Alegeri parlamentare 2024. Acum ori niciodată: Prezenţa mare la vot ar putea indica o schimbare de trend şi o recuperare faţă de primul tur. Miza parlamentarelor este realizarea unui Guvern stabil. Prezenţa la urne a depăşit 50% la ora 19:20 cu peste 9 milioane de votanţi. Judeţele cu cea mai mare şi cea mai mică rată de prezenţă la urne

Duminică, 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, au loc alegerile parlamentare.

Românii vor vota reprezentanţii circumscripţiilor electorale din fiecare judeţ, aleşi pe liste, pe principiul reprezentării proporţionale.

În cursa pentru ocuparea celor 466 de fotolii din Parlament s-au înscris candidaţi din 31 de formaţiuni politice şi 19 organizaţii care reprezintă minorităţile etnice naţionale.

La alegerile parlamentare 2024 pot vota atât românii din ţară, cât şi cei din diaspora – acolo unde votul a început încă de sâmbătă.

Prezenţa mare la vot ar putea indica o schimbare de trend şi o recuperare faţă de primul tur. Miza parlamentarelor este realizarea unui Guvern stabil.

UPDATE 19:23 – Funcţionar din Tismana, propagandă ilegală. La Rovinari, buletine de vot duble

Autorităţile din Gorj anunţă incidente în timpul alegerilor parlamentare de duminică. Centrul Naţional de Conducere Integrată a înregistrat în total nouă sesizări privind posibile nereguli electorale la nivel naţional, dintre care cinci nu s-au confirmat.

Poliţiştii au întocmit dosare penale cu privire la 2 posibile infracţiuni şi au aplicat 2 sancţiuni contravenţionale.

Poliţişti din Tismana au fost sesizaţi cu privire la faptul că, în oraşul Tismana, un funcţionar din localitate, la data de 30.11.2024, după închiderea campaniei electorale, a promovat, în mediul online, un anumit partid politic, inclusiv candidatul la Senat.

A fost întocmită „lucrare generală”, pentru verificări cu privire la aspectele sesizate.

Au fost continuate verificările în lucrarea generală, ocazie cu care poliţiştii au constatat că aspectele sesizate se confirmă, constând în aceea că primarul oraşului Tismana a distribuit pe un grup public de pe o reţea de socializare, o postare politică, prin care a continuat campania electorală îndemnând alegătorii ca în ziua alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, să voteze un anumit candidat pentru Senat.

În cauză a fost luată măsura sancţionării contravenţionale a bărbatului.

Totodată, duminică, poliţiştii din Rovinari au fost sesizaţi de poliţistul desemnat cu paza secţiei de votare nr. 93, cu sediul în Grădiniţa nr. 3, cu privire la un posibil incident electoral. Ca urmare a celor sesizate, poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, ocazie cu care s-a stabilit că în timpul procesului de vot, o femeie de 57 de ani, din oraşul Rovinari, s-a prezentat pentru exercitarea votului.

În acest sens, un membru al comisiei desemnat cu distribuirea buletinelor de vot către alegători, în mod eronat i-a înmânat persoanei în cauză un buletin de vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi două buletine de vot pentru alegerea Senatului.

După ce şi-a exprimat votul în incinta cabinei de votare, femeia de 57 de ani a introdus un buletin de vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi unul pentru alegerea Senatului, constatând că mai avea asupra sa un buletin de vot pentru alegerea Senatului, pe care însă nu l-a mai introdus în urma de vot şi a anunţat membrii comisiei despre situaţia constatată.

După ce preşedintele secţiei de votare, a semnalat situaţia reprezentanţilor B.E.J. Gorj, a fost îndrumată să anuleze buletinul de vot prezentat de alegătoare, sens în care a barat cu o linie în diagonală prima pagină a buletinului de vot şi a înscris menţiunea „ANULAT”.

S-a întocmit dosar penal pentru tentativă la fraudă la vot.

