Româncele amână decizia de a face copii chiar şi peste pragul de 35 de ani

Numărul de născuţi proveniţi din mame cu vârsta de peste 35 de ani a crescut cu 47% în 2017 faţă de anul 2008, când erau doar 20.937 de copii născuţi de mame din această categorie de vârstă.

„Aceasta este o tendinţă care se maniefstă în statele din vest de mai demult, iar România se înscrie perfect în acest trend. Complexul de factori care a condus la creşterea numărului de copii născuţi de mame cu vârsta de peste 35 de ani este relativ generos şi se înscrie în ceea ce specialiştii numesc a doua tranziţie demografică. Se observă mai multe schimbări în zona aceasta de formare a cuplurilor, instituţia căsătoriei, divorţurile şi mentalităţile schimbate faţă de ceea ce se întâmpla până în anii ‘80“, a explicat Constanţa Mihăes­cu, profesor la Departamentul de Statistică şi Econometrie al Facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

Peste 30.800 de copii născuţi în 2017, adică 15% din totalul celor circa 200.000 de copii născuţi în România în acel an, provin de la mame cu vârsta de peste 35 de ani, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

România se încadrează, astfel, spune Constanţa Mihăescu, în „corul european“, iar factorii care au condus la această situaţie sunt de natură educaţională, economică, dar şi socială, pentru că există o schimbare a mentalităţii.

sursa:  zf

Lasă un răspuns