3 ANTRENORI ROMÂNI ÎN TOP 100 MONDIAL ALL-TIME PUBLICAT ÎN ANGLIA. LUCESCU NU VA FI DE ACORD CU ACEASTĂ IERARHIE + PE CE LOC SE AFLĂ EDI IORDĂNESCU DINTRE SELECȚIONERII DE LA EURO 2024

Ștefan Kovacs, fostul tehnician decedat în 1995 și dublu câștigător al CCE cu Ajax, este primul român din ultimul clasament al revistei FourFourTwo (locul #62). El îi devansează pe Emerich Ienei (87 de ani, #63) și pe Mircea Lucescu (78 de ani, #87). Podiumul este acaparat de Sir Alex Ferguson, Rinus Michels și Johan Cruyff.

Prestigioasa revistă FourFourTwo a dat publicității în această vară o actualizare a clasamentului celor mai buni 100 de manageri din istoria fotbalului mondial. Și a alcătuit separat o ierarhie a selecționerilor celor 24 de echipe participante la Euro 2024. Trei antrenori români au prins suta publicației engleze, care îl menține lider tot pe scoțianul Sir Alex Ferguson.

Ștefan Kovacs a câștigat 7 trofee cu Ajax

Primul regăsit în top este Ștefan Kovacs, regretatul mare tehnician mort pe 12 mai 1995. Nea Piști a rămas în istorie drept omul care ținut la un nivel înalt pe Ajaxul de-acum o jumătate de secol, cu care a cucerit 7 trofee (2 Cupe ale Campionilor Europeni, în 1971-1972 și 1972-1973, 2 titluri și o Supercupă a Olandei plus Supercupa Europei și Cupa Intercotinentală), și care a fost precursorul fotbalul total.

Emeric Ienei, cuceritor al CCE cu Steaua

Cu numai o poziție mai jos se plasează alt campion continental. E vorba despre Emeric Ienei, care a scris istoria cu Steaua în 1985-1986, fiind cel care i-a condus pe „roș-albaștrii” spre triumful din Cupa Campionilor Europeni, 0-0, 2-0 în finala cu FC Barcelona, de la Sevilla.

3 antrenori români în Top 100 mondial all-time publicat în Anglia. Lucescu nu va fi de acord cu această ierarhie + Pe ce loc se află Edi Iordănescu dintre selecționerii de la Euro 2024
Emerich Jenei, marele antrenor al Stelei / Foto: Eduard Apostol

Nea Imi, ieșit de ani buni din viața publică, are în palmares încă 9 trofee cu „militarii”: 6 titiuri și 3 Cupe ale României. N-a prins Supercupa Europei, steliștii avându-l pe bancă pe Puiu Iordănescu, asistentul său și jucător în marele meci de „Ramon Sanchez Pizjuan”.

Lucescu sr, peste Mou și Ancelotti la trofee!

3 antrenori români în Top 100 mondial all-time publicat în Anglia. Lucescu nu va fi de acord cu această ierarhie + Pe ce loc se află Edi Iordănescu dintre selecționerii de la Euro 2024
Mircea Lucescu e cel mai titrat antrenor român

Ultimul, dar nu și cel din urmă în suta „FourFourTwo”, este Mircea Lucescu, pe locul al 87-lea. Este antrenorul cu cele mai multe trofee din fotbalul românesc (36, dintre care 22 cu Shakhtar Donetsk) și al treilea din fotbalul mondial, după Sir Alex Ferguson (49) și Pep Guardiola (37), dar cu zece peste Jose Mourinho și cu nouă mai multe decât Carlo Ancelotti.

Guardiola e pe locul 5, iar Herrera, pe #8

Jurnaliștii englezi au inclus în topul select al primilor zece, în ordine, pe: 1. Sir Alex Ferguson, 2. Rinus Michels, 3. Johan Cruyff, 4. Bill Shankly, 5. Pep Guardiola, 6. Arrigo Sacchi, 7. Sir Matt Busby, 8. Helenio Herrera, 9. Ernst Happel și 10. Valeriy Lobanovskyi.

Edi Iordănescu, între Calzona și Rebrov!

FourFourTwo a publicat și un clasament al celor mai buni selecționeri de la Euro 2024. Edward Iordănescu s-a poziționat pe 18, între Francesco Calzona (Slovacia, #17) și Serhiy Rebrov (Ucraina, #19), tocmai foștii adversari din grupa E, în fața cărora n-a pierdut (1-1, respectiv 3-0).

3 antrenori români în Top 100 mondial all-time publicat în Anglia. Lucescu nu va fi de acord cu această ierarhie + Pe ce loc se află Edi Iordănescu dintre selecționerii de la Euro 2024
Edward Iordănescu merită aplauze pentru calificarea în „optimi” la Euro 2024 / Foto: Imago

În spatele românului se găsesc Matjaz Kek (Slovenia), Murat Yakin (Elveția), Michal Probierz (Polonia), Iva Hasekm (Cehia) și Dragan Stojkovic (Serbia), toți deja eliminați de la turneul final din Germania. Primul e Didier Deschamps (Franța), urmat de Luciano Spalletti (Italia) și Julian Nagelsmann (Germania).

SURSA:https://www.gsp.ro/international/euro-2024/trei-antrenori-romani-in-top-100-mondial-all-time-stefan-kovacs-edi-iordanescu-selectioneri-euro-2024-749040.html

Lasă un răspuns