UPDATE 19:20 – Jumătate dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne

50% dintre cetăţenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, duminică, la ora 19.20, potrivit informaţiilor de pe site-ul AEP.

Duminică, la ora 19.20, 9.018.261 de români au votat deja la alegerile parlamentare, pentru a-şi alege viitorii deputaţi şi senatori.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale prezenţa de 50% fost depăşită aproximativ la aceeaşi oră.

La alegerile parlamentare, şi-au exprimat votul 5.272.446 de cetăţeni români din mediul urban şi 3.752.404 din mediul rural.

Pe listele permanente sunt înscrişi 18.008.555 de români. Până duminică seara, cei mai mulţi votanţi se încadrează în jurul vârstei de 45-64 de ani, urmaţi de cei cu vâste de peste 65 de ani. Cea mai slabă prezenţă la vot se înregistrează în rândul celor de 18-24 ani, urmaţi de categoriile de vârstă 25-34 de ani şi 35-44 de ani.

Cel mai mare aflux de alegători s-a înregistrat în jurul ore 12:30, după care tendinţele au început să scadă.

Urnele se închid la ora 21:00, dar programul se poate prelungi până la ora 23:59 în cazul în care există încă oameni care aşteaptă în secţiile de votare sau la cozi.

UPDATE 19:19 – Caraş-Severin: Fraudă electorală şi sancţiuni în cadrul alegerilor parlamentare

Procesul de votare din judeţul Caraş-Severin s-a desfăşurat fără incidente majore, în ciuda unor sesizări referitoare la posibile nereguli. Până la ora 19:00, au fost primite 10 sesizări legate de contravenţii sau infracţiuni asociate alegerilor parlamentare, potrivit unui comunicat de presă.

Dintre acestea, şase sesizări nu s-au confirmat, iar în trei dintre cazuri au fost aplicate sancţiuni contravenţionale sub formă de avertismente. O sesizare a dus la deschiderea unui dosar penal, fiind identificat un caz de fraudă electorală.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Centrul de Comunicare Judeţean Caraş-Severin, conform cercetărilor Poliţiei Oraşului Oraviţa, o femeie în vârstă de 68 de ani din comuna Răcăşdia a fost suspectată că a votat de două ori, la secţii de votare diferite.

În urma investigaţiilor, autorităţile au stabilit că aceasta a înregistrat două voturi, fapt care constituie o infracţiune conform legislaţiei electorale.

Poliţia din Oraviţa a demarat cercetări pentru a stabili toate circumstanţele în care a avut loc acest incident, iar autorităţile au deschis un dosar penal pentru fraudă la vot. În prezent, autorităţile continuă să monitorizeze procesul electoral în judeţ, pentru a asigura corectitudinea şi legalitatea acestuia.

De asemenea, autorităţile locale subliniază că în ciuda acestor cazuri izolate, procesul de votare nu a fost perturbat şi nu s-au înregistrat evenimente care să afecteze semnificativ desfăşurarea alegerilor în judeţul Caraş-Severin.

UPDATE 19:08 – Două cazuri de posibilă fraudă la vot în Teleorman

Autorităţile din judeţul Teleorman au primit 13 sesizări privind posibile nereguli la vot în timpul alegerilor parlamentare, dintre care doar trei s-au confirmat, potrivit datelor centralizate de Centrul de Comandament judeţean.

Poliţiştii au întocmit două dosare penale cu privire la posibile infracţiuni şi au aplicat 3 sancţiuni contravenţionale: un avertisment şi două amenzi în valoare totală de 4.000 de lei.

În comunele Plosca şi Ţigăneşti, două persoane figurau cu validare multiplă la secţiile de votare.

În cele două situaţii au fost întocmite dosare penale pentru fraudă la vot şi neglijenţă în serviciu.

UPDATE 18:54 – Proces electoral suspendat temporar în şase secţii de vot din Satu Mare din cauza lipsei de curent

Procesul electoral a fost suspendat pentru scurt timp, duminică după-amiaza, în şase secţii de vot din municipiul Satu Mare din cauza lipsei de curent.

