Turcia a suspendat operațiunea Izvorul Păcii

Cavușoglu a susținut o conferință comună cu vicepreședintele american Mike Pence urmată de o reuniunile cu delegația americană.

Ministrul de externe, Mevlut Cavusoglu, a anunțat că operațiunea Izvorul Păcii  desfășurată de Turcia în nordul Siriei va fi suspendată timp de 5 zile.

Cavusoglu a subliniat că acesta nu este un armistițiu ci doar „o pauză”, care nu înseamnă că trupele turcești se vor retrage. Cavusoglu a mai notat că în cursul acestor 5 zile PYD (extensia organizației teroriste separatiste PKK în Siria, se va retrage (de la frontiera Turcia-Siria-Irak)

Ministrul de externe a susținut o conferință comună cu vicepreședintele american Mike Pence urmată de o reuniune cu delegația americană condusă de Pence.

Oficialul a anunțat că în cadrul reuniunilor ei au ajuns la un acord privind retragerea teroriștilor -membri ai PYD, colectarea armelor grele, distrugerea pozițiilor și fortificațiilor.

Ministrul de asemenea a accentuat că Turcia și SUA vor continua să coopereze în lupta împotriva Daesh la est de fluviul Eufrat.

Susținând că Turcia nu și-a asumat nici un angajament în privința Kobani, oficialul a spus  că obiectivul lor este  de a crea o zonă de securitate de 32 km adâncime de la est de fluviul Eufrat până la granița irakiană în care nu va rămâne nici un terorist.

Pe 9 octombrie Turcia a lansat la est de fluviul Eufrat în Siria  operațiunea Izvorul Păcii în scopul de a distruge coridorul terorist care se stabilește la granița de sud a Turciei și a aduce pace și liniște în regiune.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a purtat o discuție tete-a-tete axată pe motivele operațiunii militare în Siria cu vicepreședintele american Mike Pence, aflat într-o vizită în capitala Ankara, și prin urmare a prezidat discuțiile cu delegația americană.

În urma întâlnirilor Pence a declarat că în cursul a 120 de ore SUA va asigura retragerea YPG din zona de securitate la 20 km de la granița Turciei.

Vicepreședintele american a mai marcat că ei au ajuns la un consens  în ceea ce privește eliminarea Daesh din nordul Siriei.

Imediat după încheierea discuțiilor președintele american Donald Trump a făcut o declarație pe contul său de socializare în care i-a mulțumit președintelui Erdogan.

sursa:     trt

Lasă un răspuns