Razboiu din Ucraina, ziua 170. Situatia centralei nucleare de la Zaporojie tine o lume intreaga cu sufletul la gura / Moscova: exista risc de catastrofa radioactiva in orice moment / Ucraina trimite astazi 23.000 de tone de grau in Etiopia

Moscova: exista risc de catastrofa radioactiva in orice moment

Bombardarea zonei centralei nucleare Zaporizhzhia – de care rusii, care controleaza zona, ii acuza pe ucraineni – poate duce „in orice moment” la o catastrofa radioactiva care ar afecta intreaga Europa si mari zone din Rusia, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, in cadrul sedintei Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite dedicata activitatilor militare care implica centrala. Daca un astfel de scenariu se concretizeaza, „intreaga responsabilitate ar reveni sustinatorilor occidentali ai Ucrainei”, a adaugat Nebenzia.

Ministrul Infrastructurii de la Kiev: Nava cu 23.000 de tone de cereale, maine, in Etiopia

„Ucraina este pregatita pentru sosirea Viteazului Comandant, programata pentru maine. Suntem pregatiti sa incarcam peste 23.000 de tone de grau si sa-l exportam in Etiopia”. Ministrul infrastructurii de la Kiev, Oleksandr Kubrakov, a scris acest mesaj pe Twitter.

Ukraine is ready for the ?? BRAVE COMMANDER arrival, which is expected tomorrow. Thanks to the Black Sea Initiative we are ready to load more than 23 000 tons of grain & export it to Ethiopia. In the framework of @WFP & persistent work of @UNReliefChief @UN it became possible.

– Oleksandr Kubrakov (@OlKubrakov) August 11, 2022 Filorusii asteapta oficialii AIEA la Zaporojie

Autoritatile pro-ruse care controleaza o parte din regiunea ucraineana Zaporojie sunt gata sa-l primeasca pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, si o misiune din partea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), pentru a verifica conditiile centralei nucleare locale, controlata de Moscova. Guvernatorul pro-rus Evgheni Balitki a declarat asta pentru Rossiya-24.

„Suntem pe deplin pregatiti sa-l gazduim atat pe Guterres, cat si pe cei de la AIEA si sa le garantam siguranta”, a spus Balitki, potrivit caruia autoritatile pro-ruse sunt pregatite sa „ofere vehicule blindate in siguranta, acces, toate documentele necesare si sa arate gloantele care au fost aruncate in noi”. „Va fi foarte usor sa stabilim, dupa numarul de serie, cui apartin gloantele”, a conchis oficialul, care a mai spus: „Vom furniza toate documentele si vom arata cum functioneaza centrala nucleara acum”.

Kiev, 220.000 de locuitori vor dusi departe de Donetk, inainte de iarna

Guvernul intentioneaza sa evacueze aproximativ 220.000 din cei aproximativ 350.000 de oameni, inclusiv 52.000 de copii, din regiunea Donetk, a declarat Veresciuk la o conferinta de presa. La sfarsitul lunii trecute, Ucraina a anuntat evacuarea „obligatorie” a locuitorilor din Donetk, dar acestia pot renunta si completand un formular prin care isi declara intentia de a ramane.

Sursa:https://www.orange.ro/info/news/mediafax/article/3095989

Lasă un răspuns