În judeţul Satu Mare au fost înregistrate duminică şapte sesizări. Cinci dintre acestea s-au referit la continuarea propagandei prin intermediul reţelelor de socializare, acestea fiind în curs de verificare, iar două sesizări au vizat fotografierea buletinului de vot în incinta cabinei de votare. În aceste două situaţii au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale în valoare de 4.500 de lei, transmite Centrul de Comunicare Judeţean Satu Mare.

De asemenea, în cursul după amiezii, la un număr de şase secţii de votare din municipiul Satu Mare, procesul electoral a fost suspendat pentru scurt timp din cauza lipsei de alimentare cu energie electrică. În acest moment procesul electoral se desfăşoară în condiţii normale, situaţia fiind remediată de către operatorul de energie electrică.

În judeţ au fost înregistrate 3.328 de cereri pentru urnă mobilă. Dintre acestea 348 au fost formulate de către persoane aflate în penitenciar, arest preventiv, arest la domiciliu şi în spital. Până la ora 18.00 din totalul cererilor de urnă mobilă depuse pe raza judeţului au fost soluţionate aproximativ 98 %.

UPDATE 18:36 – Maramureş. A votat fără să aibă drept de vot

În judeţul Maramureş, procesul electoral s-a desfăşurat fără incidente majore, însă autorităţile investighează un caz de fraudă la vot, anunţă IPJ Maramureş.

Potrivit IPJ Mamamureş, până la acest moment nu s-au produs incidente care să afecteze procesul de votare.

Duminică au fost primite şase sesizări cu privire la „săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni în legătură cu alegerile parlamentare”, cu una confirmată, alta neconfirmată, iar 3 sunt în curs de verificare.

Mai mult decât atât, poliţiştii au întocmit un dosar penal cu privire la o posibilă infracţiune şi au dat o amendă de 4.500 de lei.

Mai exact, duminică după-amiază, Poliţia oraşului Baia Sprie a fost sesizată cu privire la faptul că o persoană ar fi votat fără a avea acest drept.

În urma cercetărilor s-a aflat că la urna specială din cadrul unei secţii de votare din Satu Nou de Sus ar fi votat o persoană privativă de libertate, faţă de care Judecătoria Baia Mare a dispus pedeapsa interzicerii dreptului de a alege şi de a fi ales.

UPDATE Judeţele cu cea mai mare şi cea mai mică rată de prezenţă la urne

Harghita, Bihor şi Olt sunt judeţele cu cea mai mare rată de prezenţă, de peste 50%.

La polul opus, judeţele Vaslui, Iaşi şi Botoşani au cea mai mică rată a prezenţei la vot.

UPDATE 18:20 – Peste 8,5 milioane de români s-au prezentat la urne

În acest sens,47,3% dintre cei înscrişi pe liste au votat. Prezenţa este mai mare decât în primul tur al alegerilor prezidenţiale, atunci când la aceeaşi oră se prezentaseră la secţiile de votare 8,2 milioane de români.

Românii se mobilizează pentru a vota la alegerile parlamentare. Până la ora 18:20, peste 8,5 milioane de români se prezentaseră deja la secţiile de votare. Trendul se menţine, iar cei care încă nu au votat, mai au aproximativ 2 ore şi jumătate pentru a merge la urne.

UPDATE 18:15 –  La ora 18:15 prezenţa la urne a ajuns la aproape 47% cu peste 8,4 milioane de votanţi

Până la ora 18:15, 8.451.544 milioane de români au votat, rata prezenţei ajungând la 46,93%. Pe listele parmanente fiind înscrişi 18.008.555, din care au votat 7.213.865 pe liste permanente şi 1.129.418 pe liste suplimentare şi 103.918 votanţi cu urnă mobilă.

UPDATE 17:59 – MAI a primit 162 de sesizări privind posibile incidente electrorale

Duminică, până la ora 17.00, MAI a primit 162 de sesizări privind posibile incidente electrorale.

