Erdogan a făcut un apel către regele și administrația Arabiei Saudite

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a făcut un apel către autoritățile Arabiei Saudite, solicitând ca suspecții de asasinarea jurnalistului saudit să fie judecați la Istanbul.

Președintele Turciei și liderul partidului Justiției și Dezvoltării a vorbit la reuniunea grupului parlamentar al partidului său.

În discursul său președintele a evaluat în mod cuprinzător asasinarea jurnalistului saudit Khashoggi.

Sublinind că după o investigație detaliată moartea lui  Jamal Khashoggi  s-a dovedit a fi o crimă planificată, Erdogan a marcat că  înaintea vizitei jurnalistului la Consulat o echipă compusă din 15 persoane printre care generali, criminaliști, și reprezentanți ai serviciului de informații a venit din Arabia Saudită, și  după executarea crimei a încercat să distrugă toate probele.

Erdogan a notat de asemenea că autoritățile saudite care au negat la început afirmațiile potrivit cărora jurnalistul a fost ucis, prin urmare, după apariția dovezilor, au fost nevoiți să recunoască că jurnalistul a fost ucis în clădirea reprezentanței lor diplomatice.

Președintele Erdoğan a spus: ”Dovezile demonstrează că Khashoggi a fost victima unei crime sălbatice. Dacă detalii vor rămâne nedezvăluite, acest fapt va răni conștiința umanității. Administrația Arabiei Saudite a făcut un pas important, recunoscând crima.”

Menționând că regele saudit Salman bin Abdulaziz l-a informat că 18 persoane implicate în această crimă au fost deja arestate Erdogan a făcut un apel către regele și administrația țării, și a propus ca cei 18 arestați în cadrul anchetei să fie judecați la Istanbul – locul executării crimei.

Subliniind importanța desfășurării anchetei de către un grup de experți imparțiali, președintele a marcat că incidentul cu jurnalistul saudit a fost o crimă politică.

Referindu-se la întrebările care apar în legătură cu acest incident, Erdogan a spus: ”De ce aceste 15 persoane s-au adunat la Istanbul în ziua crimei? Cine le-a ordonat să meargă acolo? De ce nu a fost permisă imediat percheziționarea  sediului Consulatului și peste câteva zile? De ce au fost făcute declarațiile contradictorii în timp ce a fost clar că jurnalistul a fost ucis? De ce încă nu a fost găsit corpul? Dacă afirmația potrivit căreia corpul a fost predat unui colaborator local este corectă, cine este acest colaborator? Să nu se gândească nimeni că ancheta va fi finalizată fără ca să fie găsite răspunsurile acestor întrebări. Serviciile de securitate au dovezi că incidentul era bine planificat… Conștiința umană va fi satisfăcută atunci când toți implicații, începând de la cei care au ordonat această crimă  până la făptași vor fi trași la răspundere..”

Source: TRT

Lasă un răspuns