Isopul: 6 chei pentru cultivarea și proprietățile sale medicinale

O parte interesantă a agriculturii este cea destinată studiului și cultivării plantelor medicinale. Aceste tipuri de plante sunt așa-numite deoarece conțin ingrediente active (terpene, alcaloizi, polifenoli etc.) și uleiuri esențiale care produc un impact pozitiv atunci când sunt aplicate oamenilor.
Una dintre aceste plante medicinale este isopul, care și-a demonstrat întregul potențial în mai multe studii științifice și astăzi sunt comercializate extracte și uleiuri din părți ale plantei.
Cum este planta de isop (Hyssopus officinalis)?
Isopul este considerat o plantă erbacee cu rulment semi-arbust, cu o dimensiune medie cuprinsă între 30 și 60 cm înălțime. Tulpinile principale sunt destul de lignificate, prin urmare mulți botaniști îl consideră un arbust.
Isopul este foarte adaptat la climatul mediteranean și poate fi găsit în sudul Europei, zonele de coastă și Orientul Mijlociu. La atingere oferă o aromă deosebită, deci este, de asemenea, utilizat în aromoterapie și ca ingredient în prepararea săpunurilor, parfumurilor și produselor cosmetice.
De asemenea, are utilizări ornamentale, putând crește în ghivece sau direct în grădină, deoarece este considerată o plantă rustică de mare rezistență. În plus, vara produce flori de culoare roz sau violet foarte interesantă și similară cu cea a lavandei.
Utilizarea sa ca plantă medicinală a fost efectuată încă din antichitatea preclasică. Apare în mai multe cărți sacre, cum ar fi Evanghelia Sfântului Ioan sau tanahul ebraic. Cu toate acestea, datorită înfloririi pe care o produce, are aptitudini ca plantă ornamentală pentru grădină, unde vom comenta principalele cerințe ale cultivării sale.
Îngrijirea principală
Climatologie
Isopul este considerat o planta rustica, rezistenta la intemperii nefavorabile si deficit de apa. De fapt, poate crește spontan și sălbatic în zone pietroase și soluri infertile.
Se adaptează foarte bine la schimbările de temperatură și rezistă atât la temperaturi reci, cât și la temperaturi foarte calde. Optimul său se dezvoltă în medii de veri foarte calde și ierni mai reci.
Rezistă la tot felul de umiditate a mediului, chiar și in briza mării din mediile de coastă, unde crește ușor și fără nicio problemă.
Tolerează atât solurile argilos-nisipoase, cât și solurile calcaroase, atâta timp cât are un drenaj bun. Este nevoie de mult soare și vreme caldă.
Sol
Hyssopus officinalis poate fi cultivat în toate tipurile de soluri, deși este de preferat o textură nisipoasă sau silențioasă care oferă un drenaj bun și ușurință pentru dezvoltarea rădăcinilor sale. Acesta poate fi plantat în soluri argiloase, dar va trebui să controlăm foarte bine alimentarea cu apă pentru a evita inundațiile.
pH-ul său ideal este cel oferit de solurile calcaroase, cu pH peste 7 și disponibilitate ușoară de calciu și magneziu.
Proprietățile medicinale ale isopului
Uleiul esențial de isop (Hyssopus officinalis) este fabricat din florile și frunzele plantei care poartă același nume. Deși întreaga plantă este intens aromată, este de preferință recoltată în sezonul de înflorire pentru a profita de flori; în condiții optime, o recoltă poate fi obținută la sfârșitul primăverii și alta la începutul toamnei.
Ingrediente active interesante ale plantei
1. Taninuri
2. Uleiuri volatile: pinocanfen, cineol, ß-pinen
3. Flavonoide
4. Compuși fenolici: acid cafeic și acid rozmarinic.
5. Monoterpene biciclice: L-pinocanfene, isopinocanfene și pinocarvone.
6. acizi triterpenoidi: acid oleanolic și acid ursolic.
7. Diosmina
8. Disometină
Reduce simptomele de răceală
Deși în cele mai vechi timpuri extractul zdrobit de isop a fost folosit pentru a ușura căile respiratorii, astăzi este încă folosit datorită uleiurilor legate de mentol, care ameliorează căile respiratorii și îmbunătățește respirația atunci când suferim de congestie.
Luptă împotriva infecțiilor
Uleiul din această plantă poate acționa ca un antibiotic natural pentru a lupta împotriva anumitor infecții, potrivit mai multor studii științifice. Această activitate a fost observată și în alte plante, cum ar fi anasonul, cimbrul, ghimbirul, mușețelul și lemnul de santal, printre altele. Aceste uleiuri sunt interesante în aplicarea topică, având în vedere activitatea lor ca agenți virucidali pentru tratamentul diferitelor tipuri de herpes.
Activitatea antiinflamatorie
în 2014 a fost efectuat un studiu la șoareci unde s-a constatat că extractul plantei de isop a avut activitate antioxidantă împotriva radicalilor liberi care provoacă oxidare celulară. Din câte se știe, această plantă medicinală joacă un rol important ca antiinflamator prin inhibarea invaziei EOS și scăderea nivelului de IgE, dar și prin afectarea reglementării imune.
Calmează pielea iritată
Extractul plantei are efecte antimicrobiene și antiinflamatorii, astfel încât poate fi utilizat pentru tratamentul iritației ușoare a pielii, cum ar fi arsuri minore, cicatrici vindecătoare sau tăieturi mici.
Uleiul esențial de isop poate fi utilizat în aplicarea pe piele prin comprese umezite cu extract, baie cu săpun de isop sau prin difuzoare ale vaporilor.
Sursa:https://www.facebook.com/317013955755892/posts/pfbid0rLiKYM6MsdD9TxnRE7ZKBLNDiEo9SmNsTu1ipEMK4jwykRLTgmF1rN311kdrLyxFl/

Lasă un răspuns