Ora de iarnă 2022. De ce nu se mai dă ora înapoi. Tot ce trebuie să ştie românii despre asta

Ora de iarnă 2022. De ce nu se mai dă ora înapoi. În fiecare an, primăvara și toamna, România dă ceasurile înainte și înapoi cu o oră. Așa va fi și în acest an, însă pe viitor sunt șanse să se renunțe la acest obicei.

Ora de iarnă 2022. Când se dau ceasurile înapoi. De ce ar putea fi pentru ultima dată

Trecerea la ora de iarnă în acest an va avea loc în Europa duminică, 30 octombrie 2022, la ora 3 a.m., moment în care ne vom întoarce oficial cu o oră înapoi.

Oamenii sunt obișnuiți ca în primăvară și toamnă să schimbe ora. În anotimpul răcoros, acest lucru se face în ultimul weekend din luna octombrie, moment când ceasurile se dau cu o oră înapoi. Însă, la Bruxelles s-a decis să nu se mai schimbe ora, dar decizia trebuie ratificată în fiecare țară.

30 octombrie, data la care se trece la ora de iarnă

Schimbărea orei a fost un subiect lung dezbătut, iar țările membre UE ar fi trebui să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă. Cu toate acestea, încă nu s-a luat o decizie definitivă. Astfel, România va trece la ora de iarnă pe 30 octombrie 2022.

Scopul schimbării este acela de a ne folosi cât mai mult timp de lumina solară, însă specialiștii spun că aceste schimbări pot avea efecte negative asupra sănătății organismului omului. Revenirea la ora de iarnă se va face la sfârșitul lunii octombrie. Mai exact, ora 03:00 va deveni ora 02:00, iar ceasulrile se vor da cu o oră înapoi. În cazul ceasurilor performante, acest lucru se va face automat și nu va fi nevoie de intervenția noastră.

Când se trece la ora de iarnă se doarme mai mult

Românii știu că atunci când trecem la ora de iarnă dormim, de regulă, cu o oră mai mult. În acest fel, ziua de 30 octombrie va avea de fapt 25 de ore, nu 24. Schimbarea orei se face după ce are loc echinocțiul de toamnă.

Regula generală spune că trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna viitoare. Este posibil caîn acest an să fie pentru ultima dată când trecem la ora de iarnă. Comisia Europeană are, în orice caz, proiectul renunțării la schimbatul orelor.

84% dintre europeni nu mai vor schimbarea orei

În vara lui 2018, o consultare online a cetățenilor europeni a scos la iveală faptul că 84% dintre aceștia erau în favoarea încetării schimbării orei. De asemenea, deputații europeni au votat pentru sfârșitul schimbării orei. Râmâne de văzut când se va renunța la schimbatul orei.

Trecerea la ora de vară este deja programată pentru anul 2023. Va fi duminică, 26 martie 2023. În același mod în care mutăm ceasurile înapoi în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru ora de iarnă, le vom da înainte cu o oră. De data asta la 2 a.m., va fi deja 3 a.m. Atunci, vor dormi cu o oră mai puțin.

Sursa:https://playtech.ro/stiri/ora-de-iarna-2022-de-ce-nu-se-mai-da-ora-inapoi-tot-ce-trebuie-sa-stie-romanii-despre-asta-579324

Lasă un răspuns