7 idei creative de motivare non-financiara prin care iti poti recompensa angajatii la munca
Pe langa un salariu competitiv si corect, studiile arata ca angajatii sunt deseori mai motivati la locul de munca de recompense non-financiare. Un program de lucru flexibil, cursuri de dezvoltare personala sau un birou de design sunt doar cateva moduri prin care poti creste eficienta si loialitatea angajatilor tai.
1. Autonomie
Studii au aratat ca autonomia este un lucru esential pentru cresterea succesului la locul de munca. Ca manager este important sa faci diferenta intre a spune oamenilor cum sa-si faca treaba si a seta, in schimb, directii strategice, deadline-uri, referinte care sa le permita sa aleaga singuri cum isi vor duce la bun sfarsit sarcinile.
De asemenea, daca ai nevoie sa organizezi o intalnire cu angajatii in fiecare saptamana, atunci ar fi de preferat sa ii lasi pe ei sa aleaga subiectul intalnirii sau cel putin sa se ocupe de organizare.
2. Feedback constructiv
E important ca angajatii sa stie ca munca lor are valoare in cadrul companiei si mai mult, poate face o diferenta la un nivel mai mare. Ia in considerare si faptul ca munca pe care ei o fac trebuie sa se alinieze cu valorile lor.
Ofera intotdeauna feedback constructiv si traseaza directii si planuri personalizate de dezvoltare pentru a ajunge la lucrurile enumerate mai sus.
3. Experiente
Printre experientele pe care le poti oferi angajatilor sunt camere de relaxare si joaca in cadrul biroului, teambuilding-uri aventuroase dar si vouchere de vacanta, insotite chiar de recomandari pentru o vacanta reusita.
Fie ca e vorba de un weekend prelungit sau de o luna sabatica, angajatul se va intoarce cu siguranta la munca mai relaxat si mai motivat dupa o vacanta.
4. Oportunitate pentru dezvoltare personala
Traninguri, cursuri de dezvoltare personala sau chiar abonamente la sala de sport sunt cateva dintre lucrurile care fac angajatul sa simta ca nu stagneaza si ca lucreaza la imbunatatirea propriei persoane.
Mai ales pentru cei din generatia millennials, cresterea personala se situeaza ca importanta pe acelasi loc, daca nu mai sus, ca recompensele financiare.
5. Flexibilitate
Fie ca e vorba de posibilitatea de a lucra de acasa sau de orele de lucru, flexibilitatea la locul de munca ii ajuta pe angajati sa pastreze un echilibru bun intre viata profesionala si cea privata, reducand astfel stresul la locul de munca si incurajand productivitatea si starea de bine.
Un studiu realizat in 2016 pe blogul FlexJobs spune ca peste 80% dintre angajatii care sunt parinti considera ca flexibilitatea la locul de munca este cea mai importanta, chiar inaintea salariului.
6. Siguranta si stabilitate
E important ca angajatii sa simta ca sunt apreciati si ca au stabilitate si siguranta la locul de munca, fie ca aceste lucruri se traduc in bonusuri financiare, in bonuri de masa sau decontarea transportului pana la locul de munca, de asigurari medicale sau chiar sprijin moral in caz de probleme de sanatate sau familiale.
Aceste doua lucruri imbunatatesc nivelul de trai al oamenilor si vor creste cu siguranta si loialitatea si respectul angajatilor tai.
7. Un birou verde
Din ce in ce mai mult angajatii au inceput sa constientizeze faptul ca petrecerea timpului intr-un spatiu neaerisit, cu lumina neadecvata, galagios sau stresant le poate afecta sanatatea pe termen lung.
Prin urmare, includerea unor elemente de design biofilic pentru realizarea unui spatiu de munca cat mai verde si mai natural este unul dintre lucrurile importante care pot aduce satisfactie la locul de munca.
Designul biofilic si lumina naturala reduc stresul, in timp ce cresc creativitatea si satisfactia angajatilor.
Printre cele mai populare lucrari de biodesign intr-un spatiu de lucru sunt peretii vii, realizati in intregime din plante, mini gradini sau sere de interior si in general, zone verzi ce folosesc sisteme ecologice, sisteme de purificare a apei si aerului.
Se spune ca in urmatorii zece ani este de asteptat ca oamenii sa aiba la birou chiar propria lor gradina unde sa creasca de exemplu legume sau flori.
Oamenii tind sa fie mai motivati daca ceea ce fac la locul de munca le starneste interesul, le confera un anumit statut si nu in ultimul rand, daca se simt apreciati si au posibilitatea de a creste personal si profesional.
Acestea sunt lucruri pe care o firma le poate oferi usor si care afecteaza la capatul zilei, nu doar starea angajatilor, ci si performantele de ansamblu ale companiei.
Sursa foto: Shutterstock
Sursa: ziare.ro