N-AM VENIT CU RĂU ÎN GÂND, CI-AM VENIT CU DRAG ÎN GÂND”

Cu ocazia împlinirii a 10 ani de la deschiderea sediilor Institutului „Yunus Emre” de la Bucureşti şi Constanţa am realizat un reportaj cu Excelenţa Sa, doamna Füsun Aramaz, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Turciei la Bucureşti şi cu domnul Mustafa Yıldız, directorul centrului de la Bucureşti al institutului.
Institutul Cultural Turc „Yunus Emre” este activ în 53 de ţări din întreaga lume, prin intermediul celor 64 de sedii ale sale, predând limba turcă şi prezentând lumii cultura şi arta Turiciei. Înafară de programul academic, printre misiunile instituţiei se află şi proiecte în partneriat cu alte state, formarea atât de cadre didactice cât şi de meşteşugari şi formatori atestaţi.
Excelenţa Sa, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Turciei la doamna Füsun Aramaz: Cu ocazia împlinirii a 10 ani de activitate urez Institutelor „Yunus Emre” din Bucureşti şi Constanţa un călduros „La mulţi ani!” şi le doresc în continuare mult succes în activităţile lor.
Ce părere aveţi despre Institutul „Yunus Emre”?
Sărbătoriţii noştri de astăzi, centrele Institutului „Yunus Emre” din Bucureşti şi Constanţa joacă un rol important în predarea limbii turce, promovarea culturii noastre şi păstrarea legăturilor culturale cu cetăţenii turci rezidenţi în România.
La momentul deschiderii din 2011 eram la misiune la Consulatul General al Turciei de la Constanţa şi am participat personal ceremonie. De atunci, centrele noastre şi-au asumat şi continuă cu succes misiunea de fi locul în care atât rudele noastre din minoritatea turco-tătară, cât şi prietenii noştri români învaţă limba turcă. Chiar şi când pandemia de COVID care a lovit întreaga lume a impus sistarea cursurilor faţă în faţă educaţia a continuat la distanţă.
De asemenea Institutul „Yunus Emre” oferă cursuri speciale de limba turcă angajaţilor instituţiilor publice române, întărind astfel prietenia dintre cele două popoare. Acest proiect a permis accesul unei largi game de participanţi, de la consilii judeţene la municipalități, de la cercuri academice la muzee, de la teatre la artişti.
În ultimii 10 ani cele două centre ale institutului au contribuit, de asemenea, semnificativ la promovarea ţării şi culturii Turciei prin evenimente precum concerte, proiecţii de filme, întâlniri culturale şi literare, expoziții, cursuri de artă, conferinţe şi prezentări gastronomice.
Activând alături de noi în domeniul diplomaţiei culturale Institutul „Yunus Emre” joacă un rol important în promovarea Turciei şi creează un canal solid de interacţiune culturală între popoarele turc şi român.
Cu ocazia împlinirii a 10 ani de activitate urez Institutelor „Yunus Emre” din Bucureşti şi Constanţa un călduros „La mulţi ani!” şi le doresc în continuare mult succes în activităţile lor.
Stimate Domnule Consul General al Republicii Turcia la Constanța, Emre Yurdakul care sunt gândurile dumneavoastră la împlinirea a 10 ani de activitate a Centrului Cultural Turc Yunus Emre în Constanța?
Centrul Cultural Turc Yunus Emre, care și-a început activitatea la Constanța în urmă cu zece ani pentru a prezenta limba, cultura și arta turcă prietenilor români și pentru a consolida legăturile culturale dintre Turcia și România, de-a lungul timpului a devenit parte integrantă a vieţii sociale şi culturale din regiune, câștigând o poziție respectabilă din punct de vedere instituțional.
Centrul Cultural Turc Yunus Emre a organizat cursuri pentru a preda frumoasa noastră limbă turcă oamenilor din toate categoriile sociale și din toate grupele de vârstă, a desfășurat activități în diferite domenii pentru a ne promova cultura și istoria și a reușit să ajungă la toate segmentele societății cu expozițiile sale și activitățile artistice.
