„Terapia de călătorie”: modul în care turismul poate ajuta persoanele cu demență

Călătoriile oferă noi experiențe cognitive și senzoriale
Există multe tipuri de terapie (terapia prin muzică, terapia prin artă, terapia cu flamenco etc.), cu toate acestea, până acum „terapia de călătorie” nu a fost luată în considerare. O nouă lucrare interdisciplinară de la Universitatea Edith Cowan (ECU) a propus o schimbare a modului în care turismul este privit, nu numai ca o experiență recreativă, ci ca ceva care ar putea oferi beneficii reale pentru sănătate.
Cercetarea, Turismul ca tratament al demenței bazat pe psihologie pozitivă, publicată în Science Direct, a fost realizată în colaborare între Centrul de Sănătate de Precizie și Școala de Afaceri și Drept a ECU, care a constatat că multe aspecte ale vacanței ar putea avea un impact pozitiv asupra persoanelor cu probleme sau afecțiuni de sănătate mintală. mai exact modul în care turismul ar putea aduce beneficii persoanelor care trăiesc cu demență.
„Experții medicali pot recomanda tratamente pentru demență, cum ar fi terapia prin muzică, exercițiile fizice, stimularea cognitivă, terapia de reminiscență, stimularea senzorială și adaptările la ora mesei și la mediul pacientului”, a declarat dr. Wen, cercetător principal, care a spus că „toate acestea apar adesea și atunci când sunteți în vacanță.”.
Distracție sau tratament?
Natura variată a turismului înseamnă că există multe oportunități de a încorpora tratamente pentru boli precum demența, cum ar fi să se afle în medii noi și să aibă experiențe noi, care ar putea oferi stimulare cognitivă și senzorială.
„Exercițiile fizice au fost legate de bunăstarea mentală, iar călătoriile implică adesea mai multă activitate fizică, cum ar fi mersul pe jos mai mult”, explică dr. Wen. „În plus, orele de masă sunt adesea diferite în zilele de sărbătoare: acestea sunt, de obicei, mai multe întâlniri sociale cu mai multe persoane și mese în stil familial s-au dovedit a influența pozitiv comportamentul alimentar al pacienților cu demență.”
Elementele de bază, cum ar fi aerul proaspăt și lumina soarelui, au, de asemenea, relevanță, deoarece cresc nivelul de vitamina D și serotonina. „Tot ceea ce se reunește pentru a reprezenta o experiență turistică holistică face ușor de văzut cum pacienții cu demență pot beneficia de turism ca intervenție”, spune el.
O schimbare de perspectivă
Impactul Covid-19 asupra călătoriilor în ultimii ani a ridicat semne de întrebare cu privire la valoarea turismului dincolo de stilul de viață și de factorii economici. „S-a constatat că turismul crește bunăstarea fizică și psihologică”, explică dr. Wen, astfel că „după Covid este un moment bun pentru a identifica locul turismului în sănătatea publică și nu numai pentru turiștii sănătoși, ci și pentru grupurile vulnerabile”.
De aceea, el speră că va fi avută în vedere o nouă linie de cercetare colaborativă care să poată începe să examineze modul în care turismul poate îmbunătăți viața persoanelor cu diferite condiții. „Încercăm să facem ceva nou pentru a aduce turismul și știința sănătății împreună”, spune el. Va trebui să existe mai multe cercetări empirice și dovezi pentru a vedea dacă turismul poate deveni una dintre intervențiile medicale pentru diferite boli, cum ar fi demența sau depresia.”
Acest lucru înseamnă că „turismul nu înseamnă doar să călătorești și să te distrezi; trebuie să regândim rolul pe care turismul îl joacă în societatea modernă”, conchide el.
Sursa:https://www.facebook.com/317013955755892/posts/pfbid02YDEpAnAVTTqMvz4nWJLMYtbQ6sKBP2sBPX3wftjrMMsKNhrHkdFxC74vnbwhwoJkl/

Lasă un răspuns