Întârzierile la plata lucrărilor de infrastructură duc firmele de construcţii în pierdere

Zece din primele 50 de companii din domeniul construcţiilor după cifra de afaceri înregistrată în 2017 au raportat pierderi anul trecut, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza informaţiilor solicitate de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Cele zece firme au cumulat pierderi de 316 milioane de lei în 2017, faţă de un sold al profitului de -153 de milioane de lei în anul anterior.

Din cele zece companii vizate, şase – Euro Construct Trading ‘98, FCC Construccion, Salini Impregilo, Viarom Construct, Geiger Transilvania, Swietelsky – au drept obiect de activitate construcţia de drumuri, autostrăzi sau căi ferate de suprafaţă şi subterane. Celelalte se ocupă cu lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

„Există trei motive pentru care o companie din domeniul construcţiilor poate înregistra pierderi: fie are lucrări în curs de execuţie sau finalizate care urmează să fie plătite, fie a avut creşteri salariale, fie a făcut investiţii. Există o tendinţă ca, în cazul proiectelor în care benefi­cia­rul este statul, prin instituţiile sale, acesta să nu-şi onoreze contractele, astfel încât companiile înregistrează întârzieri la plată“, spune Valentina Saygo, consultant fiscal.

Sursa: ZF

Lasă un răspuns