Prin prieteniile și colaborările instituționale pe care le-a stabilit, și-a câștigat un loc solid atât în Constanța cât și în Dobrogea, unde cultura conviețuirii în armonie și toleranță reciprocă a dominat de secole.
În acest context, Centrul Cultural Turc Yunus Emre, ca unul dintre cele mai bune exemple de diplomație culturală, aduce o contribuție importantă la dezvoltarea unor relații puternice și de solidaritate între Turcia și România, precum și la conservarea patrimoniului istoric și cultural comun.
Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța va continua să sprijine activitatea Centrului Cultural Turc Yunus Emre Constanța, cu care am fost mereu în strânsă colaborare încă de la înființare și vom continua să fim alături de prietenii români, coetnicii și cetățenii noștri prin activităţile pe care le avem şi le vom desfăşura împreună.
Cu această ocazie, la aniversarea a 10 ani de la înființarea sa în România doresc continuarea activităților de succes ale Centrului Cultural Turc Yunus Emre Constanța, le transmit sincere sentimente de considerație și salutări tuturor, în special directorului Tuna Balkan și colegilor săi, vă doresc zile sănătoase.
Domnule Yıldız, când s-a deschis Institutul „Yunus Emre” la Bucureşti?
În despre „Anul Yunus Emre şi al Limbii Turce” aş dori să-mi încep discursul vorbind despre respectul şi recunoştinţa cu care ne amintim de Yunus Emre. Anul acesta comemorăm 700 de ani de la trecerea lui în eternitate, motiv pentru care în întreaga lume am sărbătorit prin evenimente dedicate lui „Anul Yunus Emre şi al Limbii Turce”. Instituţia noastră care se conduce după principiul lui Yunus: „N-am venit cu rău în gând, ci-am venit cu drag în gând” şi-a deschis porţile în România prin sediile de la Bucureşti şi Constanţa pe 14 noiembrie 2011 şi de atunci oferă în mod susţinut pe lângă cursurile de limba turcă evenimente artistice şi culturale şi cursuri de artizanat şi meşteşuguri.
Faptul că aniversarea noastră de 10 ani a coincis cu Anul Limbii Turce nu poate decât să ne bücüre, atât pe noi, cât şi pe colegii noştri de la Constanţa. Ar fi trebuit ca la aniversare să organizăm o seară de poezie din versurile lui Yunus traduse în limba română. Datorită pandemiei am fost nevoiţi să anulăm sărbătoarea, dar plănuim totuşi să o organizăm până la sfârşitul anului.
De când sunteţi directorul Institutului „Yunus Emre” din Bucureşti?
Am fost numit la post în anul 2020. Imediat după venirea mea au început restricţiile datorate pandemiei. Chiar dacă a fost nevoie să închidem cursurile faţă în faţă munca noastră nu a avut de suferit pentru că am fost pregătiţi pentru trecerea în mediul virtual.
Câţi cursanţi aveţi la sediul din Bucureşti?
Predăm cu entuziasm limba turcă, iar la sediul nostru au studiat mai mult de 3.700 de români. Numărul curent de cursanţi în anul 2021 este de peste 1.350, în ultimul an numărul de cursanţi crescând de mai multe ori. Ne propunem să predăm limba turcă tuturor acelora care îşi manifestă interesul faţă de aceasta.
Cum s-au desfăşurat cursurile de limba turcă pe perioada pandemiei?
În ciuda pandemiei, cererea de cursuri de turcă a atins un nivel record, motiv pentru care ne-am raliat imediat conceptului de educaţie la distanţă, prin mijloace virtuale, finalizându-ne cursurile fără a aduce atingere la sănătatea cursanţilor noştri. De curând am redeschis cursurile faţă în faţă, dar deciziile luate luna trecută de către autorităţile române ne-au obligat să revenim la mediul virtual. De îndată ce situaţia sanitară o va permite vom deschide din nou cursurile fizice. Înafară de cursurile proprii Institutului avem şi alte realizări pentru care trebuie să le mulţumesc doamnei ambasador, Excelenţa Sa, Füsun Aramaz şi întregului personal al ambasadei pentru susţinerea acordată proiectului „Limba turcă pentru angajaţii sistemului de stat din România”. Astfel am ajuns să predăm limba turcă unui număr considerabil de angajaţi de prim rang ai ministerelor din România. Proiectul început în prima parte a lui 2021 continuă cu seria a patra de cursuri începând din 8 noiembrie. Ministerul cel mai bine reprezentat este cel al Apărării Naţionale, motiv pentru care putem spune că predăm limba turcă direct armatei române.