De la începerea votării au fost primite la MAI 162 de sesizări cu privire la săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni în legătură cu alegerile parlamentare. 69 dintre sesizări nu s-au confirmat, iar 15 sunt în curs de verificare.

Patru sesizări nu erau de competenţa MAI şi au fost trimise pentru soluţionare către Biroul Electoral Central şi către Birouri Electorale Judeţene.

Poliţiştii au întocmit dosare penale cu privire la 45 de posibile infracţiuni şi au aplicat 59 de sancţiuni contravenţionale: 41 de avertismente şi 18 amenzi în valoare de 64.200 de lei.

UPDATE 17:46 – Până la ora 17:46, 8.157.485 milioane de români au votat, rata prezenţei depăşind 45%

Până la ora 17:41, 8.157.485 milioane de români au votat, rata prezenţei ajungând la 45,30%. Pe listele parmanente fiind înscrişi 18.008.555, din care au votat 6.968.287 pe liste permanente şi 1.083.733pe liste suplimentare, şi 101.122 votanţi cu urnă mobilă.

UPDATE 17:00 – Până la ora 17:00, 7,7 milioane de români au votat, rata prezenţei depăşind-o pe cea înregistrată în 2020 la închiderea urnelor

Până la ora 17:00, 7,5 milioane de români şi-au exprimat opţiunea de vot, reprezentând 42,05% din totalul celor înscrişi pe liste. Dintre aceştia, aproape un milion de alegători au votat pe listele suplimentare.

Persoanele cu vârste cuprinse între 45 şi 64 de ani, şi cei cu vârste de peste 65 de ani sunt cei mai activi în privinţa exprimării votului.

Totodată, mobilizarea este mai mare la această oraă şi în rândul tinerilor de 18-24 de ani, votând peste jumătate de milion dintre ei.

Mediul urban s-a mobilizat mai tare decât cel urban, 4,5 milioane de alegători din urban exercitându-şi dreptul de vot, faţă de 3,2 milioane din rural.

În Diaspora, până acum au votat peste 565.000 de alegători.

UPDATE 16:54 – Peste 7.300 de deţinuţi au votat

Procesul de votare în penitenciarele din România s-a desfăşurat fără incidente, cu o prezenţă de 7.363 de deţinuţi la urnele speciale, anunţă ANP.

Duminică, procesul electoral desfăşurat în penitenciarele aflate în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) s-a încheiat fără incidente.

La nivel naţional, din cele 24.710 persoane private de libertate aflate în custodia penitenciarelor, 8.648 au fost identificate ca având drept de vot pentru alegerile parlamentare.

Dintre acestea, 7.780 şi-au exprimat intenţia de a participa la scrutin, iar 7.363 au reuşit să voteze.

Penitenciarelor le-au fost arondate un total de 115 secţii de votare, fiind folosite 121 de urne speciale.

Procesul electoral a decurs în condiţii normale, fără incidente.

UPDATE 16:34 – Prezenţa la urne a ajuns la 40%, mai repede ca în primul tur al alegerilor prezidenţiale

Prezenţa la urne a ajuns la 40%, mai repede ca în cazul primului tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul AEP. Procentul a fost atins duminică, la ora 16:31.

Duminică, la ora 16:31, 7.205.333 de români au votat deja la alegerile parlamentare, pentru a-şi alege deputaţii şi senatorii.

Reamintim că, la primul tur de alegeri prezidenţiale, procentul de 40% a fost atins la ora 16:40.

La alegerile parlamentare, şi-au exprimat votul 4.184.615 de cetăţeni români din mediul urban şi 3.020.718 din mediul rural.

Urnele se închid la ora 21:00, dar programul se poate prelungi până la ora 23:59 dacă există încă oameni care aşteaptă în secţiile de votare sau la cozi.

