APEL CĂTRE TOATE ȚĂRILE ÎN VEDEREA „RECUNOAȘTERII STATULUI PALESTINA”

Experții independenți din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) au făcut apel către toate țările în vederea „recunoașterii statului Palestina”.

Raportorii ONU au făcut o declarație scrisă comună cu privire la recunoașterea Palestinei.
„Toate țările ar trebui să urmeze exemplul celor 146 de state membre ale ONU, să recunoască statul Palestina și să folosească toate resursele politice și diplomatice de care dispun pentru a obține o încetare imediată a focului în Gaza”, se arată în declarație, fiind adăugat că acest pas ar fi recunoașterea drepturilor poporului palestinian, a luptei sale pentru libertate și independență și a suferințelor sale.
Potrivit declarației „aceasta este o condiție prealabilă pentru o pace durabilă în Palestina și în întregul Orient Mijlociu, începând cu o încetare imediată a focului în Gaza și fără alte atacuri militare asupra Rafah”. Totodată, a fost subliniat că Palestina are dreptul de a exista și de a-și determina propriul destin, inclusiv capacitatea de a se dezvolta liber ca popor în siguranță.
Luând act de faptul că recenta recunoaștere a teritoriilor palestiniene ocupate ca stat de către Norvegia, Irlanda și Spania a fost salutată, a fost precizat că, la 28 mai, Palestina a fost recunoscută de marea majoritate a statelor membre ale ONU.
„Soluția celor două state rămâne singura cale recunoscută la nivel internațional pentru pace și securitate atât pentru Palestina, cât și pentru Israel. Rămâne o cale de ieșire din ciclurile de violență și ură care durează de generații”.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/lume/2024/06/03/apel-catre-toate-tarile-in-vederea-recunoasterii-statului-palestina-2147922?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1U7etDlaeNV0ewg0pUqRhJDeo-9WLwDzF3tx8ccQDXb7hCjJgaC4LAWpU_aem_AcBPgQjKYRQoPYvn26AuAJt-Ps2PgUGw_BhcU9PQ_tIMF1doSa7lv_R6dUSNEyGRs0NzUEFE-trJHdTAMFlFELpw

Lasă un răspuns