AGENDA ENERGETICĂ: ENERGIA NUCLEARĂ- CHEIA SECURITĂȚII ENERGETICE NAȚIONALE?

Energia nucleară are o mare importanță, în special pentru țările cu resurse energetice naturale limitate. Războiul recent dintre Rusia și Ucraina a demonstrat în mod clar această situație.

Energia nucleară are o mare importanță, în special pentru țările cu resurse energetice naturale limitate. Războiul recent dintre Rusia și Ucraina a demonstrat în mod clar această situație. Multe țări au prelungit perioada de funcționare a centralelor nucleare pe care se pregăteau să le închidă, preferând să-și asigure securitatea energetică în acest mod.

Care este impactul energiei nucleare asupra securității energetice?

Türkiye numără zilele pentru a deveni una dintre țările deținătoare de tehnologie nucleară. Punerea în funcțiune a primului reactor al centralei nucleare de la Akkuyu este planificată pentru luna octombrie.

După finalizarea lucrărilor de construcție, centrala a devenit o instalație nucleară la 27 aprilie 2023, când aici au fost aduse barele de combustibil.

Centrala este formată din 4 reactoare cu o capacitate de 1200 de megawați. Centrala nucleară de la Akkuyu va începe să funcționeze la capacitate maximă în 2026.

Atunci când va fi pe deplin operațională, centrala va putea genera aproximativ 35 de miliarde de kilowați-oră de energie electrică pe an. Centrala nucleară de la Akkuyu va acoperi 10 % din consumul de energie al Türkiye.

Deși centrala nucleară de la Akkuyu va fi prima centrală nucleară pentru Türkiye, ea nu va fi unica. În viitorul apropiat se intenționează inițierea construcției altor două centrale nucleare, una în Sinop și cealaltă în Tracia.

Contrar opiniei generale, centralele nucleare nu emit gaze cu efect de seră. Din acest motiv, prin creșterea numărului de reactoare nucleare la nivel mondial, se preconizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 17% pe an.

Construcția centralelor nucleare s-a accelerat odată cu criza petrolului de la începutul anilor 1970. Țările care nu dispun de petrol și de alte resurse de hidrocarburi au apelat la centralele nucleare pentru a-și reduce dependența de aceste resurse și pentru a-și asigura securitatea aprovizionării cu energie.

În prezent, 441 de reactoare nucleare sunt în funcțiune în 32 de țări și 53 de reactoare nucleare sunt în faza de construcție în 17 țări. Electricitatea produsă în centralele nucleare corespunde la aproximativ 10% din aprovizionarea cu electricitate la nivel mondial.

Franța își acoperă peste 70% din consumul de energie electrică cu energia nucleară, Ucraina 51%, Suedia aproximativ 30%, Belgia aproximativ 40%, Uniunea Europeană 26%, Coreea de Sud aproximativ 30% și SUA 20%.

Dacă analizăm datele privind capacitatea instalată a centralelor nucleare din lume, SUA conduce cu o capacitate activă a centralelor electrice care se apropie de 100 de mii de MW, fiind urmată de Franța, China, Japonia și Rusia.

În ceea ce privește capacitatea instalată a centralelor nucleare pe cap de locuitor, Franța este în frunte, cu 941 de wați de capacitate nucleară instalată pentru fiecare cetățean, în timp ce Suedia ocupă locul al doilea, cu 853 de wați…

Câte reactoare există în țările lideri în utilizarea energiei nucleare? Câtă energie este produsă?

SUA domină în sectorul energiei nucleare. Cele 92 de reactoare active din această țară asigură 20% din cererea de energie electrică. În prezent, în SUA se construiesc 2 reactoare. De asemenea, se realizează studii și investiții cu privire la reactoarele nucleare modulare. Recent, au fost efectuate cercetări în vederea înființării de instalațiilor nucleare în locul vechilor centrale termice din țară.