UPDATE 16:08 – Alegeri parlamentare în Bucureşti: Amenzi de 13.700 de lei şi patru persoane cu stări de rău

În Bucureşti, de la începutul procesului electoral, au fost raportate patru incidente, au fost aplicate trei amenzi şi patru persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, anunţă Centrul de Comunicare al Municipiului Bucureşti.

De la deschiderea secţiilor de votare în Bucureşti, autorităţile au gestionat patru incidente, dintre care unul a fost transmis pentru soluţionare Biroului Electoral Sector 2.

Poliţiştii şi jandarmii au dat trei amenzi în valoare totală de 13.700 de lei. Două sancţiuni au fost legate de procesul electoral, inclusiv fotografierea buletinului de vot. Cea de-a treia, în valoare de 4.700 de lei, a fost dată unei persoane care îndemna alegătorii să voteze cu o anumită formaţiune politică şi tulbura liniştea publică.

În plus, patru persoane, dintre care doi membri ai comisiilor de votare, un alegător şi un voluntar, au acuzat stări de rău şi au necesitat asistenţă medicală.

UPDATE 16:06 – Mehedinţi: 3 membre ale unei comisii au votat în locul unei tinere, care votase şi în Franţa

Trei femei, având diverse calităţi în cadrul unei comisii a unei secţii de vot din judeţul Mehedinţi, ar fi votat în locul unei tinere de 20 de ani, care votase anterior în Franţa, şi al mamei acesteia. Poliţiştii fac cercetări.

Potrivit IPJ Mehedinţi, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că o tânără de 20 de ani, din comuna Punghina, ar figura verificată şi validată atât la secţia de votare nr. 250, la ora 11.00, cât şi la secţia 167 din Franţa la ora 12.32.

Din verificările făcute şi discuţiile purtate cu preşedintele secţiei 167 din Nantes 2 Franţa, s-a stabilit că tânăra s-ar fi prezentat la secţia din Franţa, la ora şi data indicată unde şi-ar fi exercitat dreptul de vot.

„Totodată, s-a stabilit că la secţia de votare nr. 250, din judeţul Mehedinţi, trei femei cu vârste cuprinse între 46 şi 55 de ani, din comunele Punghina şi Vânători, având diverse calităţi în cadrul comisiei Secţiei de vot, ar fi votat fără a avea acest drept şi ar fi semnat pe listele electorale, iar ulterior ar fi introdus buletinele de vot în urne, în numele tinerei de 20 de ani şi al mamei acesteia de 40 de ani, fără ca acestea să fie prezente la secţia de votare”, arată poliţiştii.

În acest caz, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot.

UPDATE 16:00 – La ora 16:00 au votat 6,8 milioane de români, în ţară şi în străinătate, prezenţa fiind de aproape 38%

Potrivit datelor centralizate de AEP, până la ora 16:00 au votat 37,8% din totalul celor înscrişi pe liste, reprezentând 6,8 milioane de alegători.

Totodată, rata prezenţei de la această oră este mai mare decât cea înregistrată în 2020 la închiderea urnelor.

Trendul se menţine ridicat, fiind şanse ca la alegerile parlamentare din acest an să avem cea mai mare prezenţă din ultimii 20 de ani.

UPDATE 15:53 – Preşedintă de secţie de votare, anchetată pentru fals în declaraţii

O preşedintă de secţie de votare din Darabani, judeţul Botoşani, este cercetată penal pentru fals în declaraţii, după ce s-a descoperit că a ascuns apartenenţa sa la un partid politic.

Poliţiştii din loc Darabani, jud. Botoşani, s-au sesizat din oficiu legat de faptul că o femeie, preşedintă a unei secţii de votare, a fost admisă în corpul experţilor electorali în baza unei declaraţii în care susţinea că nu este membru al niciunui partid politic.

Ulterior, s-a constatat că, de fapt, ea este consilier local din partea unui partid politic.

„A fost întocmit dosar penal pentru fals în declaraţii şi uz de fals”, anunţă IPJ Botoşani.

