EXCLUSIV Revoluție în spitalele din București. Vin japonezii!

Primăria București, reprezentantă prin primarul general Gabriela Firea și compania japoneză Itochu au semnat un memorandum de înțelegere prin care asiaticii vor oferi soluții de încălzire eco pentru cele 19 spitale din subordinea PMB, anunță instituția. Firea este, în perioada 22 – 27 ocotombrie, într-o vizită de lucru în Toky, capitala Japoniei.

Mai întâi, Itochu, care a semnat memorandumul prin intermediul responsabilul pentru proiecte energetice Masahiro Imai, va realiza un studiu de fezabilitate(termen – limită martie 2019), finanţat de Guvernul Japoniei, care are ca scop să arate dacă reprezintă o oportunitate folosirea energiei verzi în toate spitalele din Capitală. Din ce spune Firea, pe pagina oficială de Facebook a Primăriei, acesta ar fi planul: ca toate spitalele din subordinea PMB: să devină autonome energetic folosind doar surse curate, mini-centrale în cogenerare care să ardă deşeuri şi panouri fotovoltaice . Banii vor veni din bugetul Primăriei, centralele şi panourile solare pe care japonezii le vor instala vor fi operate intern. Itochu va asigura, contra-cost, fireşte, şi pregătirea personalului spitalicesc care va utiliza instalaţiile. Cel puţin aşa s-a exprimat Imai.

” Toate spitalele din Capitală, nu doar cele administrate de primărie, utilizează, în acest moment, instalaţii şi echipamente învechite pentru producerea energiei termice, a apei curente, dar şi a energiei electrice, de aceea ne dorim, ca, în cel mai scurt timp, să putem implementa acest proiect, prin care obţinem nu doar randamente energetice mai bune, cu cheltuieli mai mici, dar contribuim şi la reducerea poluării. Bucureştiul devine, astfel, un model de bune practici pentru toate oraşele din România”, spune Firea.

Programul „Energie Verde pentru Spitalele Municipiului Bucureşti” presupune realizarea şi implementarea unui sistem integrat Smart Energy şi realizarea de investiţii pentru ca unităţile medicale, aflate în administrarea Municipiului Bucureşti, prin ASSMB, să devină autonome şi eficiente din punct de vedere energetic.

Concret, se prevede introducerea cogenerării în centralele termice, instalarea de sisteme cu panouri solare pentru prepararea apei calde menajere şi încălzirii, utilizarea centralelor termice de încălzire pe biomasă, precum şi a panourilor fotovoltaice. Compania Municipală Energetică Bucureşti S.A., parte a Holdingului Municipal, va asigura punerea în practică a proiectului prin reabilitarea reţelelor termice, retehnologizarea şi modernizarea instalaţiilor şi echipamentelor de producere a energiei termice din spitale, conform Studiului de Fezabilitate ce va fi realizat de Itochu Corporation şi finanţat de Guvernul Japoniei.

După recepţia studiului de fezabilitate, din primăvara lui 2019, PMB va identifica soluţiile de finanţare şi va demara de îndată procedurile pentru implementarea proiectului, conform soluţiilor tehnice rezultate din acest studiu”, mai spun reprezentanţii Primăriei.

Proiectul “Energie Verde in spitale” este cel de-al doilea proiect pe care Primăria Capitalei îl derulează în parteneriat cu Itochu Corporation. Anul trecut s-a semnat realizarea studiului de fezabilitate pentru introducerea în Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică Bucureşti (SACET) a unor tehnologii de vârf la nivel mondial de producere eficientă a energiei termice, necesare încălzirii şi alimentării cu apă caldă menajeră a populaţiei Capitalei.

Compania Itochu a finalizat şi predat primăriei studiul de fezabilitate, care presupune, printre altele, construirea a două centrale electrotermice în cogenerare, de înaltă eficienţă, în zonele Titan şi Aviaţiei, dar şi modernizarea CET-urilor operate în prezent de Elcen.

Itochu Corporation a fost înfiinţată în anul 1858 şi este unul dintre cele mai mari grupuri comercial-industriale ale Japoniei, cu o cifră anuală de afaceri de peste 45 miliarde de dolari, având peste 90.000 de angajaţi şi desfăşurând operaţiuni în mai mult de 120 de ţări din toate zonele lumii. Firma este activă în România încă din anii ’70 şi s-a implicat activ în proiecte de modernizări industriale sub finanţare japoneză, dar mai ales în reabilitarea termocentralelor Bucureşti Sud, Brăila, Mintia, Iaşi şi Suceava, dar şi la realizarea noului grup energetic de 150 MW din CET Paroşeni. Au mai executat şi modernizarea – extinderea Staţiei Electrice 400/220 kV de la Brazi Vest (GIS), contribuind şi la extinderea reţelei de fibra optică operată de Transelectrica SA.

Source: Capital

 

Lasă un răspuns