Firmele de construcţii: Din datele pe care le avem, va fi recesiune. Cerem Guvernului subvenţii pentru a putea opri exodul muncitorilor

Reprezentanţii Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) au avertizat, joi, că actuala criză din domeniul construcţiilor ar putea împringe economia în recesiune, şi cer Guvernului subvenţii şi facilităţi fiscale pentru a putea mări salariile muncitorilor din construcţii şi a opri exodul angajaţilor în străinătate, precum şi un salariu minim în construcţii de 500 de euro, la o impozitare totală de 20%, redusă de la circa 45% în prezent, scrie News.ro .

În primele nouă luni, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Economia României este încă pe trend ascendent, dar sectorul construcţiilor se confruntă cu o criză din cauza lipsei muncitorilor, a avertizat preşedintele FPSC, Valentin Petrescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Din toate datele pe care le avem, constatăm că va fi o recesiune. În România, construcţiile sunt în regres, deşi avem creştere economică pe ansamblu. Am fost lăsaţi de izbelişte. E necesar să fie o politică coerentă la nivel guvernamental. Problema muncitorilor este acută, lipsesc jumătate din ei. Ne întrebăm cu cine vom putea construi în viitor?”, a spus Petrescu.

Acesta a subliniat că firmele de construcţii au înantat Guvernului o serie de soluţii, care, dacă nu vor fi implementate, vor accentua criza actuală.

„Am solicitat creşterea salariului minim în construcţii la 500 euro, la o impozitare redusă la 20%. Totodată, cerem ajustarea preţului contractelor, modificarea prevederilor legate de angajaţii străini, (…) modificarea regulilor privind recepţie a lucrărilor publice (…)”, a spus Petrescu, citat de News.ro.

Lasă un răspuns