Stresul îmi poate afecta sarcina?

Sosirea unui copil poartă inevitabil cu sine unele temeri. Important este să nu te lași copleșit și să te înconjori de oameni de încredere care te ajută în timpul sarcinii și în primele luni de maternitate.
Pentru cei care așteaptă un copil, bucuria este obligatorie. Pentru oricine ai spune „Sunt însărcinată”, de la primele persoane cu care ai împărtășit vestea – partenerul tău, mama ta, o soră – la toți cei pe care i-ai întâlnit și pe care îi vei întâlni în cele nouă luni de așteptare, reacția va fi întotdeauna mai mult sau mai puțin aceeași: „Serios? Ce minunat.”
Este adevărat: este frumos, indiferent dacă sarcina a fost căutată și planificată sau a luat puțin prin surprindere. Odată ce am decis că da, acel copil va fi binevenit și va face parte din viața noastră, gândindu-ne la el, imaginându-l, vorbind despre el și apoi simțindu-l în interiorul nostru produce emoții dulci și pozitive, tandrețe, speranță, iubire.
Dar așteptarea unui copil duce și la un proces de schimbare profundă. Organismul se schimbă, trimițând semnale neplăcute: greață, vărsături, dureri de spate, dureri de cap; devine mai greu și împiedică tot ceea ce obișnuiai să faci: să te îmbraci ca înainte, să te miști ca înainte.
Apariția altor emoții (anxietate, nesiguranță, iritare) poate fi dificil de împărtășit și chiar poate îngrijora viitoarea mamă.
Ce poate provoca stres în timpul sarcinii?
Cauzele stresului matern, atât în timpul sarcinii, cât și în afara acestei perioade din viața unei femei, sunt evident foarte subiective. Unele cauze comune sunt:
• Disconfort legat de sarcină, cum ar fi greață, oboseală, dureri de spate sau altele
• Preocupări legate de sarcina în sine și de sănătatea fătului
• Griji cu privire la cum va fi nașterea și cum va fi să ai grijă de un nou-născut
• Angajamente presante de muncă sau preocupări cu privire la viitorul muncii tale
Apoi, pot exista cauze mai grave, de obicei mult mai rare:
1. Evenimente negative de viață (cum ar fi moartea unei persoane dragi)
2. Preocupări cu privire la sănătatea copilului și a nașterii care iau proporții dincolo de „fiziologie” (pot apărea, de exemplu, dacă într-o sarcină anterioară a existat un avort, întrerupere terapeutică sau moarte intrauterină sau o naștere foarte complicată sau traumatică)
3. Dezastre naturale (cutremur)
4. Stres prelungit în timp (de exemplu, pentru cei care trăiesc în situații de violență domestică)
Cum poate stresul să provoace probleme în timpul sarcinii?
După cum a raportat marșul dimes, o importantă organizație non-profit americană dedicată sănătății mamelor și copiilor, „efectele stresului asupra sarcinii nu sunt încă pe deplin înțelese, dar este posibil ca unii hormoni legați de stres să joace un rol în unele complicații ale sarcinii.
Primul – și, de asemenea, cel mai blând – efect care poate exista este că femeia stresată riscă să se confrunte cu o intensitate mai mare cu afecțiunile clasice ale sarcinii, cum ar fi greața, tulburările gastrice, durerile de spate, tulburările de somn.
În alte circumstanțe, stresul deosebit de intens, mai ales dacă este vorba de stres fizic, mai degrabă decât emoțional, ar putea duce la creșterea presiunii materne, cu riscul unor complicații cum ar fi restricția de creștere fetală.
Prin urmare, pare important în timpul sarcinii să reduceți nivelurile de stres percepute, să evitați un posibil impact negativ asupra dezvoltării psihofizice a copilului, de exemplu, odihna ori de câte ori puteți, practicarea yoga și alte tehnici de relaxare.
De asemenea, este important să vă împărtășiți grijile, fie că este vorba de partenerul dvs., mama sau un prieten care are deja copii.
Sursa:https://www.facebook.com/317013955755892/posts/pfbid0g7NTr8ruV6YhksynfrzY125GKQMFjSGPuuGWotpsmAr4D9cnLQTPWgtoYrUBmw5Gl/

Lasă un răspuns