Franța își asigură 70% din producția de energie electrică din cele 56 de reactoare nucleare din țară. Compania energetică franceză EDF a accelerat procesele de întreținere pentru a activa mai multe reactoare în lunile de iarnă. Președintele Emmanuel Macron a anunțat un plan de construire a 14 noi reactoare nucleare pentru a scăpa de dependența de combustibilii fosili. De asemenea, țara a decis să investească în tehnologiile mini-reactoarelor nucleare modulare (SMR).

China își asigură 5% din necesarul de energie electrică datorită celor 54 de reactoare nucleare în funcțiune. În prezent, 22 de reactoare sunt în construcție în această țară. Există alte 38 de reactoare cu proiecte aprobate de China. Până în 2025 China își propune să construiască între 6 și 8 reactoare nucleare în fiecare an și să devină țara cu cea mai mare capacitate din lume în acest domeniu până în anul 2030.

Germania plănuise să renunțe treptat la utilizarea centralelor nucleare. Cu toate acestea, în consecința războiului Rusiei din Ucraina, guvernul a început să facă pregătiri pentru cazul în care livrările de gaze din Rusia vor fi întrerupte. Anul trecut, șase reactoare nucleare au furnizat 12% din producția totală de electricitate a țării. Germania a luat măsuri urgente pentru a închide deficitul, care ar putea apărea în producția de electricitate în această iarnă. În acest context, țara a decis să mențină în rezervă cele două centrale nucleare din Bavaria și din Baden-Württemberg.

În Anglia, 9 reactoare nucleare sunt în funcțiune. Aceste reactoare acoperă 15% din necesarul de energie electrică al Regatului Unit. Având în vedere criza energetică, Marea Britanie a aprobat un proiect de centrală nucleară cu un cost de 30 de miliarde de lire sterline.

În Belgia funcționează 7 reactoare în 2 centrale nucleare. Electricitatea produsă de reactoarele nucleare acoperă aproximativ jumătate din necesarul țării. Odată cu criza energetică, perioada de funcționare a 2 centrale nucleare din Belgia, care anterior erau planificate să fie închise în 2025, a fost prelungită cu 10 ani.

Țările de Jos, care au deja un reactor, au început să planifice noi investiții în două reactoare nucleare, iar Polonia s-a lansat în investiții la scară mică în reactoare nucleare, având în plan 6 reactoare.

India are 22 de reactoare nucleare. Energia nucleară asigură 3% din producția de energie electrică a țării. În țară continuă construcția a 8 reactoare. India dorește să își tripleze producția de energie nucleară în 10 ani. Ea intenționează să construiască 12 reactoare noi.

În Japonia sunt încă operaționale 33 de reactoare nucleare. În această țară, s-a decis activarea a încă 9 reactoare în plus față de cele 7 reactoare active. Astfel, țara își va asigura 10% din necesarul de electricitate din energie nucleară.

În Coreea de Sud, 28% din producția de electricitate este asigurată de centralele nucleare. În timp ce în țară există 25 de reactoare active, 3 reactoare sunt în construcție. Țara intenționează să construiască 10 centrale nucleare până în 2030. Astfel, ponderea energiei nucleare în producția de electricitate va crește la 30%.

Chiar și țările bogate în petrol și gaze naturale folosesc energia nucleară în producția de electricitate. În prezent, la nivel mondial sunt în construcție 54 de reactoare nucleare.  Dintre reactoarele nucleare aflate în construcție, 11 se află în China, 7 în India, 4 în Rusia, 4 reactoare nucleare sunt în construcție în Emiratele Arabe Unite, 4 în Coreea de Sud, 2 în SUA și 1 în Franța.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/programe/2024/01/29/agenda-energetica-energia-nucleara-cheia-securitatii-energetice-nationale-2094637?fbclid=IwAR15cBV56Eje7bkStaawCYyKppa2yhS0cIm86g9E56xG8hknKTbsGA4SyA8

Lasă un răspuns