69% DIN PORTOFOLIUL DE 378 DE MILIARDE DE DOLARI AL LUI WARREN BUFFETT ESTE INVESTIT ÎN DOAR 4 ACȚIUNI

Un portofoliu concentrat a fost esențial pentru succesul pe termen lung al Oracolului din Omaha ca investitor.

Puțini investitori au câștigat atât de multă importanță pe Wall Street precum Berkshire Hathaway BRK.A 0,28% ) BRK.B 0,14% ) CEO-ul Warren Buffett. În cei 58 de ani, Oracolul din Omaha a ținut frâiele, el a supravegheat o creștere cu 4.264.684% a acțiunilor companiei sale de clasă A (BRK.A), începând cu clopoțelul de închidere din 21 iulie 2023.

Deși Buffett nu este infailibil, el a demonstrat un talent pentru a alege câștigători pe termen lung. Cu toate acestea, ceea ce este interesant în abordarea sa de investiții este înclinația pentru concentrarea portofoliului .

Warren Buffett și mâna sa dreaptă, vicepreședintele executiv al Berkshire, Charlie Munger, au crezut de mult că diversificarea este necesară doar dacă nu știi ce faci. Acest lucru l-a determinat pe Buffett și pe locotenenții săi investitori, Ted Weschler și Todd Combs, să pună mulți bani pentru a lucra în ideile lor percepute a fi cele mai bune.

În prezent, 69% (259,5 miliarde de dolari) din portofoliul de 378 de miliarde de dolari pe care Warren Buffett îl supraveghează la Berkshire Hathaway este investit în doar patru acțiuni.

Apple: 175,7 miliarde USD (46,5% din activele investite)

Preferința Oracolului din Omaha de a paria mare pe cele mai bune idei ale sale este clară ca ziua cu acțiunile tehnologice Apple AAPL 1,35% ) , pe care el l-a numit „ o afacere mai bună decât oricare dintre noi ” în timpul adunării anuale a acționarilor din Berkshire Hathaway din 2023. Cele peste 915 milioane de acțiuni ale Apple deținute de Berkshire echivalează cu o valoare de piață de 175,7 miliarde de dolari, sau aproape 47% din activele investite.

Recunoașterea numelui mărcii este în mod clar importantă pentru Apple. Este recunoscut în mod constant ca fiind unul dintre cele mai valoroase mărci din lume și are o bază de clienți loiali pentru a o susține.

Această loialitate ar trebui sporită și mai mult de evoluția companiei în servicii de abonament . CEO-ul Tim Cook supraveghează această tranziție, care ar trebui să contribuie la minimizarea dependenței Apple de produse fizice precum iPhone și Mac în timp, precum și la îmbunătățirea marjei operaționale a companiei. În special, un Apple axat pe servicii poate vedea mai puține fluctuații ale veniturilor atunci când face schimbări majore în ceea ce privește generatorul său de venituri de bază (actual), iPhone.

Warren Buffett este, fără îndoială, un mare fan al programului Apple de returnare a capitalului. Deși randamentul său de 0,5% este pietonal, Apple distribuie anual peste 15 miliarde de dolari în plăți pentru acționarii săi.

În plus, compania a răscumpărat acțiunile sale comune în valoare de aproximativ 586 de miliarde de dolari în ultimii 10 ani. Nicio altă companie cotată la bursă nu s-a apropiat la distanță de a cumpăra atât de multe acțiuni într-un deceniu. Ca o reamintire, răscumpărările de acțiuni au ca scop reducerea numărului de acțiuni în circulație. Pentru companiile cu venit net constant sau în creștere, acest lucru poate duce la un câștig pe acțiune mai mare.

Bank of America: 33 de miliarde de dolari (8,7% din activele investite)

Sectorul financiar a fost multă vreme favoritul lui Warren Buffett pentru a pune capitalul lui Berkshire la treabă. Pentru moment, Bank of America BAC -0,16% ) se remarcă drept acțiunile sale preferate absolut de deținut. BofA, așa cum este mai cunoscută Bank of America, reprezintă 33 de miliarde de dolari din activele investite de aproximativ 378 de miliarde de dolari ale Berkshire Hathaway.

În ochii lui Buffett, acțiunile băncilor sunt generatoare de bani pe termen lung. Deși băncile sunt ciclice și susceptibile la pierderi mai mari din împrumuturi și la stingerea creditelor în timpul recesiunilor, perioadele de expansiune au durat, din punct de vedere istoric, mult mai mult decât recesiunile. Aceasta înseamnă că băncile beneficiază în mod disproporționat de expansiuni economice îndelungate, care le permit să-și extindă baza de depozite și portofoliul de credite.

În timp ce JPMorgan Chase este considerat pe scară largă a fi crema de top în rândul băncilor din centrele monetare din SUA, Bank of America se află într-o poziție unică pentru a beneficia de mediul economic actual . Fiind cea mai sensibilă la dobândă dintre cele mai mari bănci ale Americii în ceea ce privește activele, BofA beneficiază enorm de pe urma celui mai agresiv ciclu de majorare a ratelor din cadrul Rezervei Federale din mai bine de patru decenii. Rata fondurilor federale a crescut cu 500 de puncte de bază din martie 2022; asta adaugă miliarde de dolari în venit net din dobânzi la rezultatul final al BofA în fiecare trimestru.