UPDATE 15:06 – MAI: 54 de posibile incidente electorale sesizate. Zece dosare penale întocmite

54 de posibile incidente electorale au fost sesizate duminică până la ora 14.00, au anunţat reprezentanţii MAI. Conform acestora, au fost deschise zece dosare penale şi au fost aplicate mai multe amenzi.

Potrivit MAI, de la începerea procesului de vot, au fost sesizate 54 de posibile incidente electorale: 26 sunt confirmate, 7 sunt în curs de verificare şi 21 neconfirmate.

Trei sesizări au fost transmise pentru soluţionare Birourilor Electorale competente.

Angajaţii MAI au aplicat 5 amenzi în valoare de 15.700 de lei şi 17 avertismente.

De asemenea, au întocmit 10 dosare penale.

UPDATE 15:00 – Prezenţa la urne a ajuns la 33%: Unul din trei români a votat

Prezenţa la urne, la alegerile parlamentare, a ajuns la 33%, duminică. Mai exact, unul din trei români a votat pentru a-şi alege deputaţii şi senatorii.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul AEP, situaţia la urne se prezintă în felul următor, duminică după-amiaza, cu puţin înainte de ora 15.00: 33% dintre români au votat, ceea ce înseamnă că unul din trei români şi-a exprimat deja opţiunea la alegerile parlamentare.

Vorbim despre un număr de 5.949.453 voturi exprimate.

Au votat 3.488.757 români din mediul urban şi 2.460.696 din mediul rural.

18.008.555 de cetăţeni români sunt înscrişi pe listele permanente.

Urnele se închid oficial la ora 21.00, însă, în cazuri excepţionale, în care există încă oameni care aşteaptă în secţiile de votare sau la cozi, programul se poate prelungi.

UPDATE 14:59 – Dolj: Dosar penal după ce mai multe persoane au primit mai multe buletine de vot

Poliţiştii din Dolj au deschis un dosar penal după ce membrii comisii de votare cu urna specială ar fi înmânat câte două buletine de vot pentru Senat şi câte două pentru Camera Deputaţilor către aproximativ zece persoane.

Potrivit IJP Dolj, poliţişti s-au sesizat cu privire la faptul că, în timpul folosirii urnei mobile de la o secţie de votare din Perişor, mai mulţi cetăţeni au votat de două ori.

În urma verificărilor s-a constatat faptul că, membrii comisiei de votare cu urna specială, un bărbat în vârstă de 48 de ani şi o femeie de 59 de ani, ar fi înmânat câte două buletine de vot (două pentru Senat şi două pentru Camera Deputaţilor) către aproximativ 10 persoane din comuna Perişor, buletinele de vot fiind împerecheate unul în altul.

„În momentul în care unul dintre votanţi a realizat că a primit patru buletine de vot şi a restituit două, a fost întrerupt procesul de votare cu urna mobilă, fiind informat Biroul Electoral Judeţean”, transmite poliţia.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot, cercetările fiind continuate pentru stabilirea împrejurărilor în care au avut loc evenimentele, urmând ca la definitivare să fie propusă soluţie prin unitatea de parchet competentă.

UPDATE 14:03 – Mai bine de 5 milioane de români au votat

5.092.456 de români au votat, până duminică la prânz, la alegerile parlamentare, potrivit datelor furnizate de site-ul AEP.

Până duminică, la prânz, mai bine de 5 milioane de români au votat la alegerile parlamentare.

Vorbim despre 3.010.974 în mediul urban şi de 2.081.482 în mediul rural.

UPDATE 14:01 – Membrul unei secţii de votare din judeţul Vaslui a leşinat

Membrul unei secţii de votare din din comuna Hoceni a leşinat şi a fost necesară intervenţia Ambulanţei. Procesul de vot nu a fost afectat.

Potrivit Centrului de Comunicare Judeţean Vaslui, la o secţie din comuna Hoceni, un membru al unei comisii de votare a leşinat şi a primit îngrijiri medicale de la un echipaj de ambulanţă la faţa locului.

