Moldova Business Week/Pavel Filip: Astazi in Rep. Moldova este mai simplu sa lansezi afaceri, ai nevoie de o singura zi si de 4 formalitati

„De ce cred ca trebuie sa investiti in tara mea? De ce Republica Moldova din 2018 este perfecta pentru investitii? Pentru ca astazi Republica Moldova este alta decat acum 3 ani. La inceput de mandat am demarat o serie de reforme pentru imbunatatirea mediului de afaceri, am elaborat o politica fiscala cu reguli pentru 3 ani inainte, am redus din presiunea organelor cu functii de control, astfel ca institutiile statului, oamenii cu epoleti, nu mai vin cu bata la antreprenori. Guvernul RM este un partener si un prieten al oamenilor de afaceri. Rezultatele deja pot fi observate, iar cifrele sunt cele mai bune argumente. De 3 ani avem o economie stabila, o crestere economica constanta, care a ajuns la 5,2% pentru prima jumatate de an – un indicator bun pentru tarile din regiune, avem un excedent bugetar de 2 miliarde lei.

Astazi in RM este mai simplu sa lansezi afaceri, ai nevoie de o singura zi si de 4 formalitati. In doar jumatate de an, investitorii straini au investit 130 milioane dolari in economia nationala, cu 43 milioane dolari mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut, jumatate din bani fiind din UE. Exporturile au crescut cu 30%, iar 70% din ele sunt orientate, la fel, catre tarile europene. Sunt rezultate concrete obtinute prin munca si sudoare. Cei care vor sa investeasca trebuie sa stie ca vaporul Republicii Moldova a iesit din reparatii, a ridicat panzele si merge cu incredere inainte. Aceasta tara se schimba, se transforma, creste si evolueaza. Eu va invit sa investiti si sa cresteti in Republica Moldova”, cu acest discurs a deschis evenimentul Pavel Filip, prim-ministru al Republicii Moldova.

70% din exporturile moldovenesti merg spre UE

In prima zi a evenimentului a participat si Chiril Gaburici, ministrul Economiei si Infrastructurii Republicii Moldova, care a spus urmatoarele: „Constientizam ca atragerea investitiilor creeaza oportunitati pentru cresterea economica a tarii. Iata de ce, in colaborare cu mediul de afaceri, guvernarea actuala a realizat un sir de reforme si politici, menite sa imbunatateasca climatul investitional. Printre cele mai importante masuri vreau sa mentionez reducerea numarului actelor permisive pentru agentii economici – de la circa 400 la 152. Procedura a fost digitalizata. Prin intermediul Sistemului Informational Automatizat, care functioneaza ca un <<Ghiseu Unic>>, mediul de afaceri poate solicita peste o suta de documente in regim online. De asemenea, Guvernul a redus de la circa 70 la 13 numarul organelor cu functii de control. Vreau sa mentionez Acordurile de comert liber cu UE, care ne-au oferit acces la o piata de peste 800 milioane de consumatori. UE a devenit cel mai important partener, unde ajung 70% de exporturile moldovenesti. Vrem ca tara noastra sa devina o destinatie atractiva pentru investitori si stim cum sa o facem. Va doresc sa aveti o vizita placuta in Republica Moldova si sa credeti in aceasta tara.”

Despre stabilitatea sistemului fiscal din Republica Moldova, dar si facilitatile fiscale oferite investitorilor, a vorbit ministrul Finantelor. Potrivit lui, ponderea datoriei publice in PIB este una dintre cele mai mici din regiune – 30%. Deficitul bugetar se incadreaza in limitele legislatiei – 2,5% din PIB. Ponderea veniturilor fiscale in PIB constituie 27,7%.

Lasă un răspuns