Forumul de afaceri turco-chinez

Volumul schimburilor comerciale cu China a ajuns în 2018 la 23,6 miliarde.

Ministrul Comerțului Ruhsar Pekcan, a declarat că China a devenit al treilea cel mai mare partener comercial al Turciei după  Germania și  Rusia.

Ruhsar  Pekcan a declarat că în cadrul Forumului de afaceri turco-chinez organizat în contextul celui de-al 88-lea Târg Internațional de la Izmir au purtat discuții cu delegația chineză și au convenit să facă pași importanți în domeniul comerțului.

Pekcan a notat: „Cooperarea între Turcia – cea mai dinamică economie a Europei și China va da un nou avânt Orientului Mijlociu, Balcanilor și Europei, va contribui la dezvoltarea acestor economii.”

Ministrul a mai marcat: ”Volumul schimburilor comerciale cu China care a fost de 1,1 miliarde de dolari în 2001  a ajuns în 2018 la 23,6 miliarde. China a devenit cel mai mare partener comercial al Turciei după Germania și Rusia.”

Vice ministrul chinez al  Comerțului Li Chenggang de asemenea a marcat că Turcia este  al treilea cel mai mare partener comercial al Chinei și a spus cireșele turcești deja se vând în China și în perioada următoare fisticul  de Antep și produsele lactate din Turcia vor intra pe piața chineză. Vice ministrul a susținut că au convenit cu oficialii turci să dezvolte relațiile comerciale și economice și a precizat că investițiile companiilor chineze în Turcia în ceea ce privește proiectele de infrastructură  au crescut la 15 miliarde de dolari. Li Chenggang a subliniat că cooperarea în sectorul investițiilor a primit un impuls uriaș și a adăugat că domeniul turismului  are un potențial considerabil, accentuând că anul trecut a fost declarat ”Anul Turciei” în China 400 000 de turiști chinezi au venit atunci  în Turcia.

sursa:    trt

Lasă un răspuns