Schimbul de prizonieri între Rusia și Ucraina: Zelenski și SUA i-au mulțumit președintelui Erdogan

Zelenski i-a mulțumit președintelui Erdogan pentru cei 215 de ucraineni care au revent în țară după schimbul de prizonieri cu Rusia, mediat de Türkiye.

Ca urmare a eforturilor diplomatice ale președintelui Recep Tayyip Erdogan și discuțiilor purtate cu președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, 200 de prizonieri de război au fost schimbați astăzi pe baza unui acord între cele două țări.

Într-un interviu acordat jurnaliștilor la Turkevi din New York, președintele Erdoğan a declarat că schimbul de prizonieri, care a avut loc cu medierea Türkiye, este un pas important spre încheierea războiul (care a început în data de 24 februarie), și a adăugat că eforturile lor pentru instaurarea păcii continuă.

Erdogan i-a mulțumit președintelui rus Putin și președintelui ucrainean Zelenski pentru că au permis schimbul de prizonieri.

„Aș dori, de asemenea, să mulțumesc tuturor prietenilor mei care au depus eforturi în acest context” – a marcat liderul.

Între timp, președintele Ucrainei Zelenski i-a mulțumit președintelui Erdogan pentru cei 215 de ucraineni care au revent în țară după schimbul de prizonieri cu Rusia, mediat de Türkiye.

Zelenski a vorbit cu comandanții batalionului Azov eliberați prin videoconferință.

Felicitându-i pe comandanții care au fost eliberați președintele Zelenski a notat că ei au salvat 215 de ucraineni, inclusiv cei condamnați la moarte, și i-a mulțumit președintelui Erdogan pentru că a acționat ca mediator în această chestiune.

Menționând că 5 membri ai batalionului returnați  se află în Türkiye din motive de securitate, liderul ucrainean a susținut: „Am vorbit cu președintele Erdogan. Cei 5 comandanți ai batalionului Azov vor rămâne în siguranță în Türkiye sub controlul special al lui Erdogan. Îi sunt recunoscător președintelui Erdogan”.

Volodimir Zelenski a adăugat că ei au eliberat  55 de soldați ruși.

Pe de altă parte, consilierul președintelui american pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, de asemenea a mulțumit Türkiye pentru mediere și a declarat pe contul său de Twitter: „Mulțumesc guvernului turc pentru rolul său în acordul privind cereale, precum și pentru mediere în materia schimbului de prizonieri dintre Ucraina și Rusia”.

Sursa:https://www.trt.net.tr/romana/actualitate/2022/09/22/schimbul-de-prizonieri-intre-rusia-si-ucraina-zelenski-si-sua-i-au-multumit-presedintelui-erdogan-1883126

Lasă un răspuns