Orașul din România unde se trăiește ca în străinătate. Este un magnet pentru banii europeni

În timp ce în multe mari orașe din România primarii habar nu au sau pur și simplu nu îi interesează să atragă fonduri europne, acest oraș este campion la acest capitol și începe să semene tot mai mult cu orașele din țarile civilizate din Vestul Europei.

Primăria Oradea a finalizat partea de evaluare a celor mai importante proiecte ale oraşului şi a primit vizita în teren a experţilor la finalul lunii octombrie 2018. Proiectele europene pentru care au fost câştigate contracte de finanţare ce se ridică la peste 80 milioane de euro sunt în faza de precontractare, municipalitatea estimând că până la sfârşitul lunii vor fi semnate toate contractele.

Oradea este unul dintre cele mai sigure oraşe din ţară, excelează la capitolele sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi, situaţia transportului public sau accesul la instituţiile educaţionale. Tot mai mulţi oameni aleg să se mute aici, iar drept dovadă municipiul Oradea a intrat în top 10 al primelor oraşe din România ca populaţie. Numărul locuitorilor din oraşul de pe Criş a crescut semnificativ, la 221.861 persoane.

Oraşul se dezvoltă cu fonduri europene 

Un proiect important este coridorul de mobilitate din Piaţa Gojdu până pe strada Vasile Alecsandri, care cuprinde la rândul său mai multe proiecte.

Primul este pasajul care se va realiza între Catedrala Ortodoxă şi Casa de Cultură a Sindicatelor, datorită căruia maşinile vor putea traversa această piaţă prin subteran. Piaţa va deveni pietonală şi va face legătura între Cetatea Oradea şi centru, asigurând totodată undă verde pentru tramvai.Valoarea estimată a acestei lucrări este de 95 milioane de lei.

Al doilea proiect vizează strada Vasile Alecsandri, stradă deja finalizată, dar pentru care decontarea lucrărilor se va face pe bani europeni. Valoarea străzii este de 5,2 milioane de lei.

Al treilea proiect din acest pachet prevede cumpărarea a patru autobuze hibrid, a căror valoare estimată este de 10,9 milioane lei.În total, acest pachet de proiecte se ridică la 111,2 milioane lei, care corespunde unei valori de 23,8 milioane euro, inclusiv TVA. Din această sumă, o parte este neeligibilă, aproximativ 7,6 milioane lei, iar din ceea ce este eligibil, contribuţia Primăriei este de 2%.

„Toate aceste patru pachete de proiecte sunt depuse pe Axa de Mobilitate Urbană, iar suma totală a acestora este de 81,8 milioane euro, din care aproximativ 10 milioane euro reprezintă cheltuieli neeligibile şi aprox 1,4 milioane euro sunt contribuţia de 2% a municipalităţii. Prin urmare, din 82 milioane de euro, municipiul va contribui cu 12 milioane de euro, iar diferenţa de 70 milioane de euro sunt banii europeni câştigaţi”, aprecizat primarul Ilie Bolojan.

Source: Capital

Lasă un răspuns