5 afaceri profitabile in domeniul agriculturii pe care le poti incepe cu investitii mici

Ca in orice business, trebuie sa calculezi costurile initiale, sa ai o strategie eficienta si sa valorifici rezultatele pe care le obtii. Daca investesti strategic la inceput si alegi o afacere pe care o poti incepe cu investitii mici, vei creste treptat si vei obtine profturi insemnate.

Asadar, iata o lista cu cateva dintre afacerile din domeniul agriculturi care nu necesita investitii majore:

Ciupercarie

Pe piata din Romania, cerea de ciuperci este in crestere. Acest lucru se poate datora faptului ca nu necesita investitii majore sau un teren, avand in vedere ca poate fi infiintata si intr-un spatiu protejat, dar si pentru ca pot fi accesate fonduri europene pentru ciupercarie prin Programul National de Dezvoltare Rurala.

Ciupercaria poate fi infiintata in hale sau beciuri si chiar daca nu detii un spatiu mare, avantajul este acela ca poti opta pentru spatii supraetajate. Astfel, poti folosi cat mai mult din spatiul pe care il ai la dispozitie. Ca specii de ciuperci, pot fi alese champignon sau pleurotus, doua dintre cele mai populare specii la noi in tara.

Culturi de fructe sau legume

In ceea ce priveste infintarea unei astfel de culturi, cele mai potrivite sunt suprafetele mici pentru afaceri de nisa care se pot dovedi profitabile pe termen lung. Astfel, daca esti la inceput de drum sau detii o suprafata mica de teren, de pana la cinci hectare, si vrei sa incepi o afacere profitabila si promitatoare in agricultura, este importat sa alegi culturile potrivite.

Dintre culturile de nisa care necesita investitii mici la inceput se numara cultura de capsuni, bame, mure, goji, alun sau castravetele amar, acestea fiind doar cateva dintre culturile profitabile pe suprafete mici. Bineinteles, investitia se amortizeaza in cel mult trei ani, insa aceste culturi reprezinta o cale rapida spre profit pe termen lung. Daca optezi pentru rosii in spatii protejate, poti accesa fonduri nerambursabile dedicate special acestui sector de agricultura.

Ferma de prepelita

Prepelitele sunt cautate pentru ouale lor, dar si pentru carnea cu un continut mic de grasimi. Afacerea poate fi dezvoltata treptat, astfel ca poti incepe cu incubator si cateva oua de prepelita, iar mai apoi poti investi intr-un spatiu. Acest spatiu nu trebuie sa fie neaparat mare, insa este important sa asiguri toate conditiile necesare precum lumina si temperatura constanta, dar si custi pentru cresterea prepelitelor sau asternuturi de paie.

Si in cazul fermei de prepelite poti opta pentru fonduri europene, asa ca o parte din investitia initiala este acoperita, iar rezultatele pot fi obtinute rapid. Prepelitele ajung la maturitate in 40 zile, moment din care incep sa depuna oua. Lunar, o singura prepelita poate depune in jur de 30 de oua.

Ferma de iepuri

Initial, poti incepe cu cativa iepuri, femele si masculi, ca sa asiguri inmultirea acestora. Investitia initiala va consta in achizitionarea iepurilor si a hranii, dar si asigurarea unui spatiu si a unor custi pentru cresterea animalelor.

Iepurii nu au nevoie de multa ingrijire si nu sunt animale pretentioase, astfel ca efortul depus la cresterea lor este redus. Acesta este unul dintre motivele pentru care investitia intr-o ferma de iepuri este o idee de afacere populara si nu numai. Carnea de iepuri este de calitate superioara si este cautata de persoanele care nu pot consuma carne grea.

Cultura de galbenele

Galbenele sunt cultivate pentru proprietatile lor terapeutice, fiind o planta medicinala recomandata pentru diferite afectiuni. O cultura cu galbenele poate fi inceputa pe o suprafata mica de teren si este important sa se foloseasca seminte de calitate.

In general, pentru un hectar vei avea nevoie de cantitate de sase pana la 12 kilograme de seminte, in functie de tipul lor, asa cum se arata in lucrearea Tehnologii de cultivare a plantelor medicinale si aromatice. In perioada de inflorire trebuie culese de trei ori pe saptamana, iar in functie de suprafata cultivata, se poate obtine o cantitate de 80 de kilograme de galbenele sau mai mult.

Sursa: wall-street.ro

Lasă un răspuns

Stirile momentului