Fata proasta vs fata buna a carbohidratilor

Carbohidratii (carbohidratii) sunt cea mai importanta sursa de energie pentru organismul uman. Merită să diferențiați care sunt cele mai convenabile pentru sănătate și care nu sunt. Carbohidrații au partea lor bună și partea lor rea. Ele interferează cu buna funcționare a sistemului imunitar, dar au, de asemenea, de a face cu rata ridicată de obezitate și diabet zaharat.
Cel mai puțin convenabil
Termenul de carbohidrați cuprinde o varietate foarte mare de compuși implicați în funcționarea organismului. Dintre acestea, unele nu sunt atât de convenabile pentru sănătate, deoarece sunt asociate cu riscul de a suferi de anumite afecțiuni, în timp ce altele sunt, spre deosebire de, importante pentru prevenirea lor.
Este de obicei asociat cu carbohidrați / zahăr, dar, deși zahărul este unul dintre ele, este probabil cel cu cea mai proastă reputație. Acest lucru se datorează faptului că o cantitate mare de zahăr rafinat în organism este legată de incidența diabetului, obezității, problemelor cardiovasculare și a unui anumit tip de cancer. Nu este o exagerare să spunem că zahărul este un medicament, o otravă care ucide chiar mai mult decât oricare dintre cele care sunt interzise. În cuvintele profesorului Robert Lustig (DR. Pediatru-endocrinolog la Universitatea din California UCSF).
Lustig afirmă că acest tip de carbohidrați consumate într-un mod ridicat favorizează acumularea de grăsime în ficat și creează rezistență la insulină, precum și creează peroxid de hidrogen în interiorul celulelor care cauzează oxidare mare. Și ceva foarte interesant, mai spune el că zahărul rafinat și fructoza afectează centrele de plăcere ale creierului, generând un plus, făcând mai mult zahăr pe care îl mănânci, cu atât crește mai mult dorința de a consuma lucruri dulci. Cheia este de a modera cantitatea de zahăr consumată, mai bine la niveluri scăzute, deoarece multe alimente o conțin deghizată.
Multe alimente procesate conțin zaharuri simple deghizate.Este esențial atunci să începeți să cunoașteți mai bine alimentele care sunt consumate și să distingeți diferitele tipuri de zaharuri și carbohidrați pe care acestea le includ. Prin urmare, există o gamă largă de produse prelucrate cu zahăr în componentele lor și care sunt descrise pe etichete cu terminologie diferită:
• Sirop de porumb (îndulcitor din amidon sau amidon de porumb cu încărcătură mare de fructoză)
• Glucoză
• Lactoză
• Fructoză
• Maltoză
• Zaharoză
• Maltodextrină
• Zahăr inversat
• Dextrină
• Maltol
• Izomalt
• Oligofructoză
• Lactat
• Sorbitol
• Galactoză
• Levulosa
Lista ar putea continua. Dar dacă ne referim la rădăcina problemei, ar trebui clarificat faptul că majoritatea oamenilor cred că zahărul este calorii goale și nu repară posibilele daune aduse sănătății. Problema este apoi educația alimentară și lipsa de cunoștințe reale despre alimentele care sunt disponibile publicului, inclusiv copiii. Este recomandat citirea etichetării produselor care sunt consumate ar fi un început bun și apoi decideți, dar conștiincios, despre ceea ce doriți sau nu doriți să introduceți în organism.
Cum vom ști care zahăr este bun și care este rău sau mai puțin bun pentru sănătate?
Revenind la listă, trebuie să observăm că majoritatea zaharurilor sunt zaharuri simple, numite zaharide sau monozaharide și dizaharide, care sunt transformate mai ușor în grăsimi, au o valoare nutritivă foarte scăzută și nu conțin suficienți nutrienți esențiali. Numiți carbohidrați cu absorbție rapidă cu sarcină glicemică ridicată.
Carbohidrații simpli sunt greu de absorbit, crescând rapid nivelul zahărului din sânge. Zaharurile simple sunt cele care cresc rapid nivelul glicemiei, determinând pancreasul să lucreze într-un ritm accelerat prin secretarea insulinei pentru a preveni atingerea limitelor periculoase ale nivelului de zahăr. Dacă acest proces se repetă continuu datorită unei diete bogate în zaharuri simple, insulina își pierde eficacitatea, concentrația de glucoză crește și diabetul se va dezvolta cel mai probabil.
Un exemplu de zahăr simplu este fructoza care, deși este prezentă în multe fructe, consumându-l în exces în versiunea sa izolată (ca o componentă a siropului de porumb, de exemplu) suprasolicită funcțiile ficatului.
Consumul fructului nu este contraproductiv, deoarece conținutul său de minerale, vitamine și antioxidanți ajută la contracararea efectului fructozei și fibrelor ajută la încetinirea absorbției nutrienților, făcând sarcina mai mică, astfel încât organismul să poată procesa zaharurile în mod eficient.
Maltodextrina sunt lanțuri de zahăr care induc o creștere rapidă a zahărului din sânge.
