Semnele crizei. Românii nu se mai ating da casele noi. Disperare în piața imobiliară

Prețurile în creștere și dobânzile mari pentru credite îi fac pe români să ebite să își mai cumpere locuințe. În ultimele trei luni abia dacă s-au făcut câteva tranzacții, iar brokerii din domeniu încep deja să caute explicații tehnice, pe un tipar întâlnit și înainte de criza din 2008.

Fie că s-a întâmplat din cauza crfeşterii ROBOR, din cauza majorării preţurilor ori, aşa cum le place celor din domeniu să creadă, din cauza faptului că precontractele nu se înregistrează ca tranzacţii, piaţa imobiliară se află într-un moment dificil.

Vânzările marchează record negative după record negative. O arată şi o analiză realizată de Libertatea, care a cerut opinia unor sepcialişti din mai multe domenii.

În luna septembrie, vânzările de locuinţe s-au situat la nivel naţional la 42.522 de imobile, cu 26% mai puţin faţă de luna septembie anul trecut, în vreme ce în Bucureşti scăderea este 50%, potrivit informaţiilor furnizate de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI.

În luna septembrie, vânzările de locuinţe s-au situat la nivel naţional la 42.522 de imobile, cu 26% mai puţin faţă de luna septembie anul trecut, în vreme ce în Bucureşti scăderea este 50%, potrivit informaţiilor furnizate de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Consultantul financiar Adrian Benţa, de exemplu,  are două explicaţii.

‘Am putea să le încadrăm la semnele incipiente ale unei crize. Avem două posibile cauze: 1 – fie faptul că s-a ajuns la o satisfacţie a cererii, vedem că se construieşte peste tot şi cine a vrut locuinţă, şi-a cam luat; 2- fie disponibilitatea oamenilor de a plăti nu mai e aşa mare şi mai stau în expectativă. Preţurile au crescut cam mult şi nu e normal’, ne-a declarat el.

Sursa: Capital

Lasă un răspuns