România, în topul ruşinii la obţinerea autorizaţiilor de construcţie

Ţara noastră se află în topul ruşinii mondiale la obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi la accesul la electricitate, în condiţiile în care, ultimul raport al Băncii Mondiale care analizează uşurinţa de a face afaceri, ţara ocupă locurile 140 la primul capitol şi 154 la cel de-al doilea, din 190 de ţări, se arată într-un comunicat al INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate, potrivit Agerpres.
„Semnalele acestui raport nu sunt deloc încurajatoare. Ne arată că alte ţări sunt mai prietenoase decât noi cu investiţiile private, cu antreprenoriatul, şi tot mai multe ţări trec în faţa noastră. Semnalul este cu atât mai grav cu cât instituţiile publice au declarat că investesc resurse şi energie în programe publice antreprenoriale, dar rezultatele sunt foarte departe de intenţii şi declaraţii. La ‘începerea unei afaceri’ condiţiile în România s-au înăsprit, ceea ce ne aruncă cu 47 de poziţii spre coada clasamentului global anul acesta. Ceea ce mă îngrijorează de ani buni este că ne aflam în topul ruşinii mondiale la obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi la accesul la electricitate, fără reacţii ferme din partea autorităţilor pentru a corecta aceste anomalii nici măcar în anul 2018. Ori aici lucrurile se pot îndrepta rapid, doar voinţă politică să fie”, a declarat Andreea Paul, preşedintele think-tank-ului INACO.
Pe de altă parte, reprezentanţii INACO subliniază că România a păstrat prima poziţiei în lume la uşurinţa de a face comerţ exterior şi se menţine pe poziţia 17 la executarea contractelor.
„România şi-a îmbunătăţit performanţele faţă de celelalte state ale lumii la înregistrarea proprietăţii cu doar o poziţie, de pe locul 45 anul trecut ajunge pe locul locul 44 anul acesta. La obţinerea autorizaţiilor de construcţii am urcat 4 poziţii în lume, de pe locul 150 pe locul 146, dar continuăm să fim la coada clasamentului”, precizează Anca Tamaş, membră INACO.
Sursa: Constructiibursa

Lasă un răspuns