Guvernatorul Băncii Austriei ne-o spune în față: vă mai trebuie o generație ca să ajungeți aproape de noi!

Într-o declarație fără echivoc, guvernatorul Băncii Austriei contrazice setimările optimiste din ultima prioadă în ceea ce privește convergența reală a României către zona euro. În opinia oficialului austriac, țară care deține cele m ai importante bănci dar și cea mai mare companie din România, mai avem mult până să ajungem la nivelul occidentului.

În opinia guvernatorului Ewald Novotny, românii mai au nevoie măcar de o generație pentru a ajunge la un nivel de venituri comparabil cu țările vestice, scrie Curierul Național.

„În timp ce convergenţa deplină a PIB/lo­cuitor până în 2030 părea un scenariu realist în anii de boom economic care au prece­dat cri­za din 2008, acest obiectiv s-a îndepărtat din ce în ce mai mult în viitor. Va fi nevoie de mai mult de o generaţie pentru a reduce deca­la­jul de venituri“, a apreciat Ewald Nowotny, care este şi membru al consiliului guverna­to­rilor Băncii Centrale Europene (BCE), la o conferinţă organizată joi de Banca Naţională a României.

Astfel, speranţele de armonizare a nive­lu­rilor veniturilor cu standardele occidentale într-o singură generaţie, cum se estima la înce­putul tranziţiei, nu mai sunt plauzibile.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prezent şi el la conferinţă, a arătat că România nu este sceptică în pri­vinţa adoptării euro, dar pentru a realiza trecerea la moneda europeană este nevoie de realism.

Recent, un studio realizat de profesorul universitar Aura Socol arăta că România ar putea ajunge la 80% din media UE în termen de doar 6-7 ani.

sursa: Capital.ro

Lasă un răspuns