Procesul de votare nu a fost afectat.

Conform sursei citate, în judeţ au fost primite până acum două sesizări de posibile incidente electorale. Dintre acestea, una nu s-a confirmat, iar cea de-a doua a fost trimisă spre soluţionare Autorităţii Electorale Permanente.

UPDATE 13:49 – Călăraşi: Dosar penal după ce unei persoane i-au fost înmânate trei buletine de vot

Poliţiştii au deschis un dosar penal după ce unei persoane i-au fost înmânate trei buletine de vot. S-a întâmplat duminică în comuna Valea Argovei, judeţul Călăraşi, transmite IPJ Călăraşi.

Potrivit Poliţiei Călăraşi, în timp ce însoţea urna specială în comuna Valea Argovei poliţistul aflat în serviciu a sesizat faptul că unei persoane i-au fost înmânate trei buletine de vot de către membrii comisiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fraudă la vot şi neglijenţă în serviciu.

De asemenea, poliţiştii din Călăraşi au mai sancţionat contravenţional cu avertisment doi bărbaţi care îndemnau cetăţenii să voteze cu un anumit partid politic.

Conform IPJ Călăraşi, de la începerea procesului de votare au fost primite 13 sesizări de posibile incidente electorale: două s-au confirmat, şapte nu s-au confirmat, iar alte patru sunt în curs de verificare.

UPDATE 13:11 – Un sfert dintre români au votat la alegerile parlamentare

Un sfert dintre români au votat, duminică, la alegerile parlamentare pentru a-şi alege atât deputaţii, cât şi senatorii, potrivit informaţiilor furnizate de AEP.

La urne s-au prezentat 25,06% dintre români, dintr-un total de 18.008.555 înscrişi.

În mediul urban au votat 2.679.098 de români, iar în cel rural 1.834.002.

Cei mai mulţi votanţi sunt din categoria de vârstă 45-64 de ani, iar cei mai puţini sunt cei care au vârste cuprinse între 18-24 de ani.

UPDATE 12:31 – Prezenţa la alegerile parlamentare a depăşit 20%

Prezenţa la alegerile parlamentare a depăşit 20%, la ora transmiterii ştirii, reiese din datele furnizate de AEP.

La urnele s-au prezentat 3.688.654 de români, respectiv 20,48%

În mediul urban au votat 2.197.238 de români, iar în cel rural 1.491.416.

Cei mai mulţi votanţi sunt din categoria de vârstă 45-64 de ani, iar cei mai puţini din categoria 18-24 de ani.

UPDATE 12:21 – Votare suspendată la o secţie din Ilfov, după ce o ştampilă a fost pierdută

Activitatea electorală a fost suspendată la o secţie din comuna Tunari, judeţul Ilfov, după ce a fost pierdută o ştampilă de vot.

„La data de 1 decembrie a.c., în jurul orei 10:07, poliţiştii oraşului Otopeni au fost sesizaţi cu privire la faptul că la secţia de votare numărul 286 din comuna Tunari a fost pierdută o ştampilă de vot. În cel mai scurt timp, grupa de cercetare constituită la nivelul Poliţiei Oraşului Otopeni s-a deplasat la faţa locului, pentru efectuarea de activităţi din competenţă în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi de drept şi luarea măsurilor legale care se impun”, transmite IPJ Ilfov.

În secţia respectivă votarea a fost suspendată, iar după aproximativ o jumătate de oră a fost reluată.

UPDATE 12:21 – Proces verbal de numărare, întocmit la începutul zilei la o secţie din Ploieşti

Preşedintele unei secţii de votare din Ploieşti, judeţul Prahova, a întocmit procesul verbal de numărare a voturilor la începutul procesului de votare şi acesta a fost şi semnat de către doi membri ai comisiei. Se fac cercetări şi este aşteptată şi o decizie a Biroului Electoral Judeţean.

