Un măr pe zi ajută la controlul colesterolului

Oamenii de știință de la grupul Research for Health Promotion de la Universitatea oxford, din Marea Britanie, au realizat un studiu – publicat în British Medical Journal – care arată că consumul a doar un măr în fiecare zi este la fel de eficient ca statinele – medicamente care sunt administrate pentru a reduce nivelul colesterolului – în prevenirea dezvoltării tulburărilor cardiovasculare.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au folosit un model matematic, cu care au comparat utilizarea statinelor în Regatul Unit cu consumul zilnic al acestui fruct. Potrivit calculelor sale, dacă celor 17,6 milioane de persoane din această țară care ar putea îndeplini criteriile pentru tratamentul cu statină li s-ar administra aceste medicamente, ar putea fi evitate aproximativ 9.400 de decese din cauze cardiovasculare pe an. Dar dacă în loc de medicamente, 70% din populația de peste 50 de ani – aproximativ 22 de milioane de oameni – ar lua un măr pe zi, aproximativ 8.500 de decese ar putea fi prevenite în fiecare an.
Studiile efectuate pe animale au confirmat că unele substanțe conținute în măr, cum ar fi pectina și polifenolii -antioxidanții-, și că, mai presus de toate, se găsesc în pielea sa, sunt de fapt responsabile pentru îmbunătățirea metabolismului colesterolului care se confruntă cu consumul său și, de asemenea, scad producția de molecule inflamatorii care sunt asociate cu un risc cardiac crescut.
Unul dintre autorii noii cercetări, Adam Briggs, a explicat că această lucrare susține rezultatele multor alte studii care indică cât de eficiente pot fi micile schimbări în dietă și că atât medicamentele, cât și obiceiurile de stil de viață sănătos pot contribui la prevenirea bolilor de inimă sau a accidentului vascular cerebral.
Experții subliniază, totuși, că pentru că dieta contribuie la îmbunătățirea profilului cardiovascular, nu este suficient doar să includeți un aliment benefic în ea, dar este necesar să se adopte o dietă echilibrată și să se mențină în timp.
Noile orientări elaborate de cardiologii americani indică, de asemenea, că pentru a defini profilul persoanelor care trebuie să urmeze un tratament cu statine, trebuie luate în considerare atât nivelul colesterolului, cât și alți factori de risc personali, cum ar fi problemele coronariene sau diabetul.
Sursa:https://www.facebook.com/317013955755892/posts/pfbid02e2ueXxej2NQRZzjod6tqvHKzhjLN1K6wtNfSMxS5MBJpCgp5LHHQUM9RkaMHtT7il/

Lasă un răspuns