Lecţiile la distanţă se ţin tot pe baza materialelor noastre de curs. Cursanţii noştri nu sunt doar din Bucureşti ci din diverse oraşe din România, chiar şi din Republica Moldova sau români stabiliţi înafara graniţelor ţării.
Ce ne puteţi spune despre profilul cursanţilor?
În primul rând, aş vorbi despre românul care iubeşte Turcia şi limba turcă. Indiferent dacă au fost sau nu în Turcia, mulți oameni sunt interesați de limba turcă şi vor să o învețe, atât din cauza serialelor şi filmelor turceşti, cât şi pentru că şi-au făcut prieteni din țara noastră.
Până acum am avut cursanţi între 7 şi 70 de ani şi în perioada următoare ne dorim să dăm mai multă greutate cursurilor pentru copii.
De ce învaţă românii limba turcă?
Motivele învăţării diferă de la persoană la persoană. România fiind apropiată de Turcia atât cultural cât şi geografic, românii îşi doresc să poată vorbi cu limba turcă ca să se poată integra atunci când ne vizitează ţara. Compatrioţii turci care doresc să înveţe şi să-şi perfecţioneze limba maternă, prima dată ni se adresează nouă. Motivele includ şi socializarea cu turci, cunoaşterea mai îndeaproape turcilor, studiile academice, obţinerea unui loc de muncă, cooperarea în domeniul afacerilor, stabilirea în Turcia, vacanţele şi înţelegerea filmelor şi serialelor difuzate în România.
Desigur deasupra tuturor acestor motive se ridică afecţiunea pe care o au pentru ţara noastră, pentru limba şi pentru cultura ei, ceea ce ne investeşte cu o mare responsabilitate. Eliberat fiind de ură şi ranchiună Yunus Emre ne-a lăsat moştenire viziunea sa de pace, toleranţă şi iubire frăţească în spiritul căreia organizăm noi predarea limbii turce şi a evenimentelor culturale şi artistice.
Românii interesaţi de limba şi cultura turcă nu sunt interesaţi doar de limba curentă, ci şi de cea turco-osmană, motiv pentru care s-au înscris la cursul care a început în luna noiembrie.
Ce ne puteţi spune despre evenimentele din perioada imediat următoare?
De pe 1 decembrie vom deschide cursul de hârtie marmorată, pe 6 vor începe repetiţiile corului de copii „Prietenia copiilor”, iar în ianuarie vom porni cursurile de tirc cu arcul.
Prin colaborarea cu Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a concretizat ideea corului de copii care să cânte melodii atât în limba turcă cât şi în limba română, cor care va oferi partincipanţilor posibilitatea de a-şi face noi prieteni şi a căpăta încredere în sine.
În urma protocolului semnat cu Primăria Municipiului Giurgiu vom desfăşura în oraş evenimente în parteneriat. De asemenea vom începe cursuri de limba turcă pentru angajaţii primăriei.
Cursul de tir cu arcul tradiţional turcesc va fi predat de unul din campionii României la acest sport.
Pe baza cererilor venite din partea instituţiilor române predăm limba turcă angajaţilor din sistemul de stat român, fie că este vorba de civili sau militari. În curând vom deschide cursuri de limba turcă şi pentru alte instituţii cu care am semnat protocoale de colaborare. Pe lângă limba turcă modernă, se vor preda şi cursuri de limba turco-osmană.
Am pregătit calendarul pentru anul următor şi mă bucur să vă pot spune că vom avea evenimente din domenii variate cum ar fi istorie, limbă şi literatură turcă, meşteşuguri, dansuri populare şi cursuri de gastronomie.
