Anul 2019 aduce taxe fara precedent pentru mediul de afaceri! Ce cuprinde Ordonanta „lacomiei”?

Sub pretextul ca vrea sa protejeze populatia impotriva abuzurilor bancilor si companiilor din energie si telecomunicatii, guvernantii taxeaza masiv aceste entitati incepand cu 1 ianuarie 2019 (taxa este pe active, asadar va fi platita chiar daca nu exista profit). Insa este binecunoscut faptul ca orice taxa este suportata, maid evreme sau mai tarziu, tot de consumatorul final.

Firmele abia au reusit sa asimileze Revolutia fiscala

Mediul de afaceri aprecia, in toamna acestui an, ca fiscalitatea a devenit mai predictibila, dupa inceputul de an in care a fost nevoit sa implementeze “revolutia fiscala”, dar finalul de an a dat peste cap toate calculele.

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a contabilizat, in total, 236 de articole din Codul fiscal modificate in acest an, doar pana la jumatatea lunii decembrie 2018.

Cele mai importante schimbari pe care firmele au fost obligate sa le implementeze la inceputul anului au fost legate de mutarea contributiilor sociale de la angajator la angajat, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% si majorarea pragului pentru microintreprinderi de la 500.000 de euro la 1 milion de euro.

Pentru ca prevedrile Ordonantei 79/2017 (prin care a fost adoptata revolutia fiscala) nu au fost clare, a fost nevoie, ulterior intrarii in vigoare, de mai multe acte normative de corectie.

Ce cuprinde Ordonanta lacomiei?

Cand lucrurile pareau a intra pe un fagas oarecum normal, Guvernul a venit cu Ordonanta mamut (previzibila din cauza problemelor bugetare grave – deficitul bugetar la 11 luni a ajuns la 26 de miliarde de lei, cel mai ridica nivel de dupa criza si mai mult decat dublu fata de 2017). Care sunt principalele schimbari fiscale care intra in vigoare la 1 ianuarie 2019?

1. Taxa pe “lacomie”

Va fi impusa bancilor si institutiilor financiare nebancare, in cazul in care indicele ROBOR la 3 si 6 luni depaseste 2% (media trimestriala). Taxa se aplica pe paliere, cel mai ridicat fiind in cazul in care media indicilor depaseste cu 2 puncte procentuale referinta.

2. Taxarea companiilor din energie si telecomunicatii in functie de cifra de afaceri

Operatorii economici care desfasoara activitati in domeniul energiei electrice si termice vor plati o contributie de 2% din cifra de afaceri realizata. O taxa de 3% din cifra de afaceri va fi platita si de furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice sau furnizorii de servicii postale.

3. Taxarea in domeniul jocurilor de noroc

Se introduce taxa anuala reprezentand 3% din totalul taxelor de participare, incasate de organizatorii de jocuri de noroc, altii decat organizatorii de jocuri de noroc la distanta sau jocul de noroc online pentru care taxa anuala este de 5%.

4. Facilitati pentru angajatii din constructii

Se introduc reglementari privind acordarea unor facilitati fiscale, in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028, inclusiv, care vizeaza scutirea de la plata impozitului pe venit pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor (…) in sectorul constructii. In aceeasi perioada, pentru persoanele respective contributia de asigurari sociale (pensie) se reduce cu cota de 3,75% iar cea la sanatate se elimina. Persoanele care datoreaza contributia la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II) sunt scutite de la plata acestei contributii in limita cotei de 3,75%. Salariul minim net in acest domeniu va fi de 500 de euro.

Alte masuri importante prevazute de OUG!

1. Modificarea Pilonului II de pensii

O persoana, participanta la un fond de pensii, se poate retrage, pe baza de cerere individuala, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, dar nu isi poate retrage efectiv banii decat la varsta pensionarii. Insa pot opta sa se mute la Pilonul I. In plus, administratorii vor incasa un comision cu mult mai redus si vor fi obligati sa isi majoreze capitalul social in functie de performanta.

2. Plafonarea pretului la energie electrica si gaze naturale

Pretul gazelor naturale pentru consumatorii casnici se plafoneaza la 68 lei/MWh pana la finalul lunii februarie 2022, atat pentru productia onshore (terestra) cat si pentru productia offshore (gazele din Marea Neagra). In plus, pentru perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022 pentru clientii casnici se plafoneaza si pretul la energie electrica.

3. Contributii ale companiilor de stat la buget

Se va distribui sub forma de dividende sau varsaminte la bugetul de stat, in cazul regiilor autonome, o cota de 35% din sumele repartizate la alte rezerve, regasite in conturile de disponibilitati banesti existente in casa si conturi la banci precum si cele aferente investitiilor pe termen scurt la data de 31.12.2018 si care la aceeasi data nu sunt angajate, prin contracte de achizitie, pentru a fi utilizate ca surse proprii de finantare (se adauga la obligativitatea distribuirii a 90% din profit sub forma de dividende).

4. Infiintarea Fondului de Dezvoltare si Investitii

Fondul va fi gestionat de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si se va utiliza pentru finantarea proiectelor de investitii ale unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale in domenii prioritare principale si secundare, cum sunt: sanatate, educatie, apa – canalizare, retea de energie electrica, si retea de gaze, transport, drumuri, salubrizare, cultura, culte, sport si locuinte. De asemenea Fondul se utilizeaza si pentru finantarea proiectelor de investitii ale universitatilor.

In plus, actul normativ prevede amanarea unor drepturi care ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2019. Este vorba de acordarea de tichete cadou si tichete culturale, ajutoarele si plati compensatorii la pensionare, prevderile din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, plata orelor suplimentare, majorarea sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare. Totodata, se amana majorarea punctului de pensie de la 1.100 la 1.265 lei si a indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 640 de lei la 704 lei pentru 1 septembrie 2019 (desi erau promise de la 1 ianuarie 2019).

 

SursA: .wall-street.ro

Lasă un răspuns