PRIMUL oraş din România care cumpără autobuze electrice cu bani europeni

Este prima achiziţie de autobuze electrice din România care se realizează cu fonduri europene.

După ce Clujul şi Suceava au luat cu bani elveţieni autobuze electrice produse în Polonia, respectiv Turcia, Primăria Turda a semnat contractul pentru cumpărarea a 20 de vehicule nepoluante fabricate în Cehia, scrie Economica.net.

Primăria Turda a anunţat săptămâna aceasta că a atribuit companiei Anadolu Automobil Rom SRL contractul pentru achiziţia a 20 de autobuze electrice, incluse în finanţarea europeană pe baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă.

„Pe 26 noiembrie 2018 a fost semnat acordul-cadru prin care furnizorul se obligă ca, în baza contractelor subsecvente încheiate cu Primăria Municipiului Turda, să furnizeze autobuze electrice de capacitate medie şi normală, dotate cu sistem informatic e-ticketing, management flotă şi informare pasageri, staţii de încărcare rapidă pentru transportul public în municipiul Turda, la adresa autorităţii contractante, în termen de maxim 8 luni de la data încheierii contractului subsecvent”, se arată în comunicatul Primăriei Turda.

Contractele subsecvente vor fi semnate începând cu luna decembrie 2018, până în luna aprilie 2019, în aşa fel încât livrările tuturor autobuzelor să se încheie la finalul anului 2019. Flota de autobuze şi toate echipamentele vor fi operate de către noua companie de transport public a Consiliului Local, care va începe activitatea la finalul anului viitor. Tot prin finanţare europeană se va construi şi o nouă autobază modernă.

Autobuzele ce vor fi livrate de Anadolu Automobil Rom Primăriei Turda sunt produse de compania SOR la fabrica din Libchavy, Cehia.

Autobuzul fabricat în Cehia a dovedit o autonomie urbană reală de peste 250 km, mai spun reprezentanţii Anadolu Automobil Rom.

Și Primăria Capitalei a anunţat încă din luna august că a depus cereri de finanţare pentru fonduri europene în valoare de 283 milioane euro pentru mai multe investiţii, precum achiziţionarea a 100 de tramvaie şi a 100 de autobuze electrice.

 

Sursa: Capital

Lasă un răspuns