Cu ce doriţi să încheiaţi?
Pe lângă concursurile de pictură şi fotografie, corul de copii, difuzările de film, cursurile de ebru sau de tir cu arcul la Institutul „Yunus Emre” din Bucureşti avem în plan încă câteva proiecte prin care ne dorim să ajungem la mai multe persoane şi despre care trebuie să vă spun că sunt foarte entuziasmat. Pentru acest scop suntem acum în discuţii cu diverse autorităţi din România, dorind să creştem cooperarea interinstituţională.
Oriunde ne-am afla, scopul nostru este să câştigăm simpatia oamenilor.
Domnule Director Tuna Balkan și dumneavoastră faceți parte de mulți ani din marea familie a Institutului Yunus Emre. Ne puteți prezenta activitatea Centrului Cultural Turc din Constanța?
Cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la trecerea în neființă a poetului Yunus Emre, anul 2021 a fost declarat de UNESCO „Anul lui Yunus Emre”, iar prin decret prezidențial „Anul lui Yunus Emre și al Limbii Turce”. Anul 2021 a fost un an important pentru Institutul Yunus Emre, ce poarta numele poetului anatolian, organizând diverse evenimente de comemorare. Însă pentru Centrul Cultural Turc Yunus Emre din Constanța anul 2021 este cu atât mai important cu cât pe 14 noiembrie aniversează 10 ani de activitate în România.
Institutul Yunus Emre, prin centrele culturale înființate în diferite orașe ale lumii, se adresează tuturor celor interesaţi de limba, cultura, arta şi istoria turcă.
Pe 14 noiembrie 2011 a fost înființat Centrul Cultural Turc Yunus Emre din Constanța, pe strada Eminescu, nr. 2, ce are scopul de a promova şi populariza limba și cultura turcă şi, în acelaşi timp, de a consolida relațiile de prietenie dintre România și Turcia.
Prin activităţile culturale şi artistice desfăşurate de-a lungul anilor, Centrul Cultural Turc a reflectat în Constanța bogăţia culturală a Turciei. Prin intermediul limbii universale a culturii şi artei s-au legat prietenii iar prin diferitele activităţi de promovare, interesul pentru Turcia a crescut de la o zi la alta.
La conferinţele organizate de Centrul Cultural Turc Yunus Emre s-au reunit cadre universitare, oameni de ştiinţă, personalităţi din domeniul literaturii şi al artelor, realizându-se schimburi prolifice de idei. Scriitori importanţi şi personalităţi din mediul universitar şi cel artistic s-au întâlnit cu constănțenii prin evenimentele organizate de Centrul Cultural Turc.
În anul 2013 a fost semnat protocol de colaborare cu Universitatea “Andrei Șaguna” din Constanța și a fost inaugurată sala Yunus Emre în cadrul universității.
Tot în anul 2013 a fost semnat la Ankara un protocol de colaborare și cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, iar în urma acestui protocol limba turcă a putut fi studiată opțional de un număr de aproximativ 900 de elevi de liceu din Județul Constanța. De asemenea din anul 2014 Centrul Cultural Turc Yunus Emre Constanța în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța organizează diverse concursuri și evenimente culturale.
Ajunşi în punctul în care vorbim de mijloace universale de comunicare, arta cinematografică nu a lipsit din cadrul activităţilor desfăşurate la Yunus Emre.
Revenind la artele tradiţionale turceşti, Centrul Cultural Turc a organizat diverse cursuri și ateliere de creație
La cursurile de limba turcă organizate de Centrul Cultural Turc Yunus Emre atât fizic cât și online au participat până în present aproximativ 2300 de cursanți.
Chiar dacă pandemia ne-a limitat activitatea, Centrul Cultural Turc Yunus Emre s-a adaptat situației și a trecut la cursurile online de limba turcă, acum adresându-se întregii Românii, și nu numai. Evenimentele culturale și concursurile au fost de asemenea mutate în mediul online.
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând jos, ceas de mână şi costum
Sursa:https://www.facebook.com/317013955755892/posts/1042447766545837/

Lasă un răspuns