Zahărul invertit este cea mai dulce combinație de glucoză și fructoză decât zahărul obișnuit
Siropul de porumb, reputația sa proastă atribuie responsabilitatea pentru ratele ridicate de obezitate din țările dezvoltate.
Există, de asemenea, dizaharide, formate prin unirea a două monozaharide, zaharoză și lactoză, de exemplu, care sunt considerate un carbohidrat simplu.
Partea bună a zahărului
Nu tot ceea ce ține de zahăr este rău, deoarece există și alte tipuri de zaharuri care sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului, cum ar fi sistemul imunitar, de exemplu.
Glicanii sunt un tip de carbohidrați care se combină între ei și cu aminoacizi și acizi grași, sunt esențiali pentru activitatea corectă a celulelor imune, responsabile, printre altele, de identificarea și eliminarea celulelor pre-canceroase. În mod similar, datorită potențialului lor terapeutic, glicanii sunt utilizați în vaccinuri și ca ingredient cosmetic pentru a preveni îmbătrânirea.
Xilitolul este zahăr alcoolic cu proprietăți terapeutice uniforme, este obținut din lemn de mesteacăn, nu provoacă cavități, este utilizat pentru a trata infecțiile urechii și țesutul nervos deteriorat. Cu toate acestea, trebuie avut grijă, deoarece are un efect laxativ consumat în exces.
Carbohidratii complecsi sunt lent pentru a absorbi și de a ajuta la echilibrarea glicemiei. Zaharurile complexe sau carbohidrații complecși sunt în mare parte bogați în fibre, vitamine și minerale. Ele sunt numite complexe, deoarece durează mai mult pentru a digera, astfel încât nivelurile de zahăr din sânge nu cresc la fel de repede ca în cazul zaharurilor simple. Funcția sa este de a produce energia organismului.
Funcționarea sistemului digestiv este programată să obțină cea mai mare parte a energiei sale din polizaharide, are enzime diferite pentru a le descompune, a transforma amidonul în glucoză și a produce molecula de energie. Sistemul digestiv are nevoie, de asemenea, de fibre solubile ca hrană pentru flora intestinală, care, în același timp, este esențială pentru absorbția nutrienților, pentru neutralizarea bacteriilor, virușilor și toxinelor. Fibrele solubile absorb apa într-un gel care încetinește procesul digestiv și, prin urmare, absorbția carbohidraților.
Viteza de absorbție este un element determinant pentru a diferenția carbohidrații care ar trebui să aibă prioritate în dietă. Carbohidrații complecși, bogați în amidon și fibre, sunt digerați încet eliberând glucoza puțin câte puțin în sânge, favorizând un echilibru al nivelului lor. Acestea se numesc carbohidrați cu absorbție lentă și posedă o sarcină glicemică scăzută.
Sarcina glicemică este o valoare pentru a măsura rata de absorbție a carbohidraților dintr-un anumit aliment. Adică, ia în considerare rata de creștere a glicemiei (măsurarea concentrației de glucoză din sânge) produsă de aportul unui aliment, luând în considerare conținutul de carbohidrați al acestuia.
Obținerea carbohidraților
Am spus că nutrientul de care organismul are nevoie în cantitate mai mare sunt carbohidrații, însă modul în care sunt obținuți determină calitatea acestora și contribuția benefică sau nu pentru sănătate.
*Cerealele integrale și leguminoasele în combinație cu fructele ar trebui să furnizeze carbohidrații necesari pe zi.
*Dieta ar trebui să includă cel puțin 3 bucăți de fructe pe zi, mai bine dacă sunt soiuri bogate în fibre, mere mai bune (zahăr cu absorbție lentă) decât strugurii (zahăr cu absorbție rapidă).
*Dacă mâncați carbohidrați de absorbție rapidă, mai bine să-i însoțiți cu alimente bogate în fibre. Pentru desert fructe mai bune. Acest lucru poate reduce rata de absorbție.
*Minimizați numărul de alimente procesate, în special cele al căror conținut pune zahărul în oricare dintre modalitățile sale și evitați adăugarea de zahăr de masă la băuturi.
*Alternative naturale la zahăr rafinat, stevia, al cărei conținut de steviozidă nu este digerată și, prin urmare, nu oferă calorii. De asemenea, ajută la scăderea nivelului de glucoză din sânge și a tensiunii arteriale.
În concluzie, efectele bune sau rele ale carbohidraților asupra sănătății depind de cantitatea de carbohidrați simpli, de cantitatea de carbohidrați complecși, de calitatea acestora și de alimentele cu care îi însoțim.
În orice caz și ca un sfat general, alimentele procesate care conțin zahăr simplu extras din alte alimente trebuie eliminate și apoi utilizate ca aditiv. Numai cu acest pas se va câștiga mult teren în lupta împotriva unor probleme precum obezitatea și diabetul atât pentru vârstnici, cât și pentru copii.
Sursa:https://www.facebook.com/317013955755892/posts/pfbid02ZUs6TFipSTQApuf1CGFiHsJDyVFRpMBBaZK5r497FjKhKz85S7kjZoxinonAhFgyl/

Lasă un răspuns