Realitatea cifrelor: Medicamentele „made in Romania“ ocupă doar 8% cotă de piaţă în valoare, de trei ori mai puţin faţă de acum un deceniu

România are cea mai scăzută cotă de piaţă la medicamentele produse local din regiunea Europei Centrale şi de Est, produsele realizate în ţară ocupând doar 8% în coşul de medicamente al românilor, potrivit datelor companiei de cercetare de piaţă Iqvia, citate de Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj.

În 2006, cota de piaţă a produselor locale era de 28%.

În comparaţie, în ţări din regiunea Europei Centrale se consumă mai multe medicamente produse local, cum este cazul Poloniei, unde producţia locală are 27% cotă de piaţă. Şi Slovenia are o industrie locală puternică, având o cotă de piaţă de 17%, dublă faţă de România. În Ungaria, 10% dintre medicamentele vândute sunt ale producătorilor locali. „Soluţia pentru a creşte cota valorică a medicamentelor «made in Romania» este desemnarea industriei de medicamente drept una strategică şi acordarea facilităţilor fiscale pentru investiţii“, susţine Dragoş Damian.

Pandemia de COVID-19 a readus industriile locale în prim-plan, mai ales atunci când graniţele s-au închis, iar fiecare ţară a fost pe cont propriu. Industria locală de medicamente a devenit astfel printre cele mai importante domenii, în contextul în care pacienţii aveau nevoie de medicamente, iar cererea a crescut considerabil.

SURSA:https://www.zf.ro/companii/realitatea-cifrelor-medicamentele-made-in-romania-ocupa-doar-8-cota-19763654

Lasă un răspuns