Lovitură pentru toți românii. Aceste companii ar putea pleca din România

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), a făcut un avertisment privind creșterea salariului minim pe economie, măsură anunțată de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.AHK România avertizează că majorarea din nou a salariului minim, „aleatoriu şi fără un studiu de impact prealabil”, va determina unele companii germane din ţara noastră – mai ales cele din industria prelucrătoare – să îşi reducă anumite activităţi sau pe viitor să renunţe complet la ele.În ultimii 4 ani salariu minim s-a dublat, fără însă ca productivitatea să poată ţine pasul cu aceste creşteri.

Pentru a se asigura că creşterea salariilor este legată şi de creşterea productivităţii, este deosebit de important pentru companiile germane din România ca Guvernul României să investească masiv şi urgent în educaţia profesională şi universitară, dar şi în proiecte de infrastructură.

Există pericolul ca, prin creşterea salariilor, odată cu creşterea importurilor, deficitul de cont curent să continue să crească, ceea ce ar duce la creşterea inflaţiei respectiv la deprecierea leului. Efectele creşterii economice stimulate de consum sunt în pericol a se evapora. Rămâne un nivel crescut al preţurilor şi al salariilor, dar în detrimentul atractivităţii amplasamentului investiţional. De aceea pledăm pentru o corelare strânsă între creşterile salariale şi creşterea productivităţii muncii”, se arată într-un comunicat al AHK România.

Organizaţia mai atrage atenţia că legarea salariului minim de o diplomă nu îşi are sensul pentru că nu este vorba în primul rând de ceea ce a învăţat sau studiat o persoană, ci de ceea ce realizează efectiv.

„La fel de inoportună este legarea salariului minim de vechimea în muncă – această măsură ar putea să fie chiar contraproductivă, pentru că respectiva categorie profesională va fi privită de angajatori ca fiind şi mai puţin atractivă”, se mai arată în comunicat.

„O prioritate ar trebui să o constituie predictibilitatea. O măsură de asemenea importanţă nu poate intra în vigoare într-un timp atât de scurt. Ne-am dori, şi am subliniat acest lucru în nenumărate rânduri, ca factorii de decizie să se aşeze la aceeaşi masă cu reprezentanţii mediului de afaceri şi să decidă împreună modul de realizare şi implementare, înainte de a lua astfel de măsuri”, precizează reprezentanţii comunităţii germane de business.Duminică, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie, acesta urmând să fie diferenţiat în funcţie de studii, potrivit B1.ro.

Lasă un răspuns