ACTIVISTA IRANIANĂ NARGES MOHAMMADI A DEVENIT DEȚINĂTOAREA PREMIULUI NOBEL PENTRU PACE 2023

Premiul Nobel pentru Pace 2023 a fost acordat activistei iraniene Narges Mohammadi, care a fost încarcerată pentru activitatea sa în favoarea drepturilor femeilor.

Într-o declarație făcută de Comitetul Nobel, s-a relatat că activista Narges Mohammadi a câștigat premiul „pentru lupta sa în favoarea femeilor asuprite” din Iran.

De asemenea, s-a subliniat că Mohammadi „a luptat pentru a promova drepturile omului și libertățile pentru toți”.

„Lupta curajoasă a activistei pentru drepturile omului a adus costuri enorme”, aceasta fiind reținută de 13 ori în Iran, condamnată de 5 ori și pedepsită la 31 de ani de închisoare, s-a arătat în declarație.

În anunț s-a menționat că Mohammadi este o „femeie, apărătoare a drepturilor omului și luptătoare pentru libertate” și se subliniază că a luptat împotriva „discriminării și opresiunii sistematice” a femeilor, pentru dreptul la o viață demnă, precum și pentru dreptul la libertatea de exprimare și independență.

SURSA:https://www.trt.net.tr/romana/lume/2023/10/06/activista-iraniana-narges-mohammadi-a-devenit-detinatoarea-premiului-nobel-pentru-pace-2023-2047453?fbclid=IwAR2-mGUB0lXxG7UyDMD-rpnp-TBiFzFNg5dLa-6jTI6GA6RgKZZDv42tEW0

Lasă un răspuns