Poliţiştii Secţiei de Poliţie nr. 3 au fost sesizaţi, duminică, despre faptul că la o secţie de votare din municipiul Ploieşti preşedintele secţiei a întocmit procesul-verbal de numărare a voturilor, la începerea procesului de votare.

Documentul a fost semnat de către doi membri din comisie.

„În baza sesizării, a fost constituită echipă operativă pentru verificarea aspectelor semnalate. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au constatat faptul că un bărbat de 47 de ani, având calitatea de preşedinte al unei secţii de votare din municipiul Ploieşti, a întocmit procesul-verbal privind numărătoarea voturilor, la începerea procesului de votare. Documentul în cauză a fost semnat de către doi membri ai comisiei, fără că aceştia să fie obligaţi”, anunţă Poliţia Prahova.

În urma verificărilor şi a investigaţiilor, poliţiştii prahoveni au constatat faptul că în cauză sunt aplicabile prevederile articolului 98 alin. (1) litera s din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi Camera Deputaţilor, precum şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

Potrivit articolului 99 alin.2 litera b, constatarea contravenţiei menţionate şi aplicarea sancţiunilor se face de către biroul electoral ierarhic superior.

Documentele întocmite de poliţişti au fost înaintate autorităţii competente, respectiv Biroului Electoral Judeţean nr.31 Prahova, pentru a fi dispuse măsurile legale.

În acest caz este aşteptată decizia Biroului Electoral Judeţean Prahova.

UPDATE 11:51 – Incidente la vot: preşedintelui unei secţii din Braşov i-a căzut un corp de mobilă în cap

Mai multe incidente au avut loc duminică: un cetăţean din Focşani a spus că a votat greşit şi pentru că nu i-a fost permis să repete votul, a rupt buletinul. Au fost date sancţiuni pentru fotografierea votului, dar şi pentru continuarea campaniei electorale pe reţele de socializare.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au primit 19 sesizări de posibile incidente electorale: opt nu s-au confirmat, alte trei sunt în curs de verificare, iar una a fost trimisă spre soluţionare Biroului Electoral Central.

Au fost aplicate cinci avertismente şi două amenzi în valoare de 6.500 de lei pentru contravenţii legate de procesul electoral, precum fotografierea buletinului de vot, continuarea propagandei electorale, inclusiv prin intermediul reţelelor de socializare, şi sfătuirea alegătorului cu cine să voteze. În acest caz, preşedintele unei secţii de votare din judeţul Olt, la intrarea în cabina de vot, i-a înmânat unui alegător buletinul de vot gata deschis.

A fost întocmit şi un dosar penal pentru distrugere după ce un cetăţean s-a prezentat la o secţie de votare din Focşani, jud Vrancea, pentru a vota, dar după ce a ieşit din cabina de vot a cerut alte buletine de vot pretextând că a votat greşit. Membrii biroului electoral au refuzat să îi dea alte buletine, aşa că cetăţeanul le-a rupt pe cele pe care votase.

Totodată s-a întocmit un dosar penal pentru fraudă la vot. Poliţiştii din municipiul Slobozia, jud Ialomiţa, au fost sesizaţi cu privire la faptul ca o persoană din com. Cocora a încercat să voteze la o secţie de votare deşi votase la altă secţie.

De la începerea procesului de votare, mai multe persoane, membri ai birourilor electorale sau alegători, din judeţele Ilfov, Prahova, Constanţa şi Municipiul Bucureşti, au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Preşedintele unei secţii de votare din Braşov a suferit un traumatism cranio-cerebral minor ca urmare a căderii unui obiect de mobilier. El a primit îngrijiri medicale la faţa locului. Un membru al unei secţii de votare din judeţul Prahova a suferit un traumatism la mână şi a fost transportat la spital.

În alte situaţii au fost semnalate lipotimii sau stări de rău. Procesul de votare nu a fost afectat.

sursa https://www.zf.ro/politica/alegeri-parlamentare-2024-acum-ori-niciodata-prezenta-mare-vot-ar-22584695

Lasă un răspuns