A FOST DESCOPERITĂ CEA MAI VECHE PÂINE DIN LUME: ARE PESTE 8000 DE ANI
Arheologii din Turcia spun că au descoperit cea mai veche pâine cunoscută din lume, datând din 6600 î.Hr.
O structură de cuptor, în mare parte distrusă, a fost găsită într-o zonă numită „Mekan 66”, unde există case din cărămidă de lut alăturate, în situl arheologic de la Çatalhöyük, în provincia Konya din sudul Turciei, potrivit Centrului de cercetare și aplicare a științei și tehnologiei de la Universitatea Necmettin Erbakan din Turcia (BİTAM), conform CNN.
În jurul cuptorului, arheologii au găsit grâu, orz, semințe de mazăre și un reziduu „spongios”, rotund și de mărimea unei palme, a precizat miercuri într-un comunicat de presă.
Analizele au stabilit că reziduul organic era pâine fermentată, nefiartă și neprăjită, veche de 8.600 de ani.
„Putem spune că această descoperire de la Çatalhöyük este cea mai veche pâine din lume”, a declarat miercuri arheologul Ali Umut Türkcan, șeful delegației de excavare și profesor asociat la Universitatea Anadolu din Turcia, pentru agenția de presă de stat turcă Anadolu.
„Este o versiune mai mică a unei pâini. Are un deget presat în centru, nu a fost coaptă, dar a fost fermentată și a supraviețuit până în prezent cu amidonul din interior. Nu există niciun exemplu similar de așa ceva până în prezent”, a adăugat el.
Imaginile la microscopul electronic cu scanare au arătat spații de aer în eșantion, observarea boabelor de amidon „eliminând suspiciunile noastre”, a declarat în comunicat biologul Salih Kavak, profesor la Universitatea Gaziantep din Turcia.
El a adăugat că analizele au descoperit substanțe chimice care se găsesc în plante și indicatori de fermentație. Făina și apa fuseseră amestecate, pâinea fiind pregătită lângă cuptor și păstrată pentru o perioadă de timp.
„Este o descoperire interesantă pentru Turcia și pentru întreaga lume”, a spus Kavak.
Materia a fost conservată aproape perfect
Materia organică, atât lemnul, cât și pâinea, a fost conservată de argila subțire care acoperea structura, potrivit lui Türkcan.
Çatalhöyük, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, a găzduit aproximativ 8.000 de oameni în perioada neolitică, între aproximativ 10.000 î.Hr. și 2.000 î.Hr., și este unul dintre primele locuri de urbanizare din lume, potrivit BITAM.
Cercetările efectuate în situl bine conservat au scos la iveală o dispunere distinctivă a locuințelor și caracteristici extinse, cum ar fi picturi murale și reliefuri – ceea ce face ca acesta să fie considerat „cea mai semnificativă așezare umană care documentează viața agricolă sedentară timpurie a unei comunități neolitice”, potrivit site-ului UNESCO.
„Çatalhöyük era deja centrul multor premiere. Primele țesături din lume se aflau deja în Çatalhöyük atunci când a fost excavat. Artefactele din lemn se aflau, de asemenea, în Çatalhöyük. La acestea s-au adăugat vopselele de perete și picturile. Konya și Turcia sunt foarte norocoase în acest sens”, a declarat Türkcan.
SURSA:https://www.stiripesurse.ro/foto-a-fost-descoperita-cea-mai-veche-paine-din-lume-are-peste-8000-de-ani_3255851.html