TUMORĂ HEPATICĂ GIGANT EXTIRPATĂ LA SPITALUL UNIVERSITAR DE URGENŢĂ MILITAR CENTRAL „DR. CAROL DAVILA”

O tumoră hepatică gigant, de dimensiune 23/ 20 cm, cântarind 4,7 kilograme, a fost extirpată în Blocul operator al Secţiei Chirurgie generală I din Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Intervenția chirurgicală a avut loc în data de 4 iulie 2019, se arată într-un comunicat al spitalului.

Diagnosticarea tumorii

Pacientul, în vârstă de 63 de ani,  cu diabet zaharat tip II şi hipertensiune arteriala, fără a acuza, în antecedente, probleme hepatice, s-a adresat, în urma cu trei săptămâni, unui serviciu de gastro-enterologie datorită unei anemii severe şi scădere ponderală importantă, determinată de imposibilitatea unei alimentarii corecte.

În urma examenelor clinice şi paraclinice, s-a identificat şi diagnosticat o formaţiune hepatică, simptomatologia descrisă anterior fiind determinată de consecinţa efectului de masă generat de formaţiunea tumorală.

Intervenţia chirurgicală, care a durat aproximativ şapte ore, a fost realizată de o echipă medicală condusă de colonel medic dr. Liviu Mosoia–Plăviciosu, medic primar Chirurgie generală şi specializare în Chirurgia hepatică şi Transplant.

Protocolul operator

Protocolul operator a constat în adoptarea unei tehnici chirurgicale complexe, deoarece volumul impresionant al tumorii nu a permis mobilizarea ficatului ca în operaţiile standard. Secţionarea ţesutului hepatic s-a realizat după ridicarea ficatului de pe faţa anterioară a venei cave inferioare cu ajutorul unei benzi, manevră ce a permis controlul vascular profund şi secţionarea anatomică a ficatului, ulterior putându-se elibera tumora de organele abdominale din jur şi îndepartarea acesteia din cavitatea abdominală.

Evoluţia post operatorie a fost progresiv favorabila, pacientul fiind externat după opt zile.

Cea mai mare tumoră operată anul acesta de echipa medicală

Aceasta a fost cea mai mare tumoră dintre cele trei de acest gen, operate, anul acesta, de aceeaşi echipă medicală, toate formaţiunile tumorale hepatice având diametru de peste 18 – 20 cm. Alte două cazuri au fost declarate ca inoperabile, ca urmare a complicaţiilor hepatice generate de extensia tumorală.

Dr. Liviu Mosoia – Plăviciosu, medicul curant, a atras atenția asupra posibilităţii dezvoltării, aproape fără simptome, până la dimensiuni foarte mari, ale tumorilor hepatice atât în cazul  pacienţilor cu probleme hepatice cronice cunoscute (ex. hepatite, ciroză), cât şi la cei fără acuze subiective, accentuând asupra necesităţii aplicării, în rândul populaţiei, a măsurilor de prevenţie, în sensul că o simplă ecografie abdominală, efectuată anual, poate fi salvatorie în această patologie.

sursa:  sanatateatv

Lasă un răspuns