrumente financiare”, a mai explicat primarul.

Are nevoie sau nu Brașovul de un nou împrumut de 150 de milioane de lei? Argumentele oferite de către un oficial al Băncii Mondiale au înclinat balanța în Consiliul Local

Brașovul, tras în piept cu banii de la Guvern

De altfel, acesta a mai ținut să sublinieze faptul că în conformitate cu prognozele de creșteri bugetare, anul acesta, Brașovul ar fi trebuit să primească din cote defalcate 170 de milioane de lei în plus față de cât s-a alocat de fapt. „Este o pierdere semnificativă. Cu acești bani am fi putut implementa mare din aceste proiecte fără a apela la nici un împrumut. Acum, este o situație excepțională.  Astfel, avem nevoie de acest aport de capital. Contractarea împrumutului se va derula printr-o procedură de selecție, asemenea unei licitații pe baza ofertelor de la bănci”, a mai declarat Allen Coliban.

În ceea ce privește împrumutul de 100 de milioane de lei luat anul trecut de la BRD, primarul a precizat că dobânda de 0,65% + ROBOR 6M este una competitivă, dat fiind contextul actual, și există și posibilitatea de refinanțare sau alte instrumente financiare pentru a-l achita. În 2007, creditul luat de la BCR de fostul primar George Scripcaru fusese însă cu o dobândă mult mai bună, de numai, 0,20% + ROBOR 6M, însă la acea vreme erau condiții de creditare mai avantajoase, ceea ce se poate observa și în cazul împrumuturilor acordate persoanelor fizice. În plus, acesta a adăugat că parte din investiții vor fi incluse pentru finanțare prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027, cum ar fi de exemplu, noul garaj al RATBV și parcarea de tip park & ride din Bartolomeu.

În final, după ce au fost prezentate aceste argumente, contractarea împrumutului a fost aprobată cu 15 voturi „pentru”, după ce consilierii social-democrați și-au dat girul, doar liberalii declarându-se împotrivă.

SURSA:https://www.bizbrasov.ro/2024/02/12/brasov-imprumut-150-milioane-lei-argumenta-banca-mondiala-consiliu-local/

Lasă un răspuns