Ministerul de Externe le cere românilor care se află în Rusia să părăsească țara „cât mai curând”

Ministerul de Externe le recomandă românilor care se află în Rusia să părăsească țara „cât mai curând”, iar celor care au în plan astfel de călătorii să le evite, dacă nu sunt esențiale. În plus, ministerul îi sfătuiește pe românii din Rusia să evite adunările publice, să nu participe la acțiuni de protest și, în plus, să își înregistreze prezența pe platforma econsulat.ro.

MAE a făcut miercuri o serie de precizări adresate românilor aflați în Rusia, „în contextul evoluțiilor recente din Federația Rusă, inclusiv ca urmare a anunțului din 21 septembrie 2022 privind mobilizarea parțială”, potrivit unui comunicat de presă.

„MAE reamintește și reiterează cu insistență recomandările adresate cetățenilor români încă din luna februarie a.c. de a evita călătoriile neesențiale în Federația Rusă, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare părăsirea teritoriului Federației Ruse cât mai curând.

Totodată, MAE recomandă cetățenilor români prezenți pe teritoriul Federației Ruse să manifeste atenție sporită, să evite locurile în care sunt prezente adunări publice sau aglomerări mari de persoane și să nu se angajeze în desfășurarea unor eventuale acțiuni de protest sau alte manifestații care pot genera violențe stradale”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.

De asemenea, MAE le recomandă cetățenilor români care se află deja pe teritoriul Rusiei „să își înregistreze neîntârziat prezența prin intermediul platformei www.econsulat.ro, disponibilă atât de pe PC sau laptop, cât și de pe telefonul mobil”.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la

  • Ambasada României la Moscova: +7 499 143 0427; +7 499 143 0350
  • Consulatul General al României la Sankt Petersburg: +7812 3126141
  • Consulatul General al României la Rostov pe Don: +7 (863) 283 10 15

Apelurile la numerele de mai sus vor fi redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Moscova: +7 916 017 9882, precum și telefoanele de urgență ale oficiilor consulare la Sankt Petersburg: +7 965 777 43 38 și Rostov pe Don: +7 (909) 437 72 22.

MAE subliniază importanța informării permanente din surse sigure și oficiale și luarea tuturor măsurilor posibile pentru asigurarea siguranței personale și solicită cetățenilor români consultarea paginilor de Internet: moscova.mae.ro, sanktpetersburg.mae.ro, rostov.mae.ro, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie utile.

Sursa:https://www.digi24.ro/stiri/externe/ministerul-de-externe-le-cere-romanilor-care-se-afla-in-rusia-sa-paraseasca-tara-cat-mai-curand-2098481

Lasă un răspuns