România și Polonia, preocupate de desfăşurările forțelor ruseşti. Bogdan Aurescu: Este o ameninţare hibridă fără precedent

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a spus într-o declaraţie susţinută alături de omologul său polonez, Zbigniew Rau, că România şi Polonia sunt preocupate de desfăşurările ameninţătoare de forţe ruseşti în proximitatea Ucrainei şi la Marea Neagră.

România și Polonia, preocupate de desfăşurările forțelor ruseşti

Potrivit informațiilor transmise marți, 24 noiembrie, de Bogdan Aurescu, există „evoluţii îngrijorătoare” în ceea ce priveşte securitatea regională.

„România şi Polonia reprezintă, împreună, o forţă care contează în regiune şi în Alianţa Nord-Atlantică”, a declarat şeful diplomaţiei române.

O criză multidimensională de securitate

„Domnul ministru Rau mi-a prezentat evaluările părţii polone cu privire la situaţia de la frontiera Poloniei cu Belarus, în condiţiile valului de migranţi, instrumentalizat de autorităţile de la Minsk împotriva Poloniei, dar şi împotriva Lituaniei şi Letoniei. Urmărim cu foarte multă atenţie dar şi cu îngrijorare aceste evoluţii şi am exprimat încă o dată solidaritatea României cu Polonia, aşa cum am exprimat această solidaritate cu Lituania şi Letonia. Aceste ţări se confruntă, din partea regimului Lukaşenko, cu o formă de ameninţare hibridă inacceptabilă şi fără precedent, adică instrumentalizarea migranţilor”, a mai spus Bogdan Aurescu.

De asemenea, acesta a spus că „este creată o criză multidimensională de securitate”.

„Suntem preocupaţi, România şi Polonia, de desfăşurările ameninţătoare de forţe ruseşti în proximitatea Ucrainei şi la Marea Neagră”, a punctat ministrul român.

Situaţia migranţilor de la graniţa cu Belarus

Mai apoi, Zbigniew Rau a vorbit despre situaţia migranţilor de la graniţa cu Belarus.

„Noi, Polonia, am decis să ne informăm prietenii şi partenerii şi membrii NATO şi ai Uniunii Europene cu privire la situaţia de la graniţe şi cu privire la evaluarea noastră a mediului de securitate”, a spus acesta, explicând că a venit la Bucureşti deoarece „România şi Polonia sunt doi piloni ai flancului estic al NATO”.

„Mă simt obligat să prezint evaluarea noastră a situaţiei de pe pe flancul estic celorlalţi parteneri şi prieteni ai noştri din NATO. Vocea noastră cu privire la situaţia de aici ar trebui nu numai auzită şi discutată în rândul partenerilor NATO, dar ar trebui să domine aceste discuţii. (…) În modul cel mai cinic, migranţii sunt aduşi din Belarus şi sunt folosiţi, împotriva voinţei lor”, a subliniat Zbigniew Rau.

Sursa:https://www.capital.ro/romania-si-polonia-preocupate-de-desfasurarile-fortelor-rusesti-bogdan-aurescu-este-o-amenintare-hibrida-fara-precedent.html

Lasă un răspuns