Programul „Noua Casa” dubleaza la 140.000 euro plafonul de creditare pentru locuintele noi. Iata tot ce trebuie sa stii

Daca vrei sa iti cumperi o locuinta prin credit garantat de stat, fie apartament, fie casa la curte, trebuie sa stii ca „Noua Casa” vine cu dublarea plafonului pentru credite la locuintele noi. Iti achizitionezi o locuinta cu un plafon maxim de 140.000 euro, dar platesti avans de 15%. Avansul ramane 5% daca iti cumperi o locuinta de pana la 70.000 euro.

Insa, momentan, nu este clar inca daca acest program va fi aprobat. Senatul a aprobat, intre timp, un proiect de respingere a programului „Noua Casa”. Daca proiectul de respingere trece si de Camera Deputatilor iar mai apoi va fi promulgat de presedinte, programul nu va mai functiona.
Irina Chitu, directorul unei platforme de educatie financiara, iti spune ce trebuie sa stii daca vrei sa te inscrii in programul „Noua Casa”.

Irina Chitu, directorul platformei financiare FinZoom:Avem, in primul rand, acest grad de indatorare maxim de 40% la creditele in lei. La creditele pentru prima locuinta, este 45%. Pentru a solicita o locuinta pana la 140.000 euro, adica un credit de maxim 119.000 euro, ajungem la un venit pe familie sau pe solicitant de credit de minim 7.000 lei. Sfatul este sa nu te duci spre 40%. Sfatul tuturor este sa nu te imprumuti mai mult de 20%. Aceasta dobanda variabila poate sa creasca in timp. Si atunci, daca va creste aceasta dobanda cu 2 puncte procentuale, acest grad de indatorare de 40% de acum se poate transforma foarte usor in 60%. Sa aleaga un scadentar cu rate descrescatoare, nu rate egale, pentru ca numai printr-un astfel de artificiu economisesti foarte mult si platesti mai putine dobanzi si comisioane. Chiar si in pandemie a crescut numarul de credite acordate, dar nu la fel de mult ca inainte. In aceste doua-trei luni, se vor aproba foarte multe credite.

SURSA:https://www.orange.ro/info/news/mediafax/article/2981266

Lasă un răspuns