Negocierile Turcia-Rusia

În săptămânile următoare după discuțiile cu Ucraina și ONU urmează să fie organizată o reuniune a reprezentanților celor patru părți.

Reuniunea delegațiilor militare din Turcia și Rusia pe tema soluționării crizei alimentare și evacuării navelor încărcate cu cereale din porturile ucrainene a avut loc ieri la Moscova, capitala Rusiei.

În cadrul reuniunii părțile au ajuns la un acord în privința organizării unei reuniuni   a delegațiilor din  Turcia, Rusia, Ucraina și Națiunile Unite (ONU) pentru soluționarea problemei.

„Diplomația de linia roșie” a Turciei între Ucraina și Rusia, inițiativele diplomatice ale  Turciei pentru soluționarea „crizei alimentare” declanșată de războiul Rusia-Ucraina, și discuțiile dintre ministrul Apărării Naționale Hulusi Akar și omologii săi din Rusia și Ucraina au început să dea rezultate pozitive.

O delegație militară din cadrul ministerului Apărării Naționale a plecat ieri în Rusia pentru a discuta despre problemele precum soluționarea crizei alimentare, evacuarea navelor comerciale încărcate cu cereale din porturile ucrainene și decolarea în siguranță a aeronavelor aparținând forțelor armate al Turciei de pe aeroportul Borispol.

S-a aflat că reuniunea delegațiilor militare conduse de generalii turci și ruși în capitala Moscova „s-u desfășurat într-o atmosferă constructivă și foarte pozitivă”.

În cadrul reuniunii care s-a axat pe evacuarea navelor comerciale încărcate cu cereale din porturile ucrainene părțile au convenit asupra negocierilor între Turcia, Rusia, Ucraina și ONU pentru soluționarea problemei.

În acest context s-a afirmat că în săptămânile următoare după discuțiile cu Ucraina și ONU urmează să fie organizată o reuniune a reprezentanților celor patru părți.

Pe de altă parte, reuniunea de la Moscova a dat primul rezultat concret. La doar câteva ore după încheierea discuțiilor, nava comercială turcească a părăsit portul ucrainean. Nava turcească „Azov Concord” a devenit prima navă străină care a părăsit portul ucrainean Mariupol, aflat sub controlul armatei ruse și al separatiștilor.

Sursa:https://www.trt.net.tr/romana/lume/2022/06/22/negocierile-turcia-rusia-1846983

Lasă un răspuns