Accentul Bank of America pe îmbunătățirea adoptării digitale face , de asemenea, minuni . Pe o bază de trei ani, încheiat la 30 iunie 2023, procentul gospodăriilor care efectuează servicii bancare online sau prin intermediul aplicației mobile a crescut de la 68% la 74%. De asemenea, vânzările de unități digitale au crescut constant (51% din vânzările totale în trimestrul încheiat în iunie).

Tranzacțiile digitale sunt mult mai puțin costisitoare pentru bănci decât interacțiunile în persoană. Cheltuielile pentru inițiativele de digitalizare au făcut din BofA o companie mai eficientă.

O persoană care ține în mâna dreaptă un card de credit American Express de aur.

American Express: 25,8 miliarde USD (6,8% din activele investite)

Al treilea stoc care cuprinde un procent considerabil din activele investite de Berkshire Hathaway este furnizorul de servicii de credit American Express AXP 1,12% ) , care este cunoscut și sub numele de „AmEx”. AmEx a fost o proprietate continuă a Berkshire’s în ultimii 30 de ani .

Jocul cu cifre pe care Warren Buffett și locotenenții săi investitori îl joacă cu Bank of America se aplică și pentru American Express. În timp ce acțiunile financiare precum AmEx sunt ciclice, perioadele de incertitudine tind să fie de scurtă durată. Cumpărarea și deținerea unui furnizor cheie de servicii de credit precum AmEx îi permite lui Buffett să profite de expansiunile economice multianuale.

Avantajul perioadelor lungi de creștere pentru American Express este că poate atinge ambele părți ale unei tranzacții . Începând cu 2021, a fost cel mai clar procesor de plăți nr. 3 în SUA, după volumul de achiziții din rețeaua de carduri de credit. Acest lucru permite companiei să colecteze taxe de la comercianți atunci când procesează tranzacții. O economie în plină expansiune în care atât numărul de tranzacții, cât și volumul de achiziții sunt în creștere este un lucru bun.

Cu toate acestea, AmEx este și un creditor. Este capabil să genereze taxe anuale și/sau venituri din dobânzi de la deținătorii săi de card. Perioadele de expansiune economică se traduc adesea prin mai puține delincvențe și taxări.

În plus, American Express a fost întotdeauna abil în a atrage consumatorii cu venituri mari . Persoanele înstărite sunt mai puțin probabil să-și modifice obiceiurile de cheltuieli în perioadele de inflație ridicată sau când au loc perturbări economice minore. Acesta sugerează că AmEx este într-o poziție mai bună pentru a face față recesiunilor economice decât mulți dintre colegii săi.

Coca-Cola: 25 de miliarde de dolari (6,6% din activele investite)

A patra companie Warren Buffett a acumulat absolut în stocul de băuturi Coca-Cola KO 0,06 % ) . Compania a fost un holding continuu din 1988 și în prezent reprezintă 25 de miliarde de dolari din activele investite de Berkshire. Atunci când sunt combinate cu Apple, Bank of America și American Express, aceste patru acțiuni reprezintă 69% din portofoliul de investiții al Berkshire Hathaway (excluzând activele deținute integral).

Atractia Coca-Cola este predictibilitatea de top a companiei . Mâncarea și băuturile sunt necesități de bază, iar Coca Cola se întâmplă să fie unul dintre cele mai recunoscute mărci din lume. În ciuda unei pandemii globale, a incertitudinii economice rampante și a unui război în Ucraina, compania a înregistrat o rată medie de creștere organică de 7% în ultimii cinci ani, până în decembrie 2022. 

Una dintre cheile succesului Coca-Cola este diversitatea sa geografică și bazată pe produse. În prezent, are operațiuni în toate țările, cu excepția a trei (Coreea de Nord, Cuba și Rusia) și este responsabilă pentru 26 de mărci care generează vânzări anuale de cel puțin 1 miliard de dolari. Cu alte cuvinte, generează un flux de numerar previzibil în țările dezvoltate și poate profita de o rată de creștere anuală compusă estimată de 8% până la 10% pe piețele emergente între 2023 și 2026. 

Echipa de marketing a Coca-Cola este, de asemenea, magistrală în a face ca impresiile să conteze. Compania cheltuiește mai mult de jumătate din bugetul său de marketing pe media digitală și a încercat să folosească inteligența artificială pentru a crea și a adapta conținut pentru consumatori. Pe lângă faptul că ajunge la un consumator mai tânăr, Coca-Cola are parteneriate sportive de marcă, ambasadori bine-cunoscuți și legături de vacanță care o ajută să se conecteze cu un public mai matur.

În cele din urmă, dividendele Coca-Cola oferă destul de pumn pentru Berkshire Hathaway. Întrucât compania lui Buffett se bazează pe un cost de aproximativ 3,2475 USD pentru acțiunile sale Coca-Cola, plata anuală actuală a companiei de 1,84 USD/acțiune are un randament relativ la cost de 57 % ! Oracolul din Omaha urmărește investiția sa inițială în Coca-Cola de peste două ori la fiecare doi ani, bazată exclusiv pe dividende.

10 acțiuni care ne plac mai mult decât Apple

Când echipa noastră de analiști are un pont de stoc, poate plăti să asculte. La urma urmei, buletinul informativ pe care îl rulează de peste un deceniu, Motley Fool Stock Advisor , a triplat piața.* 

Tocmai și-au dezvăluit  cele mai bune 10 cumpărături acum … și Apple nu a fost unul dintre ei! Așa este – ei cred că aceste 10 acțiuni sunt achiziții și mai bune.

 

 SURSA:https://www.fool.com/investing/2023/07/28/69-warren-buffett-portfolio-invested-in-4-stocks/